StoryEditorOCM
Nogomet(MALO)NOGOMETNA PRIČA

PROSLAVA 100 GODINA DUBROVAČKOG KLUBA Treninzi na novom igralištu u Gospinom polju već u prosincu, dođite u dvoranu i podržite hrvatsku malonogometnu reprezentaciju! 

18. listopada 2019. - 19:08
Sam naslov je 'kilometar dug', ali kad je dosta (malo)nogometnih priča u središtu pozornosti. Redom, Nogometni klub GOŠK Dubrovnik 1919. slavi stoti rođendan i tu svoju proslavu počet će otvaranjem izložbe fotografija u Galeriji Dulčić Masle Pulitika na Poljani Marina Držića u nedjelju, 20. listopada, točno u podne. Organizatori proslave skupili stotine i stotine fotografija. Dio njih bit će izložen u Galeriji puna četiri tjedna, dio njih će naći svoje mjesto u knjizi o klubu koja bi trebala ugledati svjetlo dana iduće godine...

Ile Topuzović, jedan od čelnih ljudi GOŠK Dubrovnika 1919., uspio je okupiti sve za isti stol. Kratko i jasno - 'zakopale su se ratne sjekire', sjelo se i razgovaralo, svi su oni povijest tog jednog kluba, koji slavi stoti rođendan. Tako će se na svečanoj akademiji, koja će se održati u Kazalištu Marina Držića u utorak, 22. listopada, s početkom u 11 sati, zapljeskati svima koji su ugradili sebe u dubrovački nogomet, bili povijest klubova, koji su danas Nogometni klub GOŠK Dubrovnik 1919. 

- Veterani će 26. listopada igrati protiv veterana Slobode iz Tuzle, zatim dva tjedna poslije protiv starih prijatelja s Hvara. U Lapadu će se 12. studenog igrati utakmica između reprezentacije Hrvatske do 20 godina i slavljenika, Nogometnog kluba GOŠK Dubrovnik 1919. - najavio je Topuzović. 

Druga tema konferencije za novinare u Gospinom polju je bila - bolji uvjeti za nogomet. Blaž Pezo je jedan od glavnih 'krivaca' što su u tijeku radovi na igralištu u Gospinom polju, što će se na novom terenu s umjetnom travom moći trenirati već u prosincu, a što će se tada početi i u proljeće završiti posljednja faza koja uključuje sanaciju i nadogradnju betonskih tribina, postavljanje na istu sjedalica prema uvjetima. Zatim, natkrit će se dio tribina, otprilike 300 mjesta, možda i koja sjedalica više, a bit će sve skupa oko tisuću sjedećih mjesta na tribini. Uredit će se i okoliš s južne strane, izgradit će se i manji teren s umjetnom travom, u pitanju je nekih 300 kvadrata, postaviti sprave za vježbanje.

- Uvođenje izvođača u posao je predviđen u prosincu ove godine, a završetak radova u proljeće iduće - potvrdio je Pezo. Dubrovački nogomet će dobiti dosta više termina za trening, kiša više neće biti problem...

- Grad Dubrovnik i Hrvatski nogometni savez su partneri u ovom poslu. Inače, odlučili smo ići u kompletno novu priču s ovim terenom nakon svih problema koje smo imali nakon nevremena i oštećenja travnjaka. Uz umjetnu travu dolazi i potpuno novi ogradni zid, ograda, novi drenažni sloj, rješavanje oborinskih kanala terena i cijelog sustava Gospinog polja. Mislim da ćemo u konačnici dobiti jedan kvalitetan teren s umjetnom travom najveće FIFA licence. Ona ima svoju garanciju te mislim kako je ovo to nešto što je nogomet u Dubrovniku napokon zaslužio - dodao je Pezo.

Veliki dio radova prve faze - izrada terena s umjetnom travom - već je gotovo. Uskoro će se postaviti umjetna trava.

- Na takvoj travi je švicarski Young Boys igrao Ligu prvaka, na toj umjetnoj travi se igra u Astani...

U drugoj fazi radova postavit će se na mjesto starih kontejnera novi koje sadrže četiri velike svlačionice prema uvjetima, zatim svlačionice za sutkinje / suce, delegata te prostoriju za doping kontrolu, dvoranu za sastanke te prostor za držanje opreme i rekvizita.

