StoryEditor
Hajduku slavoniji je velika baza vatrenih navijača splitskog "bilih"

Jakovčević: Kupujem dionice Hajduka, a tvrtka mi se zove Torcida

Piše PSD.
19. ožujka 2008. - 17:40

Vatreni navijač "bijelih" - Marin Jakovčević
Igor Sambilec / CROPIX
Slavonija je puna navijača Hajduka i velikih torcidaša, no i među njima se ističu oni koji ljubav prema voljenom nogometnom klubu stavljaju ispred svega. Jedan takav je i rođeni Osječanin Marin Jakovčević koji je za vjernost bijeloj boji svoju malu tvrtku za izradu betonskih fasadnih blokova i obrt za cestovni prijevoz nazvao imenom voljene navijačke skupine "Torcida".

Tako je Bizovac u kojemu ovaj torcidaš živi i radi posljednih dvadesetak godina postao ne samo poznat po termalnim toplicama, već i kamionu koji okićen svim mogućim navijačim rekvizitima "bijelih" gotovo svakodnevno stoji parkiran u središtu ovog malog turističkog mjesta.

Ljubav prema Hajduku, ali i Dalmaciji koju jednako kao i svoj klub nosi u srcu Marin je naslijedio od dida Ante koji je živio na Šolti i rođenog Splićanina oca Bože.

Ovaj 52-godišnjak sa sjetom govori kako je kao mladić odlazio na sve utakmice Hajduka i u Splitu i vani dok je danas to sveo samo na derbije domaće lige i naravno sve europske nastupe bijelih.

- Koliko sam novca na sve to ostavio mogao sam danas imati kamion na tri kata - kazuje Marin - no ono što sam kroz takav način života proživio nikad ne bih mijenjao ni za kakve pare.

S ponosom Marin, odjeven u bijelu boju od glave do pete, pokazuje podeblji snop karata s utakmica koje je gledao na Poljudu, hajdukove knjižice s potpisima nogometaša, ali i grb Hajduka istetoviran na tijelu.

Ljubav prema klubu prenio je i na svoju veliku obitelj. Marin je, naime, otac čak šestoro djece, a supruga Svjetlana za nekoliko će mjeseci roditi i sedmo dijete obitelji Jakovčević. Otac kaže bit će sin, i to peti u ovoj obitelji, a ženi je već sada predložio da ga nazovu Hajduk.

Bez obzira na to što mu i supruga navija za Hajduk, Marin nije siguran da će kad za to dođe vrijeme pristati na njegov prijedlog. Inače, Ante, Ivan, Ana-Marija, Danijela, Josip i Marko od reda su krenuli očevim stopama, svi su članovi Torcide, i to od svoga rođenja.

Marin tvrdi da mu kod sklapanja poslova ime tvrtke do sada nije bila nikakva prepreka. Naprotiv, često ga ljudi iz ovih krajeva porijeklom iz Dalmacije i zovu za prijevoz samo zato što mu je kamion okićen znamenjem Hajduka.

- Dugo radim i nikad nije bilo nikakvih problema. Četiri sam puta kamionom bio i u Zagrebu i osim što su mi pokoji puta pokazali srednji prst drugih neugodnosti nisam imao - priča Marin.

No, njegov najstariji sin Ante nije bio takve sreće sa svojim bijelim golfom oblijepljenim Hajdukovim grbovima.

- Prije nekoliko godina ostavio je auto pred diskoklubom u Osijeku i kad je krenuo kući, naišao je na potpuno razbijen golf. Krov je bio udubljen koliko su neki huligani skakali po njemu - prisjeća se ovaj Slavonac dalmatinskih korijena.

Premda svjestan da u njegovu Hajduku danas mnogo toga ne štima, optimističan je za budućnost svoga kluba.

- Supruzi sam nedavno predložio da prodamo kuću kako bih mogao kupiti što više dionica Hajduka što je baš nije obradovalo - kaže više kroz šalu Marin, uvjeren međutim da će ipak u okviru svojih mogućnosti postati dioničar voljenog kluba.

Sada nagovara i svoje prijatelje, obrtnike, da se okupe i zajednički kupe što više dionica čime bi, kaže, postali i stvarni članovi hajdučke obitelji.

Tomislav PRUSINA / EPEHA

Izdvojeno

12. kolovoz 2020 12:31