StoryEditorOCM
KošarkaDUBROVAČKI VJESNIK NA DERBIJU 30. KOLA ŠPANJOLSKOG KOŠARKAŠKOG PRVENSTVA

MAJSTOR ANTE TOMIĆ ZAKUCAO UNICAJU Večer kada je Dubrovčanin s petog stigao na četvrto mjesto Barcinih velikana svih vremena!

Piše PSD.
24. travnja 2017. - 03:35

Tekst i slike: Tonči Vlašić

Mundo Deportivo
, španjolski sportski dnevni list, posvetio je 'milijun' stranica na dan utakmice nogometnom El Clasicu, ogledu španjolskih velikana, Real Madrida i Barcelone na Santiago Bernabeu. Tek stranicu novine dobila je najava derbija 30. kola španjolskog košarkaškog prvenstva, utakmica Barcelona Lassa – Unicaja koju su obje momčadi dočekale s 18 pobjeda i 9 poraza.

Zbog prvog i najvećeg sportskog događa u Španjolskoj (i ne samo Španjolskoj), dom košarkaša Barcelone Lassa, Blaugrana, iako je početak utakmice bio gotovo četiri sata prije nego će Ronaldo, Messi i ostali istrčati na teren u Madridu, nije bio ispunjen do posljednjeg mjesta. Čitava Barcelona je satima prije prvog sučevog zvižduka na Santiago Bernabeu već bila ispred malih ekrana. Gledala javljanja iz oba tabora uoči utakmice, dolazak jednih i drugih na stadion, šetnju igrača po travnjaku prije utakmice dok još vrata navijačima nisu bila otvorena, zatim atmosferu na ulicama Madrida, potom zagrijavanje igrača. Zbog toga su svi kafići i restorani u blizini Camp Noua, vjerojatno i u čitavoj Barceloni, bili puni k'o šipak. Televizori upaljeni. Program kod svih isti. 

I dok je Barcelona iščekivala El Clasico na Santiago Bernabeu, u Blaugrani je Tyrese Rice u prvim minutama derbija 30. kola košarkaškog prvenstva vukao domaćina. Unicaja se dobro držala. Čak je bila i povela, ali kad je Riceu ruku dao Ante Tomić, sve nade gostiju u uspjeh su nestale. Tomić je dotukao i zakucao Unicaju. Baš tako, zakucao, i to je napravio nekoliko puta, a njegovo zakucavanje na samom kraju prvog poluvremena diglo je sve u Blaugrani na noge. U nastavku je mogao malo i odmoriti jer pobjeda nije dolazila u pitanje. Prednost je zahvaljujući ponajprije njemu bila velika. Ipak, odigrao je samu završnicu. Opet je potpisao nekoliko odličnih poteza. Na kraju 89:70, a Tomić MVP utakmice. I ne samo utakmice, već kola. Prvi strijelac, prvi skakač i prvi asistent Barcelone. Ubacio je 20 koševa uz samo jedan promašaj iz igre (šut 9/10, slobodna bacanja 2/2) od čega 13 u prvom poluvremenu. Plus imao 7 skokova i 4 asistencije! Valorizacija 32 (drugi Rice upola manje - 16)!

Španjolske kolege su odmah izbacile podatak: Tomić je po zbroju valorizacije u španjolskom prvenstvu s petog stigao na četvrto mjesto vječne liste Barcelone. Potisnu sa četvrtog mjesta legendarnog Andrésa Jiméneza, koji je, kad se zbroji valorizacija u svim utakmicama, skupio 3269 bodova. Tomić je nakon Unicaje na 3294 boda. Treći svih vremena Roberto Dueñas ima na svom kontu 3631. Čvrsto na drugom mjestu je još jedan legendarni igrač, Epi s 5554, dok će Juana Carlosa Navarra sa 7.678 teško ikad itko nadmašiti.

Tomić je do četvrtog mjesta svih vremena stigao u (samo) pet godina igranja za Barcelonu. Zbog odlične igre protiv Unicaje, činjenice kako je preskočio Jiméneza, nakon utakmice je bio 'meta' novinara. Prvo je morao pred televizijske kamere prokomentirati novu, 19. pobjedu Barcelone Lassa s kojom je sad usamljena na četvrtom mjestu. Vodi Valencia s 21 pobjeda i 7 poraza, Real Madrid drugi s 20/7, Baskonia treća s 19/8… Odavno nije bila tako zanimljiva i neizvjesna borba za najbolje pozicije u doigravanju u španjolskom prvenstvu.

19. travanj 2024 18:16