Sport Nogomet

STOGODIŠNJICA NOGOMETNOG KLUBA GOŠK DUBROVNIK 1919.

SVEČANA AKADEMIJA U OBJEKTIVU TONĆIJA PLAZIBATA Putovanje kroz nogometnu povijest našeg Grada!

STOGODIŠNJICA NOGOMETNOG KLUBA GOŠK DUBROVNIK 1919.
Prepuno je bilo Kazalište Marina Držića na festi dubrovačkog nogometnog kluba, njegovih, kako se čulo: 'tek prvih sto godina'.  To nogometno stoljeće GOŠK Dubrovnika 1919. počelo se pisati nakon Prvog svjetskog rata 1919. kad se u Gružu osnovao 'Plamen', a u Gradu 'Balkan' i 'Olimpija'. Dva kluba iz Grada 1922. godine postaju 'Jug', koji 28 godina poslije mijenja ime u 'Dubrovnik'.

Vlasti nakon Prvog svjetskog rata nisu dozvolile registraciju 'Plamena', koji je 1922. godine registriran pod imenom GOŠK (Gruški omladinski športski klub). Osnovan je tada još i ŠORK, ali je kratko trajao. Zatim 1923. osnovan je 'Građanski'. Do Drugog svjetskog rata 'Jug', 'GOŠK' i 'Građanski' su rivali. Zanimljivo, postojala su još dva nogometna kluba – 'Velebit' za kojeg su igrali mladići s Kantafiga, a mladići Lapada za 'Zmaj'.

Između dva svjetska rata igralo se u Gruškom polju, odnosno vojnom vježbalištu gdje je danas između ostalog i Bazen u Gružu.

Najsjajnije razdoblje dubrovačkog nogometa smatra se ono 80-tih i početkom 90-ih godina prošlog stoljeća kada su 'GOŠK' i 'Jug' ('Dubrovnik) 1979. godine ujedinili snage. 'GOŠK Jug' je čitavo jedno desetljeće bio u drugom razredu – Drugoj saveznoj ligi – zapad te Jedinstvenoj Drugoj saveznoj ligi. U sezoni 1987./88. bio je drugi iza Spartaka iz Subotice, koji je izborio plasman u Prvu saveznu ligu.

Nakon raspada bivše države GOŠK Jug je član Prve hrvatske lige. Cijelu prvu sezonu odigrao je izvan Dubrovnika, koji je bio okupiran. Bio je domaćin u Metkoviću te u Blatu na Korčuli. Na terenu je uspio izboriti ostanak. U drugoj prvoligaškoj sezoni prvih deset utakmica je igrao kao gost, potom je u 11. kolu odigrao prvu prvoligašku utakmicu kod kuće, i to protiv Segeste – pobjeda 1:0. I te sezone je izborio na terenu ostanak, ali ne i treće. Potom ispada u Drugu ligu, točnije, Prvu 'B' hrvatsku ligu, U sezonama 1995./96 te 1996./97. na korak je od povratka u prvu razred. Ne uspijeva u kvalifikacijama za Prvu hrvatsku ligu. Iduće sezone već je ispao u Treću hrvatsku ligu.

Potom se 1998. osniva novi 'GOŠK', koji je u sezoni 2001./02. član Druge hrvatske lige jug u kojoj se zadržao četiri sezone.

Nova fuzija dva dubrovačka kluba dogodila se 2015. godine. 'GOŠK Dubrovnik 1919.' igra u južnoj skupini Treće hrvatske lige.

U Kupu Jugoslavije 'GOŠK Jug' je najveći uspjeh ostvario 1984. godine – četvrtfinale. U Kupu Hrvatske tri puta je 'Dubrovnik' početkom 90-ih igrao u četvrtfinalu, a jednom GOŠK, i to u sezoni 2012./13. U dubrovačkim klubovima su ponikli igrači, koji su poslije igrali za najveće klubove te i za reprezentaciju na najvećim natjecanjima. Nogometni svijet pamti Boža Broketu, Antu Žanetića, Maria Bonića, Marina Kurtelu, Milana Petrovića, Darka Miladina, Zvonimira Deranju, Ahmeta Brkovića, Srđana Andrića, Srđana Lakića, Emira Spahića..., a koliko je onih koji su godinama nosili dubrovački dres, odigrali na stotine i stotine utakmica, isticali se igrom u napadu, u veznom redu, bili neprobojni u obrani, bili nesavladivi među vratnicama...

Svečana akademija bila je prilika da se svi opet okupe, prisjete velikih i nezaboravnih utakmica, pobjeda i poraza, putovanja, radosti i tuge na prepunom Lapadu, pred tisućama i tisućama navijača, legendarnog gradskog derbija koji je bio 'majka svih utakmica'...
Naslovnica Nogomet

Najčitanije

IVO ČENGIĆ Messi iz Trstenog!

IVO ČENGIĆ Messi iz Trstenog!
Bio je to, ističe tata Željko, nekoć vratar Malonogometnog kluba Square, Ivov prvi dodir s loptom u njegovom deb...
IVO ČENGIĆ Messi iz Trstenog!

Najnovije

KORČULA ima prvi half Ironman

KORČULA ima prvi half Ironman
Srednje dugi triatlon službeni je hrvatski naziv utrke koja je u svijetu poznata i zaštićena pod nazivom half Ir...
KORČULA ima prvi half Ironman