StoryEditorOCM
KošarkaANTE TOMIĆ, 29-DUBROVČANIN, KOŠARKAŠ BARCELONE

Jesam li ipak trebao igrati u NBA-u?

Piše Tonči Vlašić Foto: Tonči Vlašić
11. listopada 2016. - 23:17

Velika je olimpijska dvorana Sant Jordi u Barceloni, prima 17.000 gledatelja kad se u njoj igra košarkaška utakmica. Nalazi se tik do olimpijskog stadiona, ali i drugih sportskih borilišta, koji su prije 26 godina ugostili najveće svjetsko natjecanje.

U srijedu, 5. listopada, dvorana Sant Jordi bila je poprište ogleda između košarkaša Barcelone i NBA momčadi, Oklahoma City Thundera, koja je uoči početka nove NBA sezone skoknula do Europe, točnije Španjolske, te odigrala utakmice protiv dva najveća domaća kluba, Real Madrida i Barcelone.

U  Barceloni je u srijedu sve bilo podređeno gostima. Nitko, ha, nije uzeo u obzir kako bi netko mogao razgovarati i s igračima Barcelone, pitati ih, ako ni o čemu, onda barem o utakmici, dojmovima, jer ne igra se svaki dan protiv NBA momčadi. Zbog toga su negodovali domaći novinari. Baš su bili digli bunu nakon utakmice. Pokušali su ih umiriti organizatori sa činjenicom kako će na konferenciju za novinare doći dvojica igrača i trener Barcelone. Niti jedan od te dvojice nije bio Ante Tomić te je trebalo dežurati gotovo sat vremena nakon utakmice pred svlačionicom Barcelone. Srećom, dogovorili smo se prije utakmice za razgovor. Još za vrijeme zagrijavanja.

- Evo me.

Ante je prije četiri godine baš u dvorani Sant Jordi slavio pobjedu protiv NBA momčadi. Barcelona je tada dobila Dallas Mavericks s 99:85. Ovaj put nije. Oklahoma City Thunder, finalist Zapadne konferencije, bio je bolji (sa samo) 92:89. I to je Barcelona tri sekunde prije kraja četvrte četvrtine imala šut za tricu te da je Aleksandar Vezenkov pogodio, povela bi 92:90. Ali, nije…

- Malo je falilo. Baš je bila zanimljiva utakmica – istaknut će Tomić, koji je postigao 10 koševa, imao 6 skokova, 2 asistencije…

U prvoj četvrtini pogodio je sva tri šuta. Svih 10 koševa je ubacio do poluvremena. Bio tada jedini s dvoznamenkastim učinkom u redovima Barcelone, koja je vodila nakon druge četvrtine sa 47:45, ali i nakon treće sa 68:67.

- Nastavak što se mene tiče nije bio tako dobar. Promašio sam nekoliko laganih šuteva, zatim prekršaji, ali sve u svemu, zadovoljan sam.

Gost Barcelone je dva dana prije bio u Madridu te unatoč vodstvu od 21 razlike izgubio u produžetku od Reala sa 142:137. Oklahoma City Thunder je prošle sezone vodila u finalu Zapada protiv Golden State Warriorsa s 3:1. Trebala joj je za veliko NBA finale jedna pobjeda, ali nije uspjela. Ovog ljeta od glavnih zvijezda ostao je (samo) Russell Westbrook, a otišli su Kevin Durant i Serge Ibaka. Zbog odlaska Duranta, prvenstveno njega, teško će ponoviti uspjehe. Klima glavom Ante. Slaže se s navedenim.

Inače, Ante nije mogao pomoći Barceloni u samoj završnici utakmice. Zbog šest osobnih pogrešaka je morao iz igre, a nakon sjaje igre na početku utakmice, misliš se, je li mogao Tomić zaigrati u najjačoj ligi svijeta. Utah Jazz ga je izabrala na draftu 2008. godine…

- Pitaš me je li nekad stanem i razmišljam o tome jesam li ipak trebao otići te zaigrati u NBA-u? Ne, ne…

Prije dvije godine se pisalo: Tomić odlazi u NBA, ali je na kraju ostao u Barceloni. Kad je potpisao novi ugovor s Barcelonom rekao je kako je proces oko samog novog ugovora bio jako dug, ali kako je odluka, ostati ili otići u NBA, bila za njega lagana. Dodao je kako mu NBA nije više opcija. Isto tako dodao kako nikad ne treba reći nikad te naveo činjenicu kako ima igrača koji su i s 30 godina (Anti je 29) otišli u NBA.

- Kad igramo protiv NBA ekipe vidiš na čemu si i kakav si, tada razgovaraš tada o NBA-u, ali, ponavljam, to što si me pitao, ne, ne stanem i ne razmišljam kako sam ipak trebao otići te zaigrati tamo.

Prije dvije godine je rekao po tom pitanju: 'Nisam htio ići u nešto nepoznato'.

