StoryEditorOCM
KošarkaDUBROVAČKI VJESNIK NA EUROBASKETU U RUMUNJSKOJ

MAĐARSKI IZBORNIK, ROĐENI DUBROVČANIN 'Moji su još uvijek u Gružu, a Dubrovnik je najljepši grad na svijetu!'

Piše PSD.
1. rujna 2017. - 11:42

CLUJ Tonči Vlašić

Počeo je u četvrtak, 31. kolovoza, Eurobasket, i to iznenađenjima u 'A' i 'B' skupini (Finska je dobila Francusku u skupini 'A' kojoj je domaćin u Helnsinkiju, a Gruzija savladala Litvu u skupini 'B', koja se igra u Tel Avivu). Danas se igraju utakmice 1. kola u skupinama 'C' (Cluj / Rumunjska) i 'D' (Istanbul / Turska).

Hrvatska je u skupini 'C' s Mađarskom, Španjolskom, Crnom Gorom, Češkom i Rumunjskom. U 1. kolu naši igraju od 14 sati po hrvatskom vremenu s Mađarima čiji je izbornik Stojan Ivković. Rođen je 1966. u Dubrovniku odakle mu je majka, djevojački Obradović.

- Dubrovnik je najljepši grad na svijetu. Mamini, Obradovići, još uvijek žive u Gružu. Dundo Luko, Ivka i ostali. Kad sam bio mali preselili smo u Kotor jer je tata dobio tamo posao, ali svejedno sam svako ljeto išao u Dubrovnik. Tatini su iz Nevesinja.

Vuče korjene iz Hercegovine, spomenut će i Bijeli Vir kraj Metkovića. Otac mu je Srbin, majka Hrvatica, odrastao je u Crnoj Gori, a oženio je Mađaricu.

- Ja sam vam kao pit bull mješanac – kazao je Ivković koji je uspio odvesti na Eurobasket Mađarsku, a koja na njemu nije igrala 18 godina. Uz to je iznio podatak kako je Mađarska zadnju pobjedu ostvarila na završnom turniru prije točno 48 godina.

- Svi očekuju da ćemo se Rumunjska i mi boriti za peto mjesto u skupini. Naš cilj je biti među četiri. Znaš, ako nemaš cilj osvojiti Eurobasket, ne trebaš ni dolaziti – rekao je Ivković. Kaže kako je prošle godine reklao da im je cilj 6-0 u kvalifikacijama te kako su se svi tada smijali.

Spomenuo je kako Hrvatska ima Šarića, Bogdanovića te još pet, šest igrača koji igraju u velikim klubovima. Kako su svi osim jednog igrali barem jednu sezonu u Euroligi, dok on ima samo dvojicu takvih igrača, međutim, odmah je istaknuo: 'Ako želiš plakati, ne trebaš ni igrati'.

Ivković, koji je visok 206 centimetara, košarkašku karijeru je počeo početkom 80-ih u Kotoru. Potom igrao za Budućnost iz Podgorice, Rabotnički, Spartak iz Subotice te u Mađarskoj sve do 2005. kada je zaključio igračku, a počeo trenersku karijeru. Prvi put je na klupu Mađarske sjeo 2007., ali se zadržao godinu dana. Godinu dana je bio pomoćnik Luki Pavličeviću na klupi reprezentacije Crne Gore, a od ljeta 2013. je opet na klupi Mađarske. 

Kad je vaterpolo, hladim šampanjac!
Kad je natjecanje u vaterpolu, uvijek stavim hladiti šampanjac jer znam da sam pobijedio. Što ćete kad je otac Srbin, mama Hrvatica, žena Mađarica, a ja odrastao u Crnoj Gori. Nema petoga. Ja sam uvijek dobio - nasmijao se Ivković, mađarski izbornik, koji ima hrvatsko državljanstvo, a od nedavno i mađarsko.

- 27 godina putujem s hrvatskom putovnicom - dodao je. Na upit, ima li još koje državljanstvo, dobacio je: Samo me nemojte pitati koliko imam na računu u banci. Spomenuo je kako je mađarski sport pod Viktorom Orbanom procvjetao. Košarka je među pet sportova koje pomaže država (nogomet, vaterpolo, rukomet i odbojka). Država pomaže i mlade sportaše, gradi sportske objekte.

- Orban živ za sport - istaknuo je Ivković.

- Posebno za nogomet - dodao je. 

Ivković je kao igrač, ali i kao trener osvajao u Mađarskoj naslov prvaka i Kup Mađarske. 

 

18. travanj 2024 23:28