StoryEditorOCM
OstaloSJAJAN USPJEH 19-GODIŠNJE MARIJE TOLJ, ATLETIČARKE IZ OREBIĆA, ČLANICE DINAMO ZRINJEVCA

MARIJA, MAJSTORE Orebić ima europsku prvakinju do 23 godine u bacanju diska!

12. srpnja 2019. - 22:31
U prvoj seriji finala je bacila samo 49 metara i 5 centimetara. U drugoj je prestupila te je uoči treće serije bila deveta, prva ispod crte. Treća serija joj je bila zadnja prilika da uhvati mjesto među osam najboljih. Bila je na rubu ispadanja. Prijetila joj je eliminacija. Jutro prije bacila je jedina u kvalifikacijama preko 60 metara, a na Europsko je stigla s rezultatom 60.92. Međutim, nakon prve dvije serije finala – ništa.

Trebala je u toj trećoj seriji finala hitac preko 52 metra za ostanak na životu, a ona je, unatoč velikom pritisku, činjenici da nije imala pravo na pogrešku, ušla u 'krug' te bacila – savršeno. Disk je letio, letio, letio i letio gotovo dva metra dalje od njenog najboljeg rezultata – 62 metra i 76 centimetara.

Preuzela je vodstvo. Sa čak 6 metara i 19 centimetara boljim rezultatom od Moldavke Alexandre Emilianov, koja je jedina uoči EP-a imala bolji rezultat od 19-godišnje Orebićanke.

U petoj seriji je Marija Tolj još jednom išla bolje od svog dojučerašnjeg osobnog rekorda – 61 metar i 86 centimetara. Emilianova je u toj petoj seriji bacila najdalje u finalu, ali samo 57.30. Kad je u šestoj seriji braniteljica naslova opet bila kratka, Marija Tolj je mogla slaviti. Prije nego je to učinila, ušla je još jednom u 'krug' te još jednom poslala diska preko 60 metara - 61 metar i 17 centimetara. Sva tri najbolja hitca u finalu su bila njezina.

Da, Orebić ima europsku prvakinju u bacanju diska do 23 godine. Marija Tolj je na Europskom prvenstvu do 23 godine, koje se održava u švedskom Gävleu, ostvarila sjajan uspjeh. Potvrdila je ocjene kako Hrvatska nakon Sandre Perković ima još jednu 'strašnu malu' diskašicu.
19. travanj 2024 13:24