StoryEditor
Hajduknakon varaždinske katastrofe hajduk suočen sa zbiljom koja kaže kako će put prema ‘zapadu’ biti iznimno trnovit

Bijeli sve dalje od Europe

Piše PSD.
20. ožujka 2008. - 21:29
Jarni se nada kako će ‘bijeli’ u Kupu pokazati sasvim drugačiju sliku, u suprotnom, nema im druge nego biti drugi ispred Rijeke i sve opasnijega Slavena

Goran Sablić je nastupio prvi put ovog proljeća nakon duže pauze, ponio je i kapetansku traku nakon izostanka/nedostatka Tudora, Hrgovića, Andrića. U paru s još jednim povratnikom (nakon lakše ozljede) Borisom Živkovićem trebao je biti ono što su u Maksimiru uspjeli biti Igor Tudor i Mario Maloča. Sigurnost u srcu obrane.

Na žalost “bijelih”, Hajdukova se kula u Varaždinu brzo raspala, na desnom beku bio je Rubil umjesto Pelaića s maksimirskoga derbija, a na lijevoj strani bio je mladi Jozinović u oba slučaja. Protiv Dinama obećavajući, a sad loš, lošiji zajedno s ostalima.

Hajduk se u Maksimiru pribojavao golijade u vlastitoj mreži i protiv Dinama je došao igrati uz dozu strahopoštovanja spram lidera, dočim su u Varaždin došli s otvorenim najavama da će pobijediti i u takvom su gardu popušili. E sad, ako je Varteks svladao i Dinamo usred Zagreba i sad ovako golovito Hajduka nije li Varteks trenutačno najbolja momčad Hrvatske i zbog čega bi onda ždrijeb u Kupu za Splićane (još dva susreta protiv Varteksa, 9. i 23. travnja) bio povoljan?


foto: Vladimir Dugandžić / CROPIX

S druge strane paradoksa, stavili bismo pod lupu kako je to Hajduk u Varaždinu stvorio više izglednih prilika (Mađarić u karijeri nikad nije tako dobro branio), k tome igrajući vrlo brzo prema naprijed, nego u zajedno obje utakmice protiv Šibenika u Poljudu (2:0 i 4:1)???
- Čudna utakmica, nadam se da ćemo izvući prave pouke iz ovakvog raspleta događaja i da ćemo u polufinalu Kupa prikazati svoju sasvim drugačiju sliku - rekao je trener Hajduka Robert Jarni.

Mladim igračima treba pomoći, a ne ih razapinjati na stup poraza. U 0:1 mini-gubitku protiv uspavanog Dinama svi su bili odjednom pretjerano zadovoljni, baš kako sada ovih 0:4 od Varteksa maskira stvarni tijek događanja na varaždinskom igralištu. Istina je samo jedno: obje su utakmice “bijeli” izgubili.

- Ne smijemo mladiće demoralizirati, nego ih ohrabrivati - poruka je iz tabora “bijelih”. Čulo se i to: morali smo naletjeti na jednu minu...

Sad je odjednom plasman u finale Kupa upitan, odnosno Hajduk je zorno upozoren kakva mu je oštećenja Varteks u stanju nanijeti. A borba za drugo mjesto (da se razumijemo, izlazak u Europu stvar je prestiža, a ne sad nekim megalomanskih ambicija) uopće nije kompromitirana.

Jer, Rijeka nipošto nije utekla, Dalićeva družina nikoga da pobijedi, pa se još i Slaven Belupo priključuje gužvi, a s njima Hajduk ima bolji međusobni score (2:2 i 1:0). Teška je knedla servirana u varaždinskoj popari, treba je pregristi odmah u subotu, bodovima protiv Intera. Kad se ovako izgubi može se reći i ovo: preslik bremenite situacije kluba pred preoblikovanjem i bez jasne vizure čije je kormilo sasvim logično je vidljiv i na igralištu. Jedno od konkretnijih pitanja svakako je i sljedeće: Zašto u prvih 11 nije igrao Mario Maloča? Došli smo dotle da juniora, za kojega javnost “bijelih” nije ni čula do pred neki dan, zazivamo da sakupi ruševine Hajdukove obrane! Je li on spasioc? Dobro, mali ima mota, nije ustuknuo ni pred ozračjem Maksimira, ali zar je to sad važno pitanje?! Pa, nije igrao da ga trener poštedi ritma srijeda-nedjelja u trenutku kad su se - činilo se - oporavili i Sablić i Živković.

Kako bi rekao Jarni, to je “turnover”, smjena straže; druga je stvar što je tijek događanja otišao u neželjenome smjeru. Zapravo, intriga bi se mogla napipati u tome što još uvijek ni Mario Maloča, ali ni Duje Čop (obojica akteri dopadljive predstave u porazu protiv Dinama) nisu potpisali profesionalne ugovore s Hajdukom, premda u Poljudu te potpise najavljuju već neko vrijeme...

Budući da je u sličnoj poziciji na povatku iz Hong Konga Mate Maleš otišao prema Dinamu (druga je stvar što sad ni za Lokomotivu ne smije igrati), postavlja se pitanje kad će više i Maloča i Čop potpisati ugovor? Ili bi i oni mogli dignuti sidro? U Hajduku kazuju da se okolnosti mijenjaju iz dana u dan, dogovoriš jedno, a ono ode predsjednik, pa sad treba opet sve iznova utanačiti. Međutim, otklanja se bilo kakva primisao da je Maloča, na primjer, sjeo na klupu u Varaždinu zato jer još nema potpisan ugovor.

- Dođe premor, ne mogu mladići igrati svaka tri dana, treba im dozirati napore inače će puknuti. Premladi su za prvoligaški ritam, treba ih polako i s oprezom uvoditi u žrvanj. A što se tiče potpisa ,vjerujem kako bismo do utorka, srijede trebali sve dogovoriti - rekao nam je glavni menadžer “bijelih” Ivica Šurjak.

Hajduk daje jedno, igrači bi (sa svojim zastupnicima, Franjo Pašalić za Maloču, Siniša Šošo za Čopa) malo modifici(f)rali ugovor, ali dogovor ne bi smio zapeti.

Dynamo hoće natrag Sablića

Ako je susret gledao Ajax, gledao ga je i Dynamo iz Kijeva, Volodin Onišenko u kontroli posuđenog trojca Sablić, Cernat, Verpakovskis. Poslije susreta zadržali su se u razgovorima, Ukrajinci su istakli svoje želje: rado bi u Kijev vratili Sablića koji im treba na stoperskim pozicijama računajući da će se uspješno vratiti u formu, dok su spremni razgovarati glede mogućeg otkupa i za Cernata i za Verpakovskisa. - Ne možemo još ništa konkretno odgovoriti jer se najprije moramo dogovoriti između sebe. Još sve razgovore nismo obavili iz objektivnih okolnosti - rekao nam je glavni menadžer “bijelih” Ivica Šurjak. U Hajduku se svaki čas mijenjaju okolnosti, ne samo da su predsjednici vrlo promjenljiva komponenta, nego i stručno osoblje. Cernat i posebice u zadnje vrijeme Verpakovskis na splitskim utakmicama su više nego dragocjeni, a prilikom ovako kataklizmičkih gostovanja i od njih bi mnogi ruke digli. Može se i bez njih gubiti po 0:4 u Rijeci i Varaždinu... OK, međutim Hajduku je nužna razborita procjena, baš kao i odgovor na krucijalno pitanje “a koliko bi to koštalo”?

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. rujan 2020 02:53