Sport Košarka

DUBROVČANIN U NAJJAČOJ KOŠARKAŠKOJ LIGI SVIJETA U RAZGOVORU ZA SPORTKLUB

UVIJEK ISTO, DOĐE PRVI, ODLAZI POSLJEDNJI - MARIO HEZONJA 'Prava ekipa nije na papiru, već na terenu!'

DUBROVČANIN U NAJJAČOJ KOŠARKAŠKOJ LIGI SVIJETA U RAZGOVORU ZA SPORTKLUB

Dubrovčanin Mario Hezonja, 23-godišnji košarkaš Orlando Magica, dao je ekskluzivan razgovor za Sportklub.

- Čitavo vrijeme sam trenirao, nije bilo većih problema, sumnji da nisam radio na igri. Jednostavno, pola momčadi se ozlijedilo, dobio sam priliku i stvari su se posložile. Od tada igram dobro i držim formu. I dalje sam najmlađi u momčadi, zato u većini slučajeva nisam niti igrao. Naš trener više radi sa starijim igračima u momčadi, traži pobjede, ali nakon nekoliko lošijih rezultata, uz ozljede, pojavila se prilika i za mene. Kada sam ušao, uhvatio ritam, stvari su počele biti nešto prirodnije, sve se poklopilo – komentirao je Hezonja drugu polovicu sezone u kojoj ima najbolje brojke do danas u ukupno tri sezone u najjačoj ligi svijeta. Hezonja, koji je 25. veljače otpuhao 23 svjećice na rođendanskoj torti, prošli mjesec je bio na 15,5 koševa, 5 skokova te 2,2 ukradene lopte po utakmici. 

- Kod mene je ritam najvažniji, nema to previše veze sa samopouzdanjem. Moraš upoznati sustav, tko su igrači s kojima dijeliš teren, tko je suparnik, ali i u Barceloni sam isto prolazio - nije jednostavno doći kod Xavija Pascuala i dobiti minute pored Navarra i Jasikevičiusa. Tada sam imao 16 godina, bilo je još gore, tako da sam spreman dočekao tranziciju u NBA ligu. Brzo se priviknem, važnije je ono što se događa na terenu, a ovdje sam ulazio na pet ili deset minuta, a to donosi probleme, vrlo je teško uhvatiti ritam. I u utakmicama kada nisam igrao, nisam se žalio, nastavio sam raditi na svojoj igri i čekati priliku - dođem prvi, odlazim posljednji iz dvorane, tamo najviše boravim. To nikada nije bio problem, ali na terenu je drugačije, sve se svodi na ritam i minutažu, sa 35-40 minuta lakše je nositi se nego s 15 minuta – rekao je Hezonja odgovarajući na pitanje koliko mu se teško bilo priviknuti na igranje čitav sustav NBA-a.

Naravno, neizbježna je bila tema – hrvatska košarkaška reprezentacija. Hezonja je u razgovoru za Dubrovački vjesnik prošle godine odgovorio na pitanje zašto ga neće biti na Eurobasketu, posljednjem velikom natjecanju na kojem je igrala reprezentacija.

- Na prošlom prvenstvu nisam mogao igrati (problem s ozljedom), a na prethodnima je bio uvijek netko ispred mene. Čudno je to, stalno se događaju neke nesuglasice unutar ekipe, nije dobar osjećaj. Mislim da ćemo s ovim mlađima, uz Darija (Šarić – op.a.) i mene, biti prava ekipa, ali prava ekipa nije na papiru, već na terenu. Tamo se moramo pokazati, a do sada nismo pokazali ništa. Ne bojim se kada je riječ o budućnosti reprezentacije, vjerujem da će doći rezultat, ali moramo graditi momčadski duh. Sumnjam da će netko od starijih ponovno zaigrati, sve ostaje na nama mlađima - Dario, Bojan i ja smo najstariji, tako da vjerujem u našu kvalitetu.

Hezonja će ovog ljeta slobodan igrač. Orlando Magic je još uoči početka sezone objavio kako neće produžiti ugovor. Prvi i do danas jedini Dubrovčanin u NBA-u bio je peti pick Drafta 2015. godine. S obzirom kako ove sezone, pogotovo u ovom drugom dijelu, interes drugih klubova postoji. Neki dan su se raspisali svjetski mediji kako ga u svojim redovima želi Sacramento Kings.

- Želim što kvalitetnije završiti sezonu tako da još uvijek nisam razmišljao što će doći kasnije, odnosno na ljeto. Orlando mi je drag, ali naravno postoje različite opcije – istaknuo je Hezonja u razgovoru za Sportklub.

Hezonja je s Orlando Magicom gost San Antonio Spursa (utakmica počinje u srijedu, 14. ožujka u 1.30 sati po hrvatskom vremenu).

T.V.

Naslovnica Košarka

Najčitanije

Najnovije