StoryEditorOCM
NogometDUBROVAČKI VJESNIK NA SVJETSKOM NOGOMETNOM PRVENSTVU U RUSIJI

NISU SVI BILI NA TRENINGU, ZLATKO DALIĆ: 'Već sad je nogomet donio puno sreće i zadovoljstva u Hrvatskoj, ali ne, ne mogu zamisliti što će biti ako budemo svjetski prvaci!'

Piše PSD.
10. srpnja 2018. - 22:15

MOSKVA Tonči Vlašić

Jedan dan, jedan sat i 30 minuta – točno toliko prije početka utakmice protiv Engleza, polufinala Svjetskog prvenstva, Hrvatska je počela trening na Lužnjikiju. Prije toga su izbornik Zlatko Dalić te Dejan Lovren bili gosti na konferenciji za novinare, koja je imala 'zanimljivu' uvertiru. Neposredno pred njen početak putem razglasa dobili smo obavijest da zbog sigurnosnih razloga napustimo dvoranu, da što prije izađemo te da nikako ne koristimo lift. Desetak metara dalje, na 'recepciji', nova obavijest: 'Sve je u redu. Nema opasnosti. Netko je greškom pritisnuo alarm'.

Uf, nije nam prvi put. Prije dvije godine je 'zvonilo na uzbunu' u Parizu, i to uoči utakmice otvaranja između Francuske i Rumunjske. Tada je, istina, sve bilo daleko, daleko ozbiljnije, te, naravno, neugodnije. I trajalo je duže. Uglavnom, konferencija za novinare počela je na vrijeme. Prvo pitanje za Lovrena, koji igra u Engleskoj, a u kojoj je, kaže engleski novinar, euforija zbog plasmana Harry Kanea i ekipe u polufinale. Zna li hrvatski reprezentativac za to?

- Iskreno, ne čitam i ne pratim što se događa u Engleskoj. Više što se događa u mojoj zemlji. Ali, vjerujem da se događa isto, da vlada dobra atmosfera te da se očekuje pobjeda – rekao je Lovren. Pohvalio je suigrača Hendersona, ali i ostale engleske reprezentativce.

Neutralne novinare je zanimalo kako jedna mala Hrvatska ostvaruje ovako dobre rezultate.

- Hrvatska ima sjajne igrače, koji dugo igraju u velikim europskim klubovima. Ova generacija dosad nije napravila rezultat koji je adekvatan kvaliteti tih igrača, te je to trebalo promijeniti. Postaviti se drugačije. Međutim, ovo ne smije biti iznenađenje nikome s obzirom na kvalitetu koju imamo. Ova je generacija bila dugo osporavana. Sad su dokazali svoju kvalitetu. Ovo prvenstvo će biti upamćeno po tome što su se približili 'Vatrenima' iz 1998. godine - rekao je Dalić, a Lovren dodao: Mala smo zemlja s toliko uspješnih sportaša. Što se tiče ovog uspjeha on jest velik, ali mi idemo prema još boljem.

Potom naš izbornik o Luki Modriću. Kapetan je, istaknuo je jedan španjolski novinar, lider, koji je unatoč svoje 33 godine prisutan na svim dijelovima terena.

- Svoju kvalitetu pokazuje svih ovih godina te ne treba čuditi što u 115. minuti šprinta na drugi kraj terena. To pokazuje i njegov karakter te želju da nešto veliko napravi s reprezentacijom. Kao klupski igrač je sve osvojio, a s reprezentacijom još ništa. Luki je ovo možda i zadnje Svjetsko prvenstvo. Sad je s reprezentacijom među četiri, kandidat i za Zlatnu loptu. Međutim, kakav je Luka, takvi su i ostali. Hrvatska je ovdje napravila rezultat kao momčad jer je kompaktna. Što se Luke tiče možda je ovo period u kojem igra najbolji nogomet u karijeri, a pogotovo u reprezentaciji.

Zatim Dalić o Englezima. Opasni iz prekida. Podatak koji upozorava. Na taj način su postigli 7 od 11 pogodaka na SP-u u Rusiji.

- Radili smo analizu engleske reprezentacije. Znamo odakle prijeti najveća opasnost. U usporedbi s odigranim utakmicama na prvenstvu čeka nas drugačija utakmica, s drugačijim stilom, koji nam možda i više odgovara. Da, mramo paziti na prekide. Ali, nemamo razloga biti pod pritiskom. Rasterećeni smo. Došli smo opušteni. Nije nam važno tko je nasuprot nas. Jednostavno, moramo dati sve od sebe.

Opet o maloj državi. Hrvatska je zemlja sa četiri milijuna ljudi. Jesu li uspjesi stvar talenta ili sustavne metode rada te možete li si zamisliti što će biti ako postanete svjetski prvaci?

- Ha, mi smo takva zemlja u kojoj je sve moguće. Imamo četiri milijuna izbornika, četiri milijuna igrača, te je sve moguće. Cijela zemlja je sad na ulici i slavi. Radi se dobro i studiozno, ali ako usporedimo rezultat i infrastrukturu, onda je to za vas nezamislivo. Međutim, naš talent, ponos, emocije i naboj nas nose. Nakon 20 godina smo tamo gdje nam je mjesto. Uvjeren sam kako smo to zaslužili zbog puno stvari. Sad je nogomet donio puno sreće i zadovoljstva u Hrvatskoj, ali ne, ne mogu zamisliti što će biti ako budemo svjetski prvaci. Ne bi nitko radio u državi, a ne rade ni sada… – nasmijao se naš izbornik

Trening Hrvatske? Kolega Nikola Lipovac je snimio kako je Šime Vrsaljko pucao, i kako je to napravio svom snagom. Je li Vrsaljko na treningu ili ne zanimalo je i kolege iz drugih zemalja. Nas još je li Danijel Subašić među vratnicama. Jest. Radio je kao i uoči svake utakmice. Marjan Mrmić mu nije dao 'disat', kao i ostaloj dvojici vratara. Međutim, nisu svi bili na treningu. Izostao je Ante Rebić.

19. travanj 2024 20:58