StoryEditorOCM
NogometDUBROVAČKI VJESNIK NA SVJETSKOM NOGOMETNOM PRVENSTVU U RUSIJI

LEGENDARNO 'OKO SOKOLOVO' STIGLO U MOSKVU Mateo Beusan spreman za brijanje brkova: 'Ovo je čudo!'

Piše PSD.
14. srpnja 2018. - 15:28

MOSKVA Tekst i slike: Tonči Vlašić

Napustio je studio HTV-a na Prisavlju, mjesec dana je u njemu, te 'preselio' u Moskvu. Matea Beusana smo u društvu Draga Ćosića sreli prijepodne u press centru Lužnjikija, Olimpijskog stadiona u Moskvi. Sutra će 67-godišnji Beusan uživo svjedočiti najvećoj utakmici hrvatske nogometne reprezentacije u njenoj povijesti. 'Vatreni' igraju finale Svjetskog prvenstva u Rusiji protiv Francuske.

- Tko je ovo mogao zamisliti… Sjajno, sjajno. Svaka im čast, igračima, izborniku, svima – oduševljen je Beusan, kao i svi.

Odgledao je iz studija HTV-a protekle 62 utakmice SP-a, analizirao u svakoj suđenje. Bilo je dana kad su se igrale četiri utakmice. Kaže kako je suđenje bilo vrlo, vrlo dobro, a VAR se pokazao pun pogodak. Priznat će kako nije očekivao da će Argentinac Pitana na kraju suditi finale, ali, kaže, sve se gleda, pa su po svemu sudeći iz igre otpali jer su nam susjedi Mažić iz Srbije, Skomina iz Slovenije te Talijan Ricco, koji su odlični suci.

Beusan je, znaju svi, sudio godinama, zatim isto tako godinama bio delegat i kontrolor suđenja sa znakom UEFE, a karijeru 'Oka sokolovog' na HTV-u počeo je nakon što su Ćiro i 'Vatreni' osvojili broncu u Francuskoj 1998., a od nje se, zanimljivo, oprašta kad je taj uspjeh od prije 20 godina nadmašen.

- Poklopilo se da ću raditi od jednog do drugog najvećeg uspjeha jer, sjećaš se, još krajem prošle godine sam ti rekao kako je ovo Svjetsko prvenstvo zadnja moja akcija na HTV-u.

Koliko emisija, koliko analiziranih utakmica!?

- Ha, puno, puno. Baš puno. Gdje je još ono vrijeme kad se pripremaš za emisiju. U veljači sam se počeo spremati za ovo Svjetsko prvenstvo. Postao mi je napor putovati, mjesec i više dana biti u studiju. Naporno je to, a ja nisam više mlad. Zatim, znaju više svi, imam problem s leđima. Nije od jučer. Zbog toga sam primio injekciju prije puta u Moskvu. Jedva sam jutros došao od hotela do stadiona.

Prvu emisiju u ulozi 'Oka sokolovog' imao je 1. listopada 1998. godine.

- Zadnja će biti u utorak, 17. srpnja, 2018. godine. Tada ćemo se svi okupiti u studiju na Prisavlju, te zaključiti ovaj veliki projekt HTV-a i proslaviti ovaj veliki uspjeh reprezentacije. Ponavljam, ovo je čudo što su naši napravili.

I dok smo razgovaramo, svako malo mu zvoni mobitel. Pao je i dogovor kako odraditi finale, na koji način posao privesti kraju.

Uoči Svjetskog prvenstva smo razgovarali. Mislio je tada kako će najdalje dogurati, abecednim redom, Argentina, Brazil, Njemačka i Španjolska. Njemačka je otišla kući već nakon skupine, Argentina i Španjolska su (is)pali u osmini finala, a Brazil u četvrtfinalu. Sad, uoči finala, kao i svi se nada da će Hrvatska otići do kraja, ali Francuska je jaka, baš jaka, ističe. S obzirom kako prolaze njegovi favoriti u Rusiji, dobro je!

- Hahaha – nasmijao se. I izvan granica Lijepe naše znaju da će Beusan nakon 42 godine ostati bez brkova ako 'Vatreni' dobiju Francusku te kapetan Luka Modrić sutra podigne pokal svjetskog prvaka.

- Već sam ih malo skratio, da ih je lakše obrijati.

23. travanj 2024 20:28