StoryEditorOCM
OstaloTRADICIONALNA FESTA POD JEDRIMA STARTA IZ OREBIĆA U PETAK, 2. KOLOVOZA

JUŽNODALMATINSKA REGATA Marinko Mikulandra: 'Sve je spremno za 39. izdanje!'

29. srpnja 2019. - 21:08
Prošle godine je ime Petite Amie napisano na veliki prijelazni pokal Atlantske plovidbe, pokrovitelja regate. Emil Tomašević za kormilom broda splitskog Labuda bio je pobjednik 38. izdanja Južnodalmatinske regate. Petite Amie je bio treći nakon prve etape od Orebića do Pomene, ali u preostale dvije etape najbolji. Prvog dana je gledao u leđa branitelju naslova, brodu Mareus splitskog Spinuta, te Orsanovom Dubrovniku, koji je bio drugi nakon prve etape. Ali, već nakon druge etape je preuzeo vodstvo, te ga znao sačuvati do cilja.

Po OPEN-u slavio je 2018. Full Pelt s kormilarom Antom Antunovićem iz Jedriličarskog kluba Split. Prvi nakon prve etape, prvi i u drugoj, a drugi u trećoj posljednjoj. Drugi u prvoj i drugoj etapi bio je Overload, također brod Jedriličarskog kluba Split za čijim je kormilom bio Siniša Kaliterna, a koji je slavio u zadnjoj etapi. Orsanov Dubrovnik s Davorom Duževićem za kormilom treći u prvoj i drugoj etapi, ali deseti u trećoj, te ga je na kraju pretekla Stradivaria Jadrana Gamulina i Balda Miloglava, koja je bila peta u prvoj, te četvrta u drugoj i trećoj etapi, a što joj je na kraju donijelo ukupno treće mjesto po OPEN-u.

Među deset najbržih, po OPEN-u, bila su još dva broda Orsana, i to Anima (Niko Kmetović) na osmom, te Arhimed (Eugen Miljan) na devetom mjestu. Po skupinama Stradivaria (Orsan) bila je najbolja u skupini 1 u kojoj je pokal za drugo mjesto pripao brodu Crazy (Fabijan Rojić / Helios), u skupini 2 prvi je Overload, drugi Dubrovnik, a treći Mareus. U skupini 3 Full Pelt je bio najbrži, drugi Sabre (Miroslav Jakubčik/Split), a treći Gib (Goran Oreb/Artina). U skupini 4 slavila je Nataly (Žarko Đanović/Orsan), drugi je bio Fugu (Damir Kraljević/Labud), a treći Analea (Igor Šikić/Orsan). U skupini 5 prva je bila Bokeljka (Niko Vuksanović/Opatija), druga Irini (Irina Sulaver/SAD). U skupini 6 prvi Arhimed, drugi Lenoba (Jasenko Kravarović/Orsan), te u skupini 7 prvi Petite Amie, druga Regina 2(Nikola Zečević/ Cavtat), a treći Lero (Ivo Kvestić/Orsan).

Prošlogodišnja regata održala se u spomen na gospara Andra Kneževića, legendarnog, ne samo dubrovačkog, već i hrvatskog jedriličara, člana Orsana, koji nas je početkom 2018. godine napustio u 91. godini. Gospar Andro je 65 godina aktivno jedrio, a od toga proveo je 31 godinu na Orsanovoj legendarnoj jedrilici ‘Bobara’ s kojom je ostvario vrhunske rezultate. Jedrenju je naučio brojne generacije Orsanovaca, a u radu kluba sudjelovao je aktivno sve do posljednjih dana života. Sudbina je htjela da svoje oči zauvijek zaklopi baš u lučici Orsan 28. siječnja prošle godine.

Povijest Južnodalmatinske regate počela se pisati 1981. godine. Regata je i tada krenula iz Orebića. Bova je bila ispred Vignja, pa nakon što su se okrenuli oko bove, brodovi su bili nastavili put prema Pomeni na Mljetu. Druga etapa je bila od Pomene do Prožure, mjesta također na Mljetu, ali se nije, kao danas, išlo prema Pelješcu, dok je treća etapa, kao što je i danas, bila etapa od Prožure do Dubrovnika.

U idućim godinama ruta se prve i druge etape pomicala kako bi se regata produljila. Najprije se išlo oko otočića Aleksandrice ili Lirice. S godinama je dolazilo sve više brodova s malo dubljim kolumbama, pa je organizatore bilo strah, zbog plićine, ako se ide oko Lirice, da se netko ne nasuče. Zato je već dugi niz godina bova ispred otočića.

Ta prva regata održana krajem kolovoza 1981. godine okupila je petnaestak brodova. Rekordna je bila 1994. godina kad su bila 62 broda. Zadnjih godina jedri između 40 i 50 brodova.

Prvih godina start bi jedne godine bio iz Orebića, a druge iz Dubrovnika. No, kako je teško bilo Jedriličarskom klubu Peliška jedra, a Orsanu lakše podnijeti trošak organizacije završne večeri, odlučeno je da regata uvijek kreće iz Orebića, a završava u Dubrovniku.

Ove godine kreće iz Orebića u petak, 2. kolovoza. Cilj je u Dubrovniku, u nedjelju, 4. kolovoza. Druženje, festa pod jedrima počinje već u četvrtak, 1. kolovoza, u Orebiću na tradicionalnoj večeri na rivi. Završava druženjem u đardinu hotela Lapad gdje će se u nedjelju navečer nagraditi najbolji.

- Sve je spremno za 39. izdanje – potvrdio je još prije desetak dana Marinko Mikulandra, čelni čovjek Orsana, sudionik svih izdanja Južnodalmatinske regate.
20. travanj 2024 11:41