StoryEditorOCM
KošarkaKOŠARKAŠKI SPEKTAKL, NBA ALL STAR WEEKEND, U CHICAGU

TONI KUKOČ Stojko mi je poslao ovu sliku, on, Dražen i ja šetamo po Stradunu... Sjećam se dobro i Kupa 1990. u Dubrovniku!

Piše PSD.
14. veljače 2020. - 13:01
Fotoreporteru Slobodne Dalmacije, Milu Kovacu, postuhumno je, odlukom Gradskog vijeca, dodijeljena Nagrada Grada Dubrovnika za zivotno djelo
CHICAGO Tonči Vlašić

Da, Stojko (Vranković - op.a.) mi je poslao ovu sliku, on, Dražen (Petrović - op.a.) i ja šetamo po Stradunu. Stojko ima običaj poslat mi tako neke slike od prije, kad ih pronađe, vidi negdje. Ovu mi je poslao jer je izašla u novinama. Našao je nedavno tako i neke slike iz Barcelone, s Olimpijskih igara 1992. godine, kad smo igrali ono veliko finale s jedinim pravim Dream Teamom. Što se tiče ove slike, da, nas troje šetamo po Stradunu, ali, iskreno, ne sjećam se kad je točno snimljena.... Kažeš 1987. godine za vrijeme priprema za nastup na Europskom seniorskom prvenstvu u Grčkoj. Da, pripremali smo se za taj Eurobasket u Dubrovniku. Tog se sjećam. Bilo je to moje prvo natjecanje na kojem sam nastupio sa seniorskom reprezentacijom. Ne i prve pripreme sa seniorskom reprezentacijom. Bio sam prvi put godinu prije kad se reprezentacija pripremala za Svjetsko prvenstvo koje je bilo u Madridu, ali na to prvenstvo nisam išao - priča Toni Kukoč dok gleda fotografiju, koju je u ljeto 1987. godine snimio Milo Kovač, a koja je neki dan ugledala opet svjetlo dana kad je posthumno legendarni dubrovački fotoreporter, koji nas je napustio iznenada 2005. godine, dobio Nagradu Grada Dubrovnika za životno djelo. 

Kukoč danas živi u Chicagu, u gradu vjetra, ali, priča nam taksist, to nije samo zbog vjetra koji puše s jezera Michigan te 'mete' sve pred sobom, već i zbog političara, koji su bili 'novi vjetar' u političkom životu SAD-a, zagovarali dobre stvari. Uglavnom, legendarni splitski košarkaš je u Americi od 1993. godine kad je napustio Benetton, a u koji je stigao iz Jugoplastike, tj. POP 84., kako se splitski klub zvao u njegovoj posljednjoj sezoni koju je proveo u žutom dresu matičnog kluba, te prihvatio poziv Chicago Bullsa, koji su ga izabrali na draftu još 1990. godine. Chicago Bullsi su te 1993. slavili svoj treći naslov ukupno i u nizu NBA prvaka nakon čega se od košarke, srećom, privremeno, oprostio Najveći svih vremena, Michael Jordan, i to baš na dan kad je Toni stigao u grad vjetra. Jordanov povratak 1995. godine značio je povratak Bullsa na tron. Kukoč je bio uz Jordana i Scottie Pippena treći najbolji strijelac momčadi, koja je 1996., 1997. i 1998. godine nanizala tri naslova prvaka. Karijeru je zaključio 2006. u dresu Milwaukee Bucksa. Bullse je napustio usred sezone 2000. godine. Trade u 76erse, zatim trade u Atalantu gdje se također nije zadržao puno. U Buckse je stigao 2002. godine. 

Kukoč je s Jugoplastikom tri puta bio prvak Europe, četiri puta prvak Jugoslavije, dva puta pobjednik Kupa Jugoslavije, s Benettonom prvak Italije i osvajač Kupa Italije, s kadetskom reprezentacijom bivše države prvak Europe, s juniorskom prvak Europe i svjetski prvak, sa seniorskom dva puta prvak Europe, jednom brončani, jednom svjetski prvak, te jednom olimpijski doprvak. S reprezentacijom Hrvatske olimpijski doprvak, brončani na SP-u te brončani na EP-u. Pojedinačna priznanja? Što sve nije dobio. Četiri puta najbolji košarkaš Europe, tri puta MVP Final foura Kupa europskih prvaka, MVP svjetskog i europskog prvenstva, bio je i MVP svjetskog juniorskog prvenstva... najbolji šesti igrač NBA-a u sezoni 1995./96.

Chicago je od danas do nedjelje domaćin NBA All Star Weekenda, 69. po redu. Bullsi, u čijem je dresu proveo sedam sezona, i u kojima danas radi, Kukoč je savjetnik vlasnika kluba Michaela Reinsdorfa, predložili su ga za Kuću slavnih. Ovog petka će se znati je li sjajni hrvatski košarkaš ušao u finale utrke za izbor.

