StoryEditorOCM
KošarkaDUBROVAČKI VJESNIK U BARCELONI NA POVIJESNOJ KOŠARKAŠKOJ UTAKMICI

PRVI PUT KOŠARKAŠKI KLUB BARCELONA IMA STRANCA ZA KAPETANA Dubrovčaninu pripala čast, Ante Tomić: 'Sjajno, baš sjajno!'

Piše PSD.
28. rujna 2018. - 04:58
BARCELONA Tekst i slike: Tonči Vlašić

Počelo je španjolsko košarkaško prvenstvo. Otvorili su ga u Blaugrani Barcelona Lassa i Gran Canaria. Domaćin je bio bolji s 20 razlike (98:78). Najviše je 4027 gledatelja u dvorani pljeskalo Dubrovčaninu Anti Tomiću, centru Barcelone Lassa, koji je ubacio 21 koš. Najviše od svih. Pogodio je 9 od 10 šuteva za dva, te sva tri slobodna bacanja. Imao je 6 skokova. Podijelio je naslov najboljeg skakača utakmice. Plus imao je jednu asistenciju. Valorizacija 29. Opet nitko bolji.

- Ovo nam se događalo i u predsezoni. Igramo dobro, a onda u jednom trenutku nas nema nigdje. Tako se i ovdje dogodilo. Primili smo u trećoj četvrtini 31 koš. Previše, srećom nismo im dozvolili da povedu – istaknuo je Tomić, kojeg je trener Svetislav Pešić odlučio odmoriti kad je Barcelone po drugi put, bilo je to sredinom treće, stigla do najveće prednosti – 21 koš razlike. Nakon toga se dogodio pad. Gran Canaria je došla na samo četiri razlike. Ipak, na kraju treće četvrtine plus osam za domaćina. U četvrtoj je opet Tomić bio na parketu. Više nije bilo dileme tko će pobjedom otvoriti novo prvenstvo.

Međutim, utakmicu Barcelona Lassa – Gran Canaria nećemo pamtiti po činjenici da je s njom otvorena nova sezona španjolskog prvenstva, čak ni po činjenici da je Tomić po tko zna koji put, a ovo mu je sedma sezone u dresu Barcelone, ponio epitet najboljeg igrača utakmice, već po činjenici kako je ovo bila prva prvenstvena utakmica u povijesti Košarkaškog kluba Barcelona, koja piše od 1926. godine, da je stranac u ulozi kapetana. Ta čast pripala je upravo 31-godišnjem, 217 centimetara visokom Dubrovčaninu. Tomić je naslijedio traku od legendarnog Juana Carlosa Navarra, koji je ovog ljeta, u 38. godini života, zaključio sjajnu karijeru.

- Navarro je bio više od suigrača. Sjajan u svakom pogledu. Tri sezone sam bio njegov zamjenik, i već ta uloga zamjenika kapetana je za mene bila velika stvar, a što sad reći na činjenicu da sam kapetan Barcelone, te prvi stranac u povijesti košarkaške ekipe, koji je dobio tu čast. Kažem, sjajno. Da, baš sjajno - naglasio je Tomić. 

Da, Barcelona nikad u 92-godišnjoj povijesti košarkaške momčadi nije imala stranca za kapetana. Tomić je toliko toga povijesnog već ispisao u dresu Barcelone. Odavno je postao stranac u prugastom plavo crvenom dresu s najviše odigranih utakmica. Ove sezone će prijeći brojku od 500 utakmica. Na kraju prošle sezone uz njegovo ime je stajala brojka od 455 odigranih utakmica. U ljeto je produžio ugovor na još dvije sezone, te će biti u Blaugrani najmanje do ljeta 2020. godine.

- Imat ću tada 33 godine. Ako budem zdrav, i ne bude problema, volio bih još igrati - poželio je Tomić, koji je u Španjolsku stigao počekom 2010. godine, s nepune 23 godine. Tada je usred sezone 2010./11. dres Zagreba zamijenio dresom Real Madrida. U ljeto 2012. nova promjena. Nakon sezone i pol igranja za Real Madrida odlazi u Barcelonu s kojom je do danas osvojio četiri trofeja: španjolsko prvenstvo 2014., dva španjolska kupa 2013. i 2018., te španjolski superkup 2015. godine. Ima ukupno tri španjolska kupa. Prvog je osvojio s Real Madridom 2012. godine. Dva puta je bio izabran u najbolju petorku španjolskog prvenstva, a dva puta je bio u drugoj petorci sezone. Zatim, dva puta je bio u najboljoj petorci Eurolige, a jednom je bio u drugoj. Koliko samo puta najbolji igrač utakmice, koliko puta MVP kola, igrač mjeseca,  ne samo u španjolskom prvenstvu, već i u Euroligi, najjačem europskom klupskom natjecanju.

- Ovo mi je sedma godina u Barceloni, a zna se što je cilj kad nosiš dres Barcelone. Otići do kraja u svakom natjecanju, biti što bolji. Vidjet ćemo. Euroliga starta idući mjesec. Imat ćemo još španjolski kup. Tek je početak sezone. Teško mi je nešto više reći. Nemojte zaboraviti kako je dosta novih igrača. Pitanje je hoće li nas zaobići ozljede. Zadnje dvije sezone je bilo sve samo ne dobro po tom pitanju - rekao je novi kapetan Barcelone, koji je odigrao sjajno prvu utakmicu nove sezone u španjolskom prvenstvu. 
25. travanj 2024 03:36