StoryEditorOCM
NogometNOGOMET

Više od 1000 malih nogometaša na Mandarina kupu!

Piše Tonči Vlašić Foto: Tonči Vlašić
9. listopada 2016. - 00:32

Nino Šešelj, Kristijan Soče i Goran Proleta su imali ideju, a kako su svi drugi bili za, prije pet godina organiziran je prvi Mandarina kup.

- Dolina Neretve je poznata po mandarinama i nogometu – istaknut će Goran Proleta. Termin turnira, a kad nego kad se beru mandarine. Ovogodišnje peto izdanje okupilo je 56 sastava iz 27 klubova Slovenije, Bosne i Hercegovine te Hrvatske. Natjecanja su održana u četiri uzrasne kategorije: do 9, do 11, do 13 i do 15 godina.

- Zbog Mandarina kupa je u Dolinu Neretve stiglo više od tisuću što djece, trenera, roditelja malih nogometaša. Ukupno oko 1500 – naglasit će organizator, Nogometni klub Neretvanac, ali odmah dodati: bez pomoći ostalih klubova, pločanskog Jadrana, Neretve i ONK Metković, ne bi bilo moguće sprovesti ideju u djelo.

Igralo se na šest terena, odigrano je 160 utakmica u tri dana, pojedini suci su svirali od jutra do mraka, svaka utakmica je bila pokrivena s liječnicima – brojke su zbog kojih bez pomoći Pločana i Metkovaca ne bi moglo sve biti super i sve za pet, a što ističu svi sudionici.

Došao je opet zagrebački Dinamo, isto tako i splitski Hajduk, a kad su oni tu eto prilike svima drugima vidjeti gdje su u odnosu na dva najveća hrvatska kluba. U Neretvancu s ponosom ističu kako je na prvom Mandarina kupu igrao za zagrebačke plave Alen Halilović.

- Svake godine se prisjetimo sudionika prethodnih turnira, ponosni smo kad je netko tko je igrao na Mandarina kupu danas već igra za prvu momčad svog kluba, a da ne spominjem da je poput Halilovića zaigrao u nekoj od najjačih europskih liga.

Iako je brojka od tisuću i više sudionika za svaku pohvalu u Neretvancu nisu zadovoljni. Žele već iduće godine dovesti još veći broj klubova, imati daleko više sastava u sve četiri uzrasne kategorije.

- Svatko, naravno, voli pobijediti, biti najbolji, ali na prvom mjestu mora biti druženje.

Zagrebački Dinamo je slavio u tri kategorije, Trnje je bilo najbolje u kategoriji do 15 godina. Dinamo je u finalu do 9 godina dobio Neum, treći je bio Zrinjski iz Mostara. U finalima do 11 i do 13 godina dobio je splitski Hajduk, treći je bio RNK Split odnosno Zrinjski. Trnje je u finalu dobilo Jedinstvo (Sveti Križ Začretlje), a treći je bio Široki.

Leon Oroz, Karlo Pajser, Stipe Duvnjak, Bruno Putica, Lovre Lončar, Marin Biočić, Luka Lukanić, Antonio Prskalo, Matej Vidić, David Masaretić, Benjamin Fejsić i Karlo Gregurić su igrači, koji su dobili pojedinačna priznanja (najbolji igrač, najbolji vratar i najbolji strijelac). Prije pet godina među nagrađenima je bio Alen Halilović.

Idući, šesti Mandarina kup je krajem rujna 2017. godine. Organizator je već zasukao rukave.

19. travanj 2024 22:56