- Što reći, s obzirom na imena ne američkih igrača koja su izabrana u Kuću slavnih. Mislim kako sam jedan od igrača koji je značio dosta za europsku i svjetsku košarku, a hoće li me društvo iz Kuće slavnih izabrati, naći razloga za uvrstiti me, to je na njima. Svoj dio, igranja košarke, tih svojih 20 i više godina, sam odradio. Kakva je odluka, ne znam. Bilo bi glupo reći kako sam nezainteresiran te kako ne bih volio ući u Kuću slavnih. Ipak je to najveće priznanje koje se može dati jednom košarkašu. Ako ne bude ove godine, a nadam se kako će se netko i mene sjetiti onda u nekoj od idućih godina. 

Kukoč neće biti na konferenciji za novinare na kojoj će se objaviti popis onih koji su ušli u uži izbor za Kuću slavnih ove godine.

- Bit ću tijekom NBA All Star Weekenda na nekoliko mjesta. Uključen sam u događanja. Neke organizira NBA, a a neke moj Chicago Bulls. U nedjelju ću u United Centru sa sinom Marinom pratiti glavnu utakmicu. Stoji, to je utakmica revijalnog karaktera. Nitko se na NBA All Star Weekendu ne želi umoriti, a prije svega se ne želi ozlijediti. Uglavnom, trči se gore, dole. Šutira se dosta. U zadnjih nekoliko All Star utakmica bilo je po 150, 160 poena po momčadi, a što je malo previše da bi mogli govoriti o ozbiljnoj obrani, a samim time utakmici... Ali, tu su najbolji svjetski igrači. Prilika vidjeti ih sve na jednom mjestu. Interes navijača je velik te nije bilo lako naći ulaznicu. Gazda kluba je onog dana kad je objavljeno da će Chicago biti domaćin, a to se objavi dosta, dosta prije, rekao: 'Nemojte me pitati za karte jer karata nema'. Rekao je to u šali, ali Bullsi, pa ni grad Chicago, koji su domaćini, nemaju utjecaj na karte za All Star Weekend. Sve su karte u rukama NBA-a. 

Nažalost, ovogodišnji NBA All Star Weekend će proći bez Hrvata u glavnim ulogama. Nadali smo se kako će tu biti Bojan Bogdanović, ako ne u glavnoj utakmici, a onda svakako u šutiranju trica. Stoji podatak kako je Utah najbolja tricaška momčad lige, a njezin najbolji šuter upravo naš reprezentativac.

- Ne znam kriterije po kojima se biraju igrači za natjecanje u tricama. Znam kako Bojan ove sezone igra izvanredno, kako ima dobar postotak za tricu, te ne bi bilo čudno da je on izabran. Ali, opet, na koji se način bira, tko bira, to ne znam te dublje u to ne bih mogu ulaziti.

Je li Toni Kukoč bio zakinut za nastup u All Star utakmici, kao svojedobno i Dražen Petrović?

- O nama je u ono vrijeme, kad smo dolazili, bilo drugačije razmišljanje. Danas iz Europe dođe Luka Dončić, dođe Nikola Jokić, i njima se vjeruje. Daju im u ruke loptu, i kažu igrajte, a u naše vrijeme to nije bilo. Trebali smo dokazivati iz utakmice u utakmicu, te iako smo se bili dokazali na svjetskim prvenstvima, i na Olimpijskim igrama, te na različitim turnirima da možemo igrati protiv američkih igrača, unatoč svemu tome ipak je trebalo proći dosta vremena da europski, tj. svi igrači izvan SAD-a postanu All Star igrači.

Stoji činjenica kako je Kukoč prije bio klupski prvak Europe nego pobjednik državnog kupa, a kad se to spominje u njegovom osobnom kartonu, ne možemo se ne sjetiti kako je državni kup po prvi put osvojio u Gospinom polju prije točno 30 godina, 1990. godine. 

- Čekaj, čekaj, da, prvi naslov prvaka Jugoslavije smo osvojili 1988. godine. Da, a te godine smo izgubili finale Kupa od Cibone u Rijeci. Zatim.... zatim smo 1989. izgubili finale Kupa od Partizana u Mariboru, a te godine smo bili prvaci Europe u Munchenu. I onda je bio taj Kup u Dubrovniku. Mi i Crvena zvezda u finalu (Jugoplastika je u polufinalu završnog turnira dobila Olimpiju, a Crvena zvezda bila bolja od Cibone - op.a.). Da, u Dubrovniku smo uzeli prvi Kup, a nakon toga i 1991. kad smo u Rijeci dobili u finalu Cibonu. Sjećam se dobro Kupa u Dubrovniku - istaknuo je Kukoč. 
17. travanj 2024 17:39