- Ti radovi bi trebali biti gotovi u studenom ove godine. Što se tiče kontejnera, koji su sad u Gospinom polju, njih imamo namjeru montirati uz nogometni teren u Stonu, koji je u centru naše Županije te bi instruktori mogli češće organizirati okupljanja mladih igrača - rekao je Pezo koji je upitan tko će koristiti igralište u Gospinom polju, mlađi uzrasti ili prva momčad GOŠK Dubrovnika 1919.?

- Svi jer moramo čuvati travnjak na lapadskom igralištu za utakmice, a s obzirom na našu želju - izgradnja nogometnog stadiona u Dubrovniku - sad imamo objekt na kojem će klubovi moći i igrati ako se odlučimo raditi stadion u Lapadu. Zatim, znate kako u Gospinom polju neće više biti stanica za tehnički pregled, zatim uskoro će se isprazniti i Atlasova garaža. Gospino polje je predviđeno samo za sport - naglasio je Pezo. Hoće li se pokrenuti dubrovački stogodišnjak, žalosti sve u kakvim uvjetima radi, i u kojem rangu igra (južne skupina Treće hrvatske lige), i to je bilo pitanje za predsjednika Županijskog nogometnog saveza. 

- Bolji uvjeti bi trebali donijeti i bolji sportski rezultat - jasan je čelni čovjek ŽNS-a. Nakon toga treća tema konferencije za novinare - glavni sportski događaj idući tjedan su malonogometne kvalifikacije u Sportskoj dvorani u Gospinom polju. Hrvatska, Rusija, Švedska te Bosna i Hercegovina se bore za prva dva mjesta koja vode u drugi od ukupno tri kruga europskih kvalifikacija. Ile Topuzović je član Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza zadužen za mali nogomet. Prevedeno, prvi čovjek hrvatskog malog nogometa, a on je jasan što je našim 'mini vatrenima' cilj u Dubrovniku. 

- Sve osim prolaska bio bi neuspjeh - istaknuo je Topuzović. Svi su pod dojmom uspjeha malonogometne reprezentacije do 19 godina, koja je europski doprvak, te se sad želi i uspjeh 'A' reprezentacije. Topuzović je govorio o suparnicima Hrvatske. Nahvalio Rusiju, ne i Švedsku, a utakmicu s Bosnom i Hercegovinom podvukao kao super važnu.

- Kvalitetniji smo, ali Bosna i Hercegovina igra slično, igrači se dobro poznaju... Treba biti oprezan pogotovo jer je prva utakmica - naglasio je Topuzović. Hrvatska s BiH igra u srijedu, 23. listopada. Dan poslije sa Švedskom, a nakon dana odmora, koji je u petak, 25. listopada, čeka je u subotu, 26. listopada, Rusija. Naši sve utakmice igraju u 20 sati. Svaki radni dan su po dvije utakmice. Prva počinje u 17 sati.

- Počešćeni smo što smo domaćini kvalifikacija, i to prvi put kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Naša reprezentacija je u ovoj dvorani imala više uspjeha. Tri puta je iz ove dvorane odlazila na Europsko prvenstvo. Zatim, ponosni smo na naše članove stručnog stožera, izbornika Mata Stankovića, koji je iz našeg kraja, zatim članove Squarea, Hansa Matića, koji je trener vratara, i Sinišu Bačića, tehničkog tajnika reprezentacije. Zatim na činjenicu da su među igračima, koji su kandidati za nastup, dvojica igrača Squarea, vratar Zoran Primić i Maro Đuraš. Žalosti nas činjenica da Dario Marinović, koji je najbolji strijelac reprezentacije svih vremena, neće nastupiti sad zbog ozljede. Unatoč nekim izostancima vjerujemo u našu reprezentaciju kako će uspjeti izboriti prolaz dalje, a da u tome uspije trebat će i podršku s tribina. Zato pozivamo naše sugrađane: 'Dođite u Gospino polje, pogledajte kvalitetne utakmice te podržite našu reprezentaciju!' - rekao je Pezo.
25. travanj 2024 13:52