StoryEditorOCM
KošarkaDUBROVAČKI VJESNIK NA EUROBASKETU U RUMUNJSKOJ

POBJEDA MAĐARSKE NA EUROBASKETU NAKON 48 GODINA Stojan Ivković u suzama: Pamtit ću Cluj 2017. godine!

Piše PSD.
5. rujna 2017. - 03:23

CLUJ Tekst i slike: Tonči Vlašić

Ja sam 1968. godine preselio s roditeljima iz rodnog Dubrovnika u Kotor jer je otac dobio tamo posao, a godinu poslije, 1969. godine, Mađarska je ostvarila zadnju pobjedu na Eurobasketu. Bilo je to u Italiji protiv Švedske. Dakle, imao sam tri godine kad je Mađarska ostvarila tu zadnju pobjedu, a sad imam 51. Ha,ha, ne sjećam te pobjede Mađarske 1969., nisam bio u Italiji na tom Eurobasketu, ali ću ovu pobjedu u Cluju 2017. pamtit – rekao je Stojan Ivković, rođeni Dubrovčanin, izbornik Mađarske nakon 85:73 pobjede protiv Češke u 3. kolu skupine 'C'.

Mađarska je u prva dva kola izgubila, kako on voli reći, prvo od Hrvatske odakle mu je majka, a potom od Crne Gore u kojoj je živio od druge godine. Nakon trijumfa protiv Češke, kojeg je Mađarska na završnicama EP-a čekala 48 godina, nije skrivao emocije. Okupio je po završetku utakmice suradnike i igrače na centru. Stali su jedan do drugoga. Zagrljeni. Okrenuti prema navijačima. Na njegov znak su svi zapjevali mađarsku himnu. Potekle su i suze.

Igor Ćurković iz Splita, koji radi za FIBA će dodati kako je tako bilo i u kvalifikacijama za Eurobasket u kojima je Mađarska s Ivkovićem imala čistih 6/0 te izborila nakon 18 godina plasman na Eurobasket.

Mađarska je pobjedom protiv Češke uoči zadnja dva kola u skupini u igri da se plasira u osminu finala, među četiri najbolja u skupini. Ukoliko u utorak dobije domaćina, Rumunjsku, a Češka ne dobije Crnu Goru, Ivković ide sa svojom momčadi u Istanbul na završnicu.

- Ne znam hoćemo li uspjeti, ali znam da će moji igrači ostaviti srce na parketu - rekao je Ivković ne skrivajući suze u očima nakon što je Mađarska pod njegovim vodstvom ostvarila pobjedu na Eurobasketu nakon 48 godina. 

25. travanj 2024 10:47