StoryEditorOCM
KošarkaŽENSKI KOŠARKAŠKI KLUB RAGUSA

KOŠARKAŠICE KRENULE NA DALEKI ISTOK Ragusa će kroz Kinu juriti vlakom 400 kilometara na sat!

18. svibnja 2018. - 10:33

U posljednjem krugu WABA lige putovale su u Istanbul. Nikad dalje na istok nije išao Ženski košarkaški klub Ragusa čija se povijest piše od 1994. godine. Dva mjeseca poslije put ih vodi još dalje na istok. Košarkašice Raguse otputovale su u Kinu.

- Košarkaški savez Kine svake godine organizira turnire. Četiri ekipe su u turniru. Igra se u tri grada, svatko sa svakim. Čeka nas devet utakmica u trinaest dana. Preostala tri sudionika su 'B' reprezentacije Litve, Sjeverne Koreje i Kine. Koliko sam doznao Celje, slovenski prvak, bio je prije tri godine sudionik turnira. Uglavnom su sudionici reprezentacije. Sad smo priliku dobili mi. S obzirom na nemogućnost da idemo u našem najjačem sastavu, Ina Marin i Petra Stanković zbog obveza ne mogu putovati, pozvali smo tri igračice. S nama idu Klaudija Periša, kapetanica Šibenika. Zatim, Josipa Silov, Šibenčanka koja igra za Split te Marijana Mamić, Zagrepčanka, koja je polusezonu odigrala za Split. Plus naših deset cura: Romana Stojanović, Katarina Zarač, Ana Haklička, Ana Tomičić, Marta Erslan, Josipa Zovko, Leona Kristić, Karla Kalajžić, Marija Pocrnjić i Katarina Matijević – naveo je najvažnije podatke trener Raguse Zdravko Kitin uz kojeg će na turneji biti i kondicijski trener Ante Dropuljić.

Krenule su ovog petka, 18. svibnja. Prvo imaju tri sata leta do Helsinkinja te potom sedam sati do Kine.

- Povratak je 1. lipnja. Letimo natrag iz Hong Konga preko Helsinkija. Poziv nas je iznenadio. Nakon što smo zaključili nastup u polufinalu doigravanja za prvaka već smo bili krenuli na odmor te se trebalo brže, bolje vratili treninzima. Čeka nas u Kini devet utakmica. Bit će prilike razgovarati sa suparnicima, steći prijateljstva te čuti kako drugi rade. Litva je košarkaška velesila, tu je i Kina. Vjerujem kako će biti i prilike vidjeti Kinu. Bit će zanimljivo putovati između prvog i drugog grada u super brzom vlaku, koji ide brzinom od 400 kilometara na sat. Između prvog i drugog grada je 1600 kilometara udaljenosti. Kao što je WABA Liga bila nagrada igračicama za dobar rezultat ostvaren u sezoni 2016/17., i ovo putovanje u Kinu je također jedna nagrada jer smo u sezoni 2017./18. opet imali napredak. Cilj je bio igrati jedno domaće finale, i u tome smo uspjeli u Kupu. Opet smo zaigrali u polufinalu doigravanja za naslov prvaka Hrvatske – istaknuo je Kitin, koji ne krije želje (planove) u idućoj sezoni.

- U sezoni 2018./19. cilj je igrati u oba finala. Po prvi put nastupiti i u finalu doigravanja za prvaka Hrvatske. Svake sezone idemo korak po korak naprijed. Vjerujem kako će tako biti i iduće sezone. Naravno, čeka nas i iduće sezone nastup u WABA Ligi. Mi smo trećim mjestom u prvenstvu stekli pravo nastupa. Do 25. svibnja klubovi moraju potvrditi nastup. Mi smo to već učinili. Do 1. srpnja ćemo znati sastav u kojem ćemo igrati iduće sezone. Uglavnom, puno više će se znati nakon što se idući mjesec održi redovna Izborna skupština kluba – naglasio je trener Raguse.

Osvrnuo se potom još jednom na proteklu sezonu. Treće u prvenstvu te druge u Kupu Hrvatske 'Ružica Meglaj Rimac'.

- Zadovoljni, baš zadovoljni. Ne samo radi finala Kupa, te trećeg mjesta u prvenstvu, već i zbog nastupa u WABA Ligi u kojoj smo samo prvu kiksali. U Celju smo djelovali izgubljeno, ali ostale utakmice su bile lijepe za gledat. Sve te utakmice su nam pomogle da budemo u završnici dva naša natjecanja bolji. Nama je u prvenstvu utakmica u Puli bila ključna za plasman u polufinale. Dobili smo je, i na kraju bili treći. Na kraju je realan poredak: Medveščak, te Trešnjevka, a nakon toga Ragusa s tim što smo ovaj put u odnosu na sezonu 2016./17. dosta bliže bili dvjema vodećim ekipama. Medveščak je očekivano i zasluženo osvojio oba trofeja – rekao je trener Raguse.

Potom još malo o nastupu u Kini.

- Nije ovo samo izlet. 

18. travanj 2024 22:23