StoryEditorOCM
NogometDUBROVAČKI VJESNIK NA SVJETSKOM NOGOMETNOM PRVENSTVU U RUSIJI

KAD ĆE VIŠE TA UTAKMICA Predsjednica poželjela sreću 'Vatrenima' uoči ogleda s Rusima, Dalić sve karte bacio u napad!

Piše PSD.
7. srpnja 2018. - 17:16

SOCHI Tonči Vlašić

Stigao je Igor Štimac, Hrvatsku će s tribina bodriti i Iva Majoli, zatim Zoran Primorac. Troje je to velikana hrvatskog, i ne samo hrvatskog sporta. U zračnoj luci u olimpijskom Sochiju moglo se vidjeti prijepodne i dosta poznatih imena u 'kockastim' dresovima, i ne samo iz svijeta sporta.

Stigla je u Sochi i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Navratila je, očekivano, do hotela Radisson Blu gdje je smještena naša reprezentacija te je poželjela sreću 'Vatrenima'. 

Rijetki su hrvatski navijači u blizini stadiona, koje smo sreli šest, sedam sati prije početka utakmice. Međutim, bit će ih, kažu, blizu pet tisuća. Bilo bi ih i više da suparnik u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva nije domaćin, Rusija, te je gotovo nemoguća misija doći do ulaznice. Točnije, njih još ima. Prodaju ih na ulici navijači reprezentacija koji su očekivali da će večeras njihovi biti na olimpijskom stadionu, a kako se to nije dogodilo, odlučili su 'naplatiti bol'. Tako je cijena ulaznica otišla u nebo. Traži se četveroznamenkasti iznos. Budući se cijena ne spušta, već raste, očito ima onih Rusa kojima nije teško posegnuti duboko u špag. 

Sve naslovnice dnevnog tiska, ne samo sportskih dnevnika, posvećene su večerašnjoj utakmici. U Rusiji je euforija, i to, kaže recepcioner u hotelu Radisson Blu, od prvog dana prvenstva kad su dobili Saudijsku Arabiju s 5:0, a pogotovo od trenutka kad su u 2. kolu savladali Egipat s 3:1 te po prvi put u povijesti izborili drugi krug. 'Luda' kuća je od prošle nedjelje kad je Rusija u Moskvi dobila na penale Španjolsku te se plasirala u četvrtfinale.

Tog istog dana igrali su i naši u Nizhny Novgorodu protiv Danske. U press centru 'neutralni' novinari su bili mišljenja kako pobjednik Hrvatska – Danska ima lakši zadatak u četvrtfinalu, nego će imati te večeri, u osmini finala. Hrvatska je za njih bila na papiru u maloj prednosti protiv Danske, ali ako dođe do ogleda s domaćinom, Rusima, kako su joj tada izgledi za novu pobjedu daleko veći bez obzira na euforiju domaćina, podršku s tribina.

U utorak su pera Sport Expressa analizirali igru naše reprezentacije. Luka Modrić je kralj. Ivan Rakitić i Ivan Perišić odlični, kao i Ante Rebić. Opasan k'o vrag Mario Mandžukić. Hrvatska naprijed opasna, super opasna – zbore Rusi. Izvukli su statistiku – tri ogleda Rusije i Hrvatske, niti jedna pobjeda Rusije. Dvije utakmice bez pogodaka, obje 0:0 u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2008., te pobjeda naših u Rostovu na Donu 3:1 2015. godine.

Izvukli su i podatak kako je Hrvatska 20 godina čekala na pobjedu u nokaut fazi SP-a. Prije nego je dobila Dansku na penale – zadnji uspjeh u nokaut fazi ostvarila je na SP-u 1998. u Francuskoj protiv Nizozemske. Pobjeda 2:1 u utakmici za treće mjesto. Hrvatska je u Francuskoj ostvarila jedino uspjeh u nokaut fazi uoči SP-a u Rusiji računajući ne samo svjetska, već i europska prvenstva. Poraz od Njemačke u četvrtfinalu EP-a 1996., a nakon SP-a u Francuskoj – poraz od Turske u četvrtfinalu EP-a 2008., te poraz u osmini finala EP-a 2016. od Portugala.

U Francuskoj su naši dobili Rumunjsku u osmini finala, Njemačku u četvrtfinalu te Nizozemsku za treće mjesto nakon što su izgubili od Francuske polufinale.

Ni Hrvatska nije sjajna u završnicama, bez obzira što ima u ovom trenutku kvalitetnije pojedince. Međutim, jedna je utakmica. Sve je moguće. Tako se hrabre Rusi, ali ruske kladionice ne vjeruju svojim nogometašima. Hrvatska je favorit u četvrtfinalu protiv njih. Na pobjedu Rusije je 3.75, a na pobjedu Hrvatske 2,25.

Hrvatski reprezentativci pucaju od optimizma. Nisu bili pretjerano zadovoljni nakon što su prošli skupinu. Isto je bilo i nakon plasmana u četvrtfinale. Uvjereni su kako mogu dosta, dosta više. Pamte se samo pobjednici. Da, i to smo čuli od naših.

Organizacija svega u Rusiji je besprijekorna. Domaćin zaslužuju najveću ocjenu. Pravi navijači napokon uživaju u nogometu. Svjetsko prvenstvo u Rusiji piše prekrasne priče.

Valjda će nam ti isti Rusi i Rusija ostati u dobrom sjećanju i nakon ogleda protiv njih u olimpijskom Sochiju (20 sati po hrvatskom vremenu).

Zadnje vijesti govore kako je naš izbornik Zlatko Dalić odlučio na Ruse krenuti u sastavu koji je dobio Nigeriju, a ne sa sastavom koji je bio bolji od Argentine i Danske. Dakle, među jedanaest neće biti Brozović, već Kramarić. Budući je to najofenzivnija hrvatska momčad - sve je jasno. Hrvatska kreće u napad od prve minute. Na vratima će biti Subašić, ispred njega Strinić, Vida, Lovren i Vrsaljko, Rakitić i Modrić će biti prvi ispred, zatim Kramarić, Perišić, Rebić i Mandžukić

Europa slavi
Francuska je poslala kući Urugvaj (2:0), a Belgija Brazil (2:1) te je jasno kako će pokal svjetskog prvaka ostati u Europi. Francuska i Belgija su suparnici u polufinalu 10. srpnja, a dan poslije, 11. srpnja, za finale će se boriti pobjednici preostala dva četvrfinala (Švedska - Engleska te Rusija - Hrvatska).

Utakmica za treće mjesto je u subotu, 14. srpnja, a finale SP-a u nedjelju, 15. srpnja. 

19. travanj 2024 19:11