StoryEditorOCM
NogometFINALE ŽUPANIJSKOG NOGOMETNOG KUPA

ODLUKA NA ŠUPJACI Konavljanin napada, Jadran Luka Ploče brani

15. svibnja 2019. - 11:23
Konavljanin ili Jadran Luka Ploče, šestoplasirani sastav Prve županijske lige ili šestoplasirani sastav Treće hrvatske lige - jug - tko će osvojiti Županijski kup te se plasirati u pretkolo Hrvatskog kupa? Finale se igra u Čilipima ove srijede. Početak finala je u 17.30 sati. Predigra finalu bi trebao biti susret veterana dva kluba. 

Jadran Luka Ploče je i ove sezone najuspješniji klub Dubrovačko neretvanske županije. Može se pohvaliti kako ima najbolju obranu lige. Uz to brani naslov pobjednika Županijskog kupa. Prošle godine je bio gost u finalu u Čibači Župe dubrovačke. Slavio je na penale. Potom je bio uspješan i u pretkolu Hrvatskog kupa (Bjelovar), zatim i u šesnaestini finala (Split) te je stigao među 16 najboljih. Dalje nije uspio proći (Vinogradar). Pobjeda u pretkolu mu je već bila najveći uspjeh u povijesti.

Konavljanin je po tom pitanju uspješniji. Može se pohvaliti kako je prije 13 godina stigao čak do četvrtfinala Kupa Hrvatske, kako su ga sekunde dijelile od plasmana u polufinale. Tko se ne sjeća pogotka Dragana Žilića, vratara Rijeke, u sudačkoj nadoknadi uzvratne utakmice, u trenutku kad je Konavljanin na Grudi imao rezultat koji ga je vodio dalje (2:0) te igrača više. Prvu utakmicu na Kantridi, gdje je grubo oštećen, izgubio je s 3:1. Igrao je dvije godine poslije Konavljanin i u osmini finala Kupa Hrvatske. Tada je uspješniji bio splitski Hajduk s Danijelom Subašićem na vratima, igrao je Senijad Ibričić, Srđan Andrić, Josip Skoko, Ivan Strinić...

Tada je Konavljanin bio najjači u svojoj povijesti. Bio je prvak Treće hrvatske lige - jug. Igrao je kvalifikacije za popunu Druge hrvatske lige. Pobijedio je tih godina u Kupu Varteks kojeg je vodio, pazi sad, Zlatko Dalić. Majstor Vlaho Radičević je postigao oba pogotka za Konavljanin u pobjedi 2:1. Jest, nije prošao Rijeku, ali se pamti kako je i nju dobio s 2:1. Rijeka je te sezone branila naslov pobjednika Kupa Hrvatske. 

Ove sezone Konavljanin je nizao iznenađenja u Kupu Hrvatske. Iznenadio je tri vodeća sastava svoje, Prve županijske lige. Padali su na Šupjaci Župa dubrovačka i Slaven, a potom Croatija usred Gabrila. U polufinalu je on bio favorit. Tu ulogu je opravdao u Trpnju protiv Faraona, županijskog drugoligaša. Sad opet nije favorit. To je Jadran Luka Ploče bez obzira što se igra u Čilipima. Pločani su imali daleko teži put do finala: Neretva kod kuće na startu, potom ONK Metković. Nakon toga dobili su Neretvanac u Opuzenu te u polufinalu BŠK Zmaj u Blatu. Prije četiri dana su u prvenstvu skinuli lidera, Primorac iz Biograda na Moru.

Miho Trković s Grude sudi finale, Frano Palfi i Anita Nenada iz Dubrovnika su pomoćnici. Nikola Kaleb iz Metkovića je delegat. Sve je spremno za finale Županijskog kupa. 
19. travanj 2024 23:07