StoryEditorOCM
KošarkaKOŠARKA

FINAL FOUR FIBA EUROPSKE LIGE PRVAKA Dubrovčanin u lovu na svoje prvo veliko finale

28. travnja 2017. - 14:38

Može li Umana Reyer Venezia  za koju igra  Dubrovčanin Hrvoje Perić dobiti Iberostar Tenerife, domaćina Final foura FIBA Lige prvaka te izboriti nedjeljno finale? Polufinala su na rasporedu u petak, 28. travnja. U 18 sati prvo igraju turski Banvit i AS Monaco, a u 21 sati Iberostar Tenerife i Umana Reyer Venezia. 

Domaćin je u vrhu španjolskog prvenstva. Dugo je bio vodeći sastav. Sad je peti. Dobio je samo jednu od zadnjih pet prvenstvenih utakmica te zaostaje za vodećom Valencijom dvije pobjede. Međutim, rušio je ove sezone kod kuće Real Madrid te Barcelonu, dok je od Valencije prije neki dan izgubio sa 65:62. Umana Reyer Venezia je u talijanskom prvenstvu već duže vrijeme prva do aktualnog prvaka, EA7 Emporio Armani Milano. Dva kola prije kraja ligaškog dijela ima velike izglede da tu poziciju i zadrži. U prvenstvu je dobila kod kuće EA7 Emporio Armani Milano, kojeg je namučila u Milanu.

U četvrtfinalu FIBA Lige prvaka Perić i ekipa su ugodno iznenadili izbacivši turski Pinar Karsiyaka od kojeg su u skupini izgubili u Turskoj sa čak 99:59. U najavi Final foura podsjeća se i na to kako su nedugo nakon tog teškog poraza sa 79:61 izgubili u Izraelu od Maccabi Rand Medie, a dva tjedna poslije i u Rusiji od Avtodora Saratova sa čak 102:67. Srećom, kriza, kraj prošle i početak ove godine, nije dugo potrajala. Umana Reyer Venezia je uspjela izboriti prolaz iz skupine u završnicu. Potom je nizala uspjehe: šesnaestina finala (Ventspils), osmina finala (Avelino) te četvrtfinale (Pinar Karsiyaka). Na službenoj stranici FIBA Europe stoji u najavi Final foura Lige prvaka kako talijanski klub je ponovno pokazao da ima puno 'oružja'. Spominju se igrači poput Melvina Eija, MarQueza Haynesa, Michaela Bramosa te našeg Hrvoja Perića.

S druge strane Iberostar Tenerife su bile slobodne u šesnaestini finala budući su zauzele prvo mjesto u svojoj skupini. Potom su u osmini finala izbacile grčkog PAOK-a te u četvrtfinalu francuski Lyon. U najavi polufinalnih utakmica španjolski mediji ističu kako bi prvo polufinale između Banvita i AS Monaca trebalo biti zanimljivije. Malu prednost daju vodećem sastavu francuskog prvenstva. U drugom polufinalu Iberostar Tenerife su po njima izraziti favorit u odnosu na Umana Reyer Venezia. Istina, ističu kako je na domaćinu pritisak jer im je ovo povijesna prilika za osvojiti europski trofej. Naglašavaju kako će Iberostar Tenerife imati glasnu podršku svojih navijača. Dodaju kako ulaznica, 5003 mjesta su u dvorani, odavno nema za kupiti te kako je čitav otok ovih dana je u znaku Final foura FIBA Lige prvaka. Na svakom koraku u gradu te na glavnim prometnicama na otoku su postavljeni veliki reklamni panoi završnog turnira. Ukoliko kiša, koja se najavljuje, ne bude padala, na nekoliko mjesta u gradu će se ne velikim ekranima pratiti događanja u dvorani. Predviđeni su i koncerti. Na ulicama su 'niknuli' i košarkaški tereni. Održat će se turniri 'tri na tri'. 

Može li Umana Reyer Venezia pokvariti festu domaćinu te u nedjeljnom finalu se boriti za trofej? Ukoliko uspije, kao i našem Hrvoju Periću, to će joj biti prvo europsko finale. Perić za razliku od Umana Reyer Venezie nije prvi put sudionik Final foura jednog europskog klupskog natjecanja. U dresu Benettona je 2011. igrao Final four Eurokupa. Taj završni turnir ne pamti po uspjehu. Hoće li ovaj?

19. travanj 2024 18:27