StoryEditorOCM
NogometDUBROVAČKI VJESNIK NA SVJETSKOM NOGOMETNOM PRVENSTVU U RUSIJI

KAKVA DRAMA NA PENALE, 'VATRENI' U ČETVRTFINALU Ponosna je Hrvatska!

Piše PSD.
2. srpnja 2018. - 00:57

NIZHNY NOVGOROD Tekst i slike: Tonči Vlašić

Koja erupcija oduševljenja na terenu i na tribinama. Hrvatska je dobila Dansku na penale. Plasirala se u četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Rusiji.

Šokantan je već bio početak utakmice. Primili smo pogodak nakon 58 sekundi igre. Srećom, vrlo brzo se vratili iz minusa (bravo za Mandžukića), a onda dugo ništa iako bilježnica nije ostala prazna. Prvo slobodan udarac koji je izborio Rebić na vrhu kaznenog prostora Danske, a koji nije izveo dobro Perišić. U 28. minuti Rakitić, Rebić pa Perišić su pokušavali, i opet ništa. Potom Strinić u prilici, pa Lovren nakon slobodnog udarca kojeg je izveo Modrić, a izborio Rebić. Zatim, Rakitić. Prijetili su i Danci. Nije nam bilo drago vidjet kad loptu u našem kaznenom prostoru dobije Christian Eriksena. Pamtimo kad je pred kraj prvog poluvremena lopta koju je uputio (centaršut, a ne udarac) 'legla' na našu vratnicu.

Nastavak je bio slabiji od prvog poluvremena. Najbolja prilika je bila u sudačkoj nadoknadi kada je malo izvan kaznenog prostora potegao iz prve Rakitić. Bilo je blizu, a zatim smo se tresli jer je nakon kornera, te izbačene lopte izvan kaznenog prostora, Danska zaprijetila. S nekih 20 metara tukao je Braithwaite. I to je bilo blizu.

Otišlo se zatim u dodatnih pola sata. Opet smo živjeli pod 'općom opasnosti'. Tek nakon deset minuta igre ušli smo u poslije Danaca. U 13. minuti produžetka smo zaprijetili (iskosa Kramarić). Potom drugi 15 minuta dodatka. Opet Danci. Dvije dobre prilike, a onda sjajna lopta Modrića za Rebića, koji je zaobišao Schmeichela, ali ga tada s leđa zaustavlja prekršajem Jorgensen. Kazneni udarac. Modrić nije uspio. Danski vratar je primao čestitke suigrača.

Pet minuta poslije završen je dodatak. Penali, koje ćemo pamtiti. Danci su prvi uzeli loptu. Prva serija – ništa. Subašić brani uz pomoć stative, ali Badelj nije uspio. Druga serija – oba pogodila. Kramarić je izjednačio. Treća serija – oba pogodila s tim da je sad pogodio Modrić za izjednačenje. Četvrta serija – brani Subašić, a brani i Schmeichel udarac Pivarića. Peta serija -  opet Subašić brani, ali sad Rakitić pogađa.

Je li bilo briljantno? Nije, ali cilj je ostvaren. Hrvatska je među osam. Hrvatska ide na domaćina, Rusiju. Hrvatska za polufinale igra u olimpijskom Sochiju, 7. srpnja. Naš izbornik Zlatko Dalić je isticao uoči utakmice: 'Sve ćemo učiniti da hrvatski narod bude ponosan i da uživa u nogometu i našoj reprezentaciji'.

Hrvati su ponosni!

19. travanj 2024 20:22