StoryEditor
Hajdukpremijer ‘blagoslovio’ plan željka jerkova i njegovih suradnika

I Sanader htio stečaj Hajduka

Piše PSD.
12. ožujka 2008. - 16:36
Problemi su nastali kada je bivši čelnik kluba u Ministarstvu sporta otvoreno iznio sumnje stručnjaka da je Zakon o sportu u nekim segmentima ipak nedorečen.

 

Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Željko Jerkov, već bivši predsjednik Hajduka, reagirao je muški, baš kako su od njega i očekivali oni koji ga dobro znaju, kad je podnio neopozivu ostavku i zajedno s četiri člana svoje vlade otišao u arhiv.

Jerkov je ubilježen kao 40. po redu predsjednik “bijelih”, izračunalo se da je u prestižnoj fotelji bio 44 dana, po svemu će ga se pamtiti kao svojevrsnog Don Kihota, koji je ušao u borbu s umreženim snagama u Poljudu i na kraju se našao u čudu: što je meni sve ovo trebalo?

Mora se priznati da je Jerkov branio svoju viziju i nije se borio za položaj predsjednika, jer da je razmišljao na taj način, onda bi jednostavno prihvatio ultimatum Trgovačkog suda... Hajduk je, kako je to volio kazati bivši predsjednik Branko Grgić, “klub na aparatima”, dakle u agoniji, ali ga je današnji državni tajnik za turizam znao održavati na životu, naglašavajući da “ne želim biti onaj koji će stoljetni klub otjerati u stečaj”. Svi i te kako dobro znaju, ali i toleriraju, da je Hajduk odavno morao otići u stečaj zbog loše gimnastike bivših uprava koje su gomilale dugove dok nisu postali zastrašujući.

U biti najgore od svega je da nitko nije u stanju utvrditi dimenziju dugova, jedni, kao umirovljeni pukovnik Mirko Klarić, kazat će da je to “piece of cake”, to jest kao sitnica, a drugi da je to pregolem uteg, kojega se Hajduk ne može riješiti nikako doli pravim kirurškim zahvatom.

Knjige u neredu

Dakle, Hajduk duguje državi cca 350-400 milijuna kuna, a drugim vjerovnicima pedesetak milijuna. Skupštinari, predvođeni u biti Klarićem, računaju da će se dug državi pretvoriti u dionice, što zapravo znači da su “bijeli” opterećeni s pedesetak milijuna duga. Međutim, nitko sa sigurnošću ne može tvrditi koliki je dug Hajduka, jer su klupske financijske knjige odavno u neredu. I svaki čas iz nekog bunkera pojavi se novi vjerovnik.

E baš zato, Jerkov i njegova ekspertna grupa, poduprta financijskim stručnjakom dr. Dejanom Kružićem, od početka je prihvatila strategiju tzv. programiranog stečaja, a može i “usmjerenog” ili “kontroliranog”, sa željom da se jednom zauvijek Hajduk riješi toga dužničkog tereta i napokon otpočne poslovati normalno. I, koliko mi je poznato, od prvog sastanka na “najvišem vrhu”, kad su se u Zagrebu okupili svi koje se pita za sudbinu Hajduka, svi su znali za ideju Jerkova. 

Foto: Joško Ponoš / CROPIX

Uostalom, ovo kako Hajduk živi na račun sestrinske tvrtke “Hajduk Sirio sport”, faktički je nenormalno, pravi protuprirodni blud, jer je račun “bijelih” kod Splitske banke blokiran punih 12 godina. No, kako društvo i država, tužiteljstvo i vjerovnici, toleriraju to stanje, Hajduk zaista može živjeti vječno. I tu je “kvaka”: nastaviti živjeti na aparatima i poslovati na naš, može se kazati snalažljiv, pa i balkanski način ili će se izvesti zaokret s porukom za “zdravog i boljeg Hajduka”.

Ponovit ću: Jerkov je uz suglasnost i blagoslov premijera Ive Sanadera od prve odlučio ići stečajnim postupkom s nekim svojim uvjerenjem i sigurnošću da baš zato jer država kao najveći vjerovnik neće dopustiti stečaj splitskog kluba. Bivši predsjednik Hajduka opirao se preuzeti kormilo “bijelih”, dva puta se izvlačio, ali treći premijerov zahtjev/molbu nije mogao odbiti. A to znači da je i premijer bio upoznat s Jerkovljevim planom do ozdravljenja Hajduka uz terapiju stečajnog postupka.

Signal iz Banskih dvora

Problemi su zapravo nastali kad je Jerkov u Ministarstvu sporta otvoreno, ono što se kaže “u brk”, iznio sumnje svojih ljudi, odreda stručnjaka, da je toliko hvaljeni Zakon o sportu u nekim segmentima ipak nedorečen ili neodređen, pa je naumio da do preoblikovanja dođe stečajnim postupkom. Ministar Dragan Primorac to nije mogao otrpjeti i, umjesto da se dočeka petak (14. ožujka), za dogovoreni summit stručnjaka u Zagrebu, sugerirao je da se spriječi pokretanje stečajnog postupka, odnosno da se plate dugovanja Hrvoju Vukoviću.

Na kraju, ostat će nerazjašnjeno tko je u pravu? Možda će sljedeći događaji dati odgovor, ali je nedvojbeno da se čeka signal iz Banskih dvora, isto onako kako ga se dobilo za izbor Jerkova za čelnog čovjeka Hajduka.

Mate Peroš potražuje 750.000 kuna

•• Ipak nije baš logično da se Hajdukov odvjetnik Mate Peroš u dvojbi za ili protiv stečajnog postupka uopće javlja za riječ, jer je i te kako zainteresiran da klub “ostane na aparatima”, pa i da on kad-tad naplati svoja potraživanja od cca 750 tisuća kuna, koliko mu Hajduk duguje za njegova zastupanja.

 

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 00:25