StoryEditorOCM
OstaloHRVATSKI ATLETSKI SAVEZ PROGLASIO NAJUSPJEŠNIJE

CRO ATHLETICS GALA Orebićanki Mariji Tolj nagrade za 2018. i 2019. godinu: 'Lijepo je kad te uspoređuju s tako velikom sportašicom i sjajnom osobom kao što je Sandra Perković!'

29. studenog 2019. - 11:11
Marija Tolj je jedna od rijetkih koja se u Zagrebu, na gala večeri hrvatske atletike, a na kojoj su proglašeni najbolji atletičari i atletičarke u 2018. i 2019. godini, dva puta penjala na pozornicu. Orebićanka je u 2018. ponijela nagradu za najbolju hrvatsku juniorku, a u 2019. nagradu za najbolju mlađu seniorku Lijepe naše. Jedino se još s nagradama za obje godine mogu pohvaliti naša najbolja atletičarka, Sandra Perković, koja je obje godine ponijela nagradu za najbolju seniorku, te njezin trener Edis Elkadsević koji je ponio nagrade za najboljeg trenera.

19-godišnja Orebićanka ove je godine postala europska prvakinja do 23 godine u švedskom Gävleu gdje je zlato dohvatila bacivši disk 62 metara i 76 centimetara, a s tim dostignućem ispunila je normu te poslije i nastupila na Svjetskom seniorskom prvenstvu u Dohi gdje je bacala u kvalifikacijama. Imala je ove godine i nastup u dresu reprezentacije Europe na dvoboju protiv Amerike, zatim osvojila je broncu na Hanžekovićevom memorijalu u Zagrebu bacivši disk 62 metra i 57 centimetara. Kako je Perković propustila nastup na državnom seniorskom prvenstvu, Tolj je u 2019. seniorska prvakinja Hrvatske, i to opet hicom duljim od 60 metara (62 metra i 37 centimetara). Inače, prvi put je preko 60 metara bacila u Sloveniji u svibnju ove godine, i to je na na istom natjecanju uspjela ne jednom, već četiri puta. 

Tolj je zadnje dvije godine osvajala zlato na Europskom bacačkom kupu do 23 godine. Prošle godine je bila najbolja u portugalskoj Lierii, a ove godine u slovačkom Šamorinu. Na Zimskom bacačkom kupu u Splitu početkom 2019. godine bacila je disk 58 metara i 61 centimetar, a to je u tom trenutku u konkurenciji mlađih seniorki bio najbolji rezultat sezone, te treći rezultat svih vremena u Hrvatskoj. Poslije je to dostignuće nadmašila ne za metar, već za više od četiri metra. Čitavo vrijeme, nakon svakog novog sjajnog hica 19-godišnje Orebićanke, rade se usporedbe sa Sandrom Perković. Tako je izvučen podatak nakon što je osvojila naslov europske mlađe seniorske prvakinje kako je Perković s 19 godina, 2009., bila najbolja u Europi s daljinom 62 metra i 44 centimetra, a te godine bacila 62 metra i 79 centimetara, dakle, tek tri centimetra dalje od Tolj. 

- Jako je lijepo čuti kad te uspoređuju s tako velikom sportašicom i sjajnom osobom kao što je Sandra Perković. Vrijeme će sve pokazati, ali daleko sam ja još od Sandre, dijeli nas danas 10 metara... - rekla je Marija za čije je rezultate zaslužan trener Roland Varga s kojim radi od kraja 2014. godine kad je zbog atletike preselila iz Orebića u Zagreb, postala članicom Atletskog kluba Dinamo Zrinjevac. 

- U osnovnoj školi sam bacala kuglu. Kako sam bila najbolja na tim školskim natjecanjima rodila se ljubav prema kugli.

Budući je bila uvjerljivo najbolja, i to protiv nekoliko godina starijih suparnica, i to bez pravog treninga, i u nikakvim uvjetima za trening, otišla je za vrijeme proljetnih praznika 2014. na trening u Zagreb kod Ivana Ivančića. Tada je, budući je legendarni trener bio oduševljen s onim što je vidio, donesena odluka da Marija preseli u Zagreb te tamo počne atletsku karijeru. Nažalost, Trendžo, kako su od milja zvali Ivančića, preminuo je iznenada nekoliko mjeseci poslije, krajem kolovoza, baš kad je Marija stigla u Zagreb, upisala srednju školu. Tako je o njoj brigu od početka preuzeo Varga.

- Ivančić mi je na jednom od tih treninga dao da probam baciti disk. U tom trenutku se odmah rodila ljubav i prema disku iako mi je, ponavljam, kugla bila prva disciplina – istaknula je te podsjetila kako ne baca samo disk, već i kuglu, a i s njom je ostvarila također odlične rezultate. Ako se samo pogleda početak 2018. godine Tolj je s kuglom prvo osvojila naslov državne prvakinje na juniorskom dvoransko Prvenstvu Hrvatske, zatim i na mlađe seniorskom dvoranskom prvenstvu Hrvatske, te i na seniorskom. Osvojila je potom s kuglom i broncu na juniorskom dvoranskom prvenstvu Balkana.

Međutim, disk leti dalje, s diskom je u svjetskom vrhu, s diskom je pokorila Europu, i to je uspjela s 19 godina u konkurenciji bacačica do 23 godine...

- Kako sam napredovala u disku sad se sve promijenilo. Sad mi je disk postao prva disciplina, a ne kugla - istaknula je.

Marija Tolj u 2020. godini ima želju nastupiti na Olimpijskim igrama u Tokiju. Norma za to je 63 metra i 50 centimetara.
20. travanj 2024 08:30