StoryEditorOCM
OstaloODRŽANA PO ČETVRTI PUT UTRKA PADINAMA SRĐA U ORGANIZACIJI TRIATHLON KLUBA DUBROVNIK

STAZOM DEVA - USPON NADE Napokon je najbrži trkač koji je prethodne tri godine bio drugi!

7. prosinca 2019. - 14:08
Može li netko nadmašiti rekord Ante Živkovića iz 2016. godine? Metkovac je na prvom izdanju utrke 'Stazom deva' istrčao 2,2 kilometara dugu stazu od magistrale, serpentinama do Tvrđave Imperijal, za 12 minuta i 15 sekundi. Godinu poslije Metkovca je omelo loše vrijeme u nastojanju da bude brži, a prošle godine, kad nije nastupio, slavio je Ivan Bulić s vremenom 12 minuta i 47 sekundi. Ni Bulića, kao i sve koji su trčali 2018., vrijeme 'nije mazlo'. Od starta do cilja pratila ih je kiša, magla i vjetar.

Ove godine, četvrto izdanje utrke, koju organizira Triathlon klub Dubrovnik, a koja se održava u sklopu proslave Dana dubrovačkih branitelja i blagdana svetog Nikole, pogledalo je sunce, ali i dalje je 'živ' Živkovićev rekord, a nije nadmašeno ni vrijeme s kojim je slavio na drugom izdanju utrke, koja je održana 2017. godine. Tada je bio samo tri sekunde sporiji od svog rekorda.

- Živković je lagan trkač, 50-ak kilograma - komentirali su njegove rezultate sudionici ovogodišnje utrke.

- Tek sad se vidi koliko je Živković bio sjajan na prve dvije utrke - još se moglo čuti. 

Utrka je počela točno u 11 sati. Prvi je krenuo Niko Madeško. Pola minute poslije njega s magistrale prema tvrđavi Imperijal uputio se Daniel Marušić, predsjednik dubrovačkog triathlon kluba. Potom pola minute nakon Marušića Pero Mojaš je počeo utrku kojom se na simboličan način odaje počast braniteljima Dubrovnika i ljudima koji su tim opskrbnim putem donosili hranu i vodu do simbola obrane Dubrovnika, Tvrđave Imperijal. Inače, start utrke je na 129 metara nadmorske visine, a tvrđava Imperijal na 394 metara nadmorske visine. Visinska razlika staze duge 2,2 kilometra je 265 metra. Podloga je dobro znana svima: zemlja i makadam. Ovaj put, unatoč lijepom vremenu, trebalo je biti također oprezan jer je zbog loših vremenskih uvjeta proteklih dana, kiše koja je padala noćas staza bila mokra i skliska. 

Kako i proteklih godina, tako i ove, Triathlon klub Dubrovnik je ograničio broj sudionika na sto, a svih sto startnih brojeva imalo je svog vlasnika nekoliko dana prije utrke, koja je i ove godine imala humanitarnu notu.

- Ove godine je sav prihod od prodaje startnih brojeva išao za Društvo distrofičara invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Dubrovačko neretvanske županije - istaknuo je Marušić.

Profesor Vlaho Zlošilo je čekao na cilju. Upisivao je vremena natjecatelja. Asistirao mu je Ivo Dadić. Gotovo svi članovi Triathlon kluba Dubrovnik su uložili truda kako bi i ovogodišnja utrka protekla u najboljem redu. Većina je uz to nastupila na utrci, a kad je posljednji natjecatelj prošao ciljem, te kad su se pogledala dostignuća svakog, najbolje je imao (napokon) Jakša Diklić. Konavljanin, član Triathlon kluba Dubrovnik, prethodne je tri godine svaki put bio - drugi!

Diklić je ovaj put krenuo dvadeset i peti, u 11 sati, 12 minuta i 30 sekundi. Ciljem je prošao u 11 sati, 26 minuta i 10 sekundi. Ostat će upisano kako je slavio s vremenom 13 minuta i 40 sekundi. Prethodne tri godine je išao brže: sekundu brže od 13 minuta (2017. godine), sekundu odnosno tri sekunde sporije od 13 minuta (prošle odnosno 2016. godine). 

Lazar Badanjac je bio drugi, a Miloš Komenić treći. Miluša Bošković iz Triathlon kluba Kotor je bila najbrža natjecateljica. Druga je bila opet Jelena Tomašević iz Herceg Novog, inače pobjednica 2017. godine, a treća, kao i prošle godine, Alemka Sarić. Bošković je ciljem prošla nakon 17 minuta i 9 sekundi. 

Tradicija je da su svi sudionici utrke nagrađeni s medaljom. Oni najbolji s još jednom, a njih je nagradio Dživo Brčić, gradski pročelnik.
19. travanj 2024 06:43