StoryEditor
Domaći nogometlice pored vratnice

Pletikosa: Kad Škoti zapjevaju, ja poludim!

Piše PSD.
25. ožujka 2008. - 00:30

Stipe Pletikosa se još u Londonu na aerodromu Heathrow priključio rukovodstvu reprezentacije (drugi je stigao Galinović) i odmah se požalio:

- Dva, tri dana imam blagu temperaturu, stalno 37,2 ili koju liniju više. Ipak branio sam, pobjedili smo Tomsk s 1:0, jako dobro smo igrali protiv Vejićeve momčadi.

Pletikosa je odmah po dolasku u Glasgow, već oko 14 sati otišao u krevet. Čak nije mogao otići ni na uskrsno bogoslužje kako je planirao i naumio u crkve svetog Edvarda u Glasgowu. Dobio je infuziju, navečer je dobro jeo, naspavao se i u ponedjeljak ujutro bio kao nov.

- Nema više fibre, dobro se osjećam, trenirat ću i braniti. Ovdje sam na Hampden Parku branio i u onoj ključnoj utakmici u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2002. Igrali smo 0:0.

Od svega Pletikosa se sjeća samo dva detalja...

- Prvi je fantastičan teren, pravi zeleni tepih, ravan kao bilijarski stol, a drugi je publika, ta famozna “Tartan army”, toliko priznata pa i opjevana u svijetu nogometa. To su pravi doživljaji, ono kad publika bodri svoje. Pa i kad je slučaj da bodre moje protivnike kod mene se diže adrenalin, to djeluje jako stimulativno.

Prvenstvo u Rusiji tek je startalo, odigrana su dva kola i to je razlog da je Stipe upitao: “A zašto se kod nas ne preokrene prvenstvo na proljeće-jesen?”.

Na Poljudu bi i Ronaldinha isprdili

- To je meni normalnije nego svaki put se gubi vrijeme na zimske i ljetne pripreme za par mjeseci igranja. Uostalom, u tom slučaju bi naši klubovi na startu kvalifikacija za europske kupove bili u najboljoj formi.

Pletikosa je potpisao novi četverogodišnji ugovor za Spartak, prezadovoljan je statusom u klubu, ali i uvjetima života u Moskvi, koja je u proteklo desetljeće, kaže Stipe, postala svjetski centar, uz rame, recimo Londonu i New Yorku. Tamo Stipi sve odgovara. Osim slatkiša, koji su loši, “s nekim čudnim primjesama, tako da tek doma u Splitu ili sad u Glasgowu iskoristim priliku za gustiranje”.

- Tri godine smo bili drugi, ove je red da osvojimo naslov prvaka - samouvjereno će Pletikosa, a o tome što će biti u Austriji, pa dalje u Švicarskoj, prognozirao je: “Veliki je hendikep to što neće biti Da Silve, ali naš arsenal je moćan, proći ćemo prvu rundu”.

- Za drugi dio je već pitanje, to je nokaut sustav, treba vidjeti protiv koga ćemo igrati, ali pod uvjetom da ostanemo na okupu, da ne bude ozljeda ja sam optimist. Neizostavno je bilo i pitanje o Hajduku, točnije Pletikosino razmišljanje.

- Već sam vam jednom rekao, prije pet, šest mjeseci da je Poljud zahvaćen nekim čudnim virusom. Tu ima negativnosti, ljubomore, taštine, svega, a najmanje odgovornosti. Kako to izlječiti, što uraditi da to opet bude klub pun nadahnutih, poduzetnih, iskrenih ljudi ja ne mogu dati odgovor. Tamo u Splitu, ma da dođe Ronaldinho i njega bi isprdili.  

Zdravko Reić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. rujan 2020 02:06