- Danas više ne razmišljam o tome. Isključivo o Barceloni.

Nova sezona španjolskog prvestva je počela 2. listopada. Barcelona je na startu kao gost dobila Manresu s 56:50.

- Dobro je izgledalo. Kad dobiješ sve izgleda dobro, zar ne?

Bio je to prvi od dva dubrovačka ogleda u španjolskom prvenstvu. U Manresi od ove sezone igra Lukša Andrić. Skupa su igrali u reprezentaciji. Osvojili su s njom zlato na Mediteranskim igrama 2009., debitirali na Svjetskom prvenstvu i Eurobasketu, 2010. u Turskoj odnosno 2011. u Litvi.

- Drago mi je zbog Lukše da se vratio nakon velike pauze te da je opet u ritmu.

Andrića nije bilo godinu dana. Ozljeda leđa je bila udaljila 31-godišnjeg Dubrovčanina s parketa. Zadnje nastupe je imao za kazahstansku Astanu u koju je stigao iz turskog Turk Telekoma. Andrić je četvrti iz Gospina polja u zadnje vrijeme koji je zaigrao za španjolski klub (Hrvoje Perić, Ante Tomić, Mario Hezonja).

- Trebat će mu vremena da se navikne i na ligu, i na sucu, i na zemlju, ali vjerujem kako će biti ok.

Manresa je prije 20-ak godina osvojila naslov prvaka Španjolske, a zadnjih godina muku muči kako zadržati prvoligaški status. Četiri puta je ispadala iz prve lige. Ispala je i prošle, ali je ostala jer prvak Druge lige nije zadovoljio uvjete igranja u većem rangu.

- Kakva je Manresa? Većina klubova u Španjolskoj je odlično organizirana. Mislim kako je i Manresa.

Je li Lukša što rekao po tom pitanju?

- Nismo se stigli ispričat, ali bit će vremena. Duga je godina.

Manresa je samo 60-ak kilometara udaljena od Barcelona. Dakle, domaće prvenstvo je počelo, a za koji dan će Euroliga. U španjolskom prvenstvu je u novoj sezoni 17 klubova, a u Euroligi jedan manje. Kako je novi sustav natjecanja (svatko sa svakim, čak 30 utakmica ima odigrat svatko. Potom osam najboljih igra četvrtfinale na tri dobivene (prvi s osmim, drugi sa sedmim, treći sa šestim i četvrti s petim. Pobjednici će na Final four), Tomić i ekipa će paralelno igrati dvije lige.

- Na znam što bih rekao za novi sustav Eurolige. Sada mi to izgleda predugo, nekako prekomplicirano. Bit ćemo pametniji kad završi. Uglavnom, da, čeka nas puno putovanja, puno više utakmica… Da, baš tako, igramo dva prvenstva istovremeno, S obzirom na ozljede koje imamo, bit će teško, ali, što je, tu je.

Imao je već priliku osvojiti trofej u novoj sezoni. Nakon pobjede protiv Real Madrida u polufinalu Final foura španjolskog Superkupa činilo se kako će u tome uspjeti. Međutim, u finalu, 24 sata poslije, poraz od Gran Canarie, i to uvjerljiv.

- To je bila malo čudna situacija, dobiješ glavnog rivala, a ne osvojiš trofej. Međutim, Gran Canaria u ovom trenutku igra sjajno i zasluženo su nas dobili

U Blaugrani, domu Košarkaškog kluba Barcelona, ovo ljeto je bilo prometno kao na Stradunu usred ljeta.

- Haha, da, baš tako. Međutim, ne samo brojčano. Došao je novi trener (nije više Xavi Pascual, sad je Grk Georgios Bartzokas – op.a.), cijeli novi stožer te što si spomenuo, dosta novih igrača. Treba vremena da se sve to posloži.

Međutim, Barcelona je klub u kojem za to nema previše vremena.

- Da, tako je to kad se klub zove Barcelona. Ambicije su ići osvojiti trofej u svakom natjecanju.

Tomić je sedam godina je u Španjolskoj. Stigao je početkom 2010. godine. Prvo je bio član Real Madrida, a nakon dvije i pol sezone u kraljevskom klubu stigao je u Barcelonu. Španjolski novinari su napisali, budući Ante pruža odlične igre, dvije sezone član prve petorke Eurolige, svatko malo MVP kola, Eurolige i domaćeg prvenstva, kako je on jedan od najvećih poklona, koje je u povijesti Real dao ljutom rivalu Barceloni.

- Meni je lijepo u Španjolskoj. U zadnje vrijeme, što se tiče svega, sve je ok. Zdravlje je u redu i to je sad najvažnije. Ugovorom sam vezan za Barcelonu još dvije godine plus jednu. Uglavnom, punih šest sezona je iza mene u Španjolskoj. Nadam se kako će ih biti još dosta.

20. travanj 2024 04:52