StoryEditor
Ostaloostalo je finale

Američka jedriličarska momčad American Magic odustala je zbog velike štete na plovilu od daljneg natjecanja na America‘s Cupa

20. siječnja 2021. - 18:32
Str/AFP

Američka jedriličarska momčad American Magic odustala je zbog velike štete na plovilu od daljneg natjecanja na 36. America's Cupa najstarijeg i najprestižnijeg jedriličarskog natjecanja na svijetu koje se održava u novozelandskome Aucklandu.

Američka jedrilica "Patriot" prevrnula se i oštetila u regati prije tri dana, a oštećenja su bila neoporavljiva, pa je vodstvo američke ekipe objavilo da se povkači iz utrke. 

Odustajanjem Amerikanaca, ionako bitno osakaćeno natjecanje zbog pandemije koronavirusa i visokih troškova, ostavilo je samo dvije jedrilice - talijansku Luna Rossu i britanski INEOS - u igri za izazivača branitelju naslova Novom Zelandu. 

Promijenjen je i raspored jedrenja, koji je sada bitno skraćen. 

Ta dva izazivača sučelit će se u subotu 23. siječnja u dvobojskom jedrenju u zaljevu Hauraki, a ako pobijedi INEOS s kormilarom Benom Ainsliem ima prednost jer bio neporažen u prva dva kruga "svak sa svakim",

Ovogodišnji Americas Cup jedri se s monotrupcima sa dodacima od posebnih materijala sa strane (foil) koji omogućuju lebdenje i velike brzine na vodi do čak 50 čvorova ili preko 90 km/h. 

Veliko finale Americas Cupa između branitelja naslova Team New Zealanda i pobjednika natjecanja izazivača predviđeno je za 6. ožujka. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

06. ožujak 2021 11:01