StoryEditorOCM
Hajdukvruća uvertira

Nakon krvave drame na Desincu vodi se pažnja o svim detaljima, evo kako HNS na Grobniku ‘časti‘ Torcidu

Piše SPORT SD
24. svibnja 2023. - 16:02

Vruća je uvertira u dalmatinsko finale kupa, reprizu završnice iz 2010. godine kada je trofej pripao Hajduku, s razlikom da se umjesto dvije kao tada ovaj put igra samo jedna utakmica. Rijeke navijača Hajduka i Šibenika slijevaju se u pravcu suncem okupane Rijeke, i jedni i drugi u nadi da će ih kad već debelo padne mrak obasjati Rabuzinovo sunce. Po (auto)putu odnosno pruzi je bilo i kiše, tko je došao u Rijeku da pokisnuo nije, ali danas je u samom gradu sunce ipak pobijedilo.

Očekivano je da će mnogo više navijača Hajduka stići na finale SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa. Navijači ‘bijelih‘ su u roku odmah razgrabili sve ulaznice koje su im bile na dispoziciji za istočnu tribinu, ali i većinu onih iz HNS-ovog neutralnog kontingenta za zapad stadiona na Rujevici. Policija se brine da dolazak navijača prođe u što mirnijem tonu, ali i da sami navijači ne dođu u sam centar Rijeke. Naime, ne samo što su rivali u finalu Hajduk i Šibenik čiji najvatreniji navijači Torcida i Funcuti da budemo blagi ne mogu jedni druge vidjet ni nacrtane, nego se igra u Rijeci čija Armada je također u stalnoj tenziji i sukobima s navijačima splitskog kluba. Kad je tako, policija je odlučila navijače sprovoditi direktno s autoputa odnosno Bilog vlaka na stadion, kako bi sve strane držala razdvojene, a navijače izvan središta grada. Zato centar Rijeke izgleda baš kao da se uopće u gradu i ne igra tako važna utakmica kao što je finale kupa. Može se vidjeti turiste u šetnji, na ručku, lokalce u điru, sve osim navijača sudionika finala kupa.

Još na putu za Rijeku susretali smo mnoštvo navijača ‘bijelih‘, pa tako i na odmorištu ‘Zir‘ kod popularne ‘Macole‘ i dobro raspoloženu ekipu iz Baške Vode predvođenu predsjednikom lokalnog Društva prijatelja Franom Radićem. Na svakom odmorištu, benzinskoj postaji policijske snage brinule su se da stvari ne izmaknu kontroli. Gotovo kao da je bilo više policijskih marica nego službenika, barem je takav bio dojam. A tako je bilo i na prilazima Rijeci odnosno izlasku s autoceste.

Tu na izlasku, odmah na Grobniku, policija je uz pomoć pripadnika specijalne policije okupljala navijače Hajduka (prihvatni punk Kikovica-Soboli). Tu su kada su se okupili formirali kolonu i uz jaku policijsku pratnju, tih dvadesetak kilometara preostalog puta sprovode se prema stadionu. Tu će ih organizaciji Hrvatskog nogometnog saveza dočekale i boce s vodom, poljski wc-i. Nakon strašnih scena koje su se događale lani na Desinecu mnogo više se vodi računa o tim stvarima.

Veliki dio navijača Hajduka stigao je u Rijeku Bilim vlakom koji je oko 6.30 sati krenuo sa splitskog željezničkog kolodvora. Neki su se digli rano, ili kasno pa su u letu obrisali krmelje i krenuli na vlak. Drugima je ovo bio ‘after‘ poslije očito jako dobrog (cijelo)noćnog izlaska. Nakon ‘samo‘ osam i pol sati truckanja stigli su u Škrljevo. Već se navijači ‘bijelih‘ zglobnim autobusima koje je organizirao HNS sprovode prema 20-30 minuta udaljenom stadionu.

Dok navijači polako, ali sigurno pristižu prema Rujevici igrači Hajduka nestrpljivo iščekuju finale u miru Crikvenice, daleko od grada Rijeke, navijačkih zahtjeva za ulaznicama... Crikvenica je Hajdukova već tradicionalna baza kada se igra u Rijeci. Trener Ivan Leko ujutro je momčad poveo i u šetnju da se razbistre glave, ubije vrijeme i skine barem dijelom pritisak statusa velikog favorita s leđa.

Ceste u okolici Rujevice su zatvorene za promet običnim građanima. Vrata stadiona će se otvoriti za navijače tri sata prije početka utakmice. A na samom stadionu i oko njega policija će se služiti i bespilotnim letjelicama, helikopterom kako bi sve držala na oku. Kao da se igra finale Lige prvaka, a ne dalmatinsko finale kupa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 16:50