StoryEditorOCM
NogometNOGOMET/PRVA ŽUPANIJSKA LIGA

CROATIA IMA NAJBOLJI NAPAD Ali, i 'Zlatna kopačka' je finula u Čibači

3. lipnja 2017. - 13:09

Župa dubrovačka će u kvalifikacije za popunu Treće hrvatske lige. Tko će im stajati na tom putu doznat će uskoro. Ili će to biti Škabrnja, prvak zadarske Prve županijske lige, ili Zagora iz Unešića, prvak Prve lige Šibensko kninske županije ili Urania iz Baške Vode, prvak Prve lige Splitsko dalmatinske županije? Nema dileme kako bi Župa dubrovačka najviše voljela za suparnika Škabrnju, a vjerojatno i Škabrnja nju. Zagora i Urania su po mnogima kvalitetniji sastavi.

U samoj završnici sezone Prve županijske lige, paralelno s borbom za naslov prvaka, vodila se i zanimljiva utrka za najboljeg strijelca lige. Na kraju opet slavi Župa dubrovačka. Njezin kapetan Velimir Kajba je najbolji strijelac sa 16 pogodaka. Isto je postigao i Hrvoje Gugić iz Hajduka 1932., a u čije će ruke 'Zlatna kopačka' odlučile su utakmice i minute provedene u igri. Kajba je laureat jer je igrao manje od Gugića. Napadač Hajduka 1932. odigrao je 21 utakmicu te proveo u igri 1865 minuta, dok je Kajba imao utakmicu manje i odigrao 220 minuta manje od Gugića.

- Najvažnije je da budemo prvi, a tko će postići pogodak, najmanje je važno – istaknuo je Kajba na kraju prvog dijela sezone kada je sve bilo kao i na kraju: Župa dubrovačka prva, a on na vrhu liste strijelaca.

Zanimljivo, u zadnjem kolu Kajba je postigao pogodak odluke protiv Croatije u super derbiju posljednje kola, utakmici koja je odlučila prvaka. Župi dubrovačkoj je igrala samo pobjeda, a Croatiji je naslov prvaka donosio i neodlučan rezultat. Kajba je pogodio u 49. minuti. Hrvoje Gugić je u zadnjem kolu, pobjedi Hajduka 1932. u Potomju sa 4:3 protiv Grka postigao dva pogotka.
Goran Šorgić je prošle godine bio prvi topnik lige u dresu Konavljanina, a ove sezone je sa 14 pogodaka prvi strijelac Orebića i treći strijelac lige. Isti učinak ostvario je i Pero Opušić (Konavljanin).

Darko Dodig (Gusar) i Vlaho Grbešić (Croatia) su postigli po 13 pogodaka, Ante Kovačić (Župa dubrovačka) i Mateo Vodopić (Croatia) po 11, dvoznamenkasti učinak imali su još Darko Jerković (Maestral) te još jedan igrač Gusara (Ivan Medak).

Croatia iz Gabrila, doprvak, imala je najbolji napad lige (66 pogodaka), dok je Župa dubrovačka imala najbolju obranu lige. Primila je samo 12 pogodaka. Najviše je primio pretposljednji Omladinac s Lastova (60 pogodaka), a najmanje puta su suparničku mrežu zatresli igrači posljednjeplasiranog Žrnova (14 puta).

Najviše pobjeda ostvarili su Župa dubrovačka i Croatia (po 17), a najmanje Žrnovo (2). Najviše puta je neodlučeno odigrao Maestral (8). Najmanje puta je poražena Župa dubrovačka (3), a najviše puta Omladinac i Žrnovo (po 18 puta). 

Slavonac s trakom kapetana
Kajba je u prvom dijelu sezone prvi put u karijeri postigao četiri pogotka u jednoj seniorskoj utakmici. Bilo je to u 5:0 pobjedi kod kuće protiv Grka iz Potomja.

- Više puta sam u karijeri postigao tri pogotka, a nikad četiri do utakmice s Grkom – istaknuo je 31-godišnji Kajba, koji je prije pet sezone prvi put odjenuo dres Župe dubrovačke. Kajba je rođen nedaleko od Đakova. Ponosan je na činjenicu što je prvi kapetan Župe dubrovačke iz Slavonije.

- Hvala svima koji su mi ukazali tu čast!  

20. travanj 2024 13:56