StoryEditorOCM
OstaloFESTA POD JEDRIMA / D-MARIN ORC SVJETSKO PRVENSTVO

ORSANOVCI NAKON NASTUPA NA SP-U Denis Vukas: 'Jedrili smo protiv sjajnih jedriličara, većinom profesionalaca. Za sve nas iz Orsana jedno sjajno, sjajno iskustvo. Nastup koji nećemo zaboraviti!'

8. lipnja 2019. - 19:26
Jedrilo se zadnjeg dana u 'štap', na dva polja, u Murterskom polju i kod Zlarina nakon čega je spušten zastor na D-Marin ORC Svjetsko prvenstvo. U Šibeniku je ovog tjedna bilo 110 brodova u tri klase s više od 1200 natjecatelja sa svih strana svijeta.

- Tko zna kad će nam opet Svjetsko prvenstvo biti ovako blizu, na našoj obali. Da, bila je ovo prilika da i mi nastupimo na Svjetskom prvenstvu te se okušamo s najboljima. Nismo je željeli propustiti – podvukao je Orsanov morski vuk, Denis Vukas.

Krstaš Dubrovnik čije je kormilo držao natjecao se u ORC 'A' razredu, 'tukao' se s najbržim brodovima.

- Po kriterijima ORC-a bili smo na granici između 'A' i 'B' klase. Na kraju smo svrstani u veliku grupu, s većim i bržim brodovima, a što smo i željeli. Da, želja nam je bila vidjeti koliko možemo protiv brodova tipa TP52. Tri takva broda su bila u 'A' razredu. To su brodovi koje vidiš samo na startu regate. Mislio sam kako ćemo im biti blizu po korigiranom vremenu, ali u tome nismo uspjeli. Ne, nismo očekivali kako ćemo biti među osvajačima medalja, među tri najbolja u 'A' klasi, ali očekivali smo mjesto u sredini klase.

Na kraju 11. mjesto u konkurenciji trinaest brodova u klasi ORC 'A'.

- Odradili smo prvenstvo bez nekih velikih grešaka, imali smo tek nekoliko malih i to kad se jedrilo po noći. Konkurencija me je ugodno iznenadila. Nisam očekivao da će ona biti tako dobra, ma odlična. Ali, unatoč tome nisam zadovoljan kako smo prošli. Sjest ćemo. Napraviti analizu. Treba vidjeti što treba napraviti, koje promjene da sutra budemo konkurentniji najboljima, a sad smo imali priliku vidjeti gdje smo i kako to rade oni najbolji.

Klasa ORC 'A' je odradila dvije navigacijske regate, jednu dugu i jednu kratku, te četiri regate u 'štap'.

- Prvi dan je bila duga navigacija 130 milja offshore regata za koju su bila predviđena 42 sata za njeno okončanje. Pola regate smo odradili odlično, pola ne, i to smo napravili te male greške po noći te nismo uspjeli nadoknaditi zaostatak drugi dan. Jedan dan, kad se jedrilo u 'štap', bio je jaki vjetar. Bilo je na granici, možemo li ili ne. Nastupili smo. Nije bilo štete. Neki nisu bili te sreće. Ukupno gledajući, imali smo dosta jedrenja. Nastupili smo u konkurenciji dosta brodova, jedrili protiv sjajnih jedriličara, većinom profesionalaca. Za sve nas iz Orsana jedno sjajno, sjajno iskustvo. Nastup koji nećemo zaboraviti - istaknuo je Vukas.
Krstaš Dubrovnik na SP-u
Osim Denisa Vukasa boje Jedriličarskog kluba Orsan na SP-u branili su Tonči Kordić, Maroje Kurajica, Davor Dužević, Ryan Alec Cvinar, Marijan Pamuklić, Gordan Sentić, Marko Falconi Ivo Kvestić.
Talijanima sve u 'A' i 'B'
U klasi 'A' gotovo savršen je bio talijanski TP 52 XIO s kormilarom Marcom Serafinijem. Ostvario je pet pobjeda i jedno drugo mjesto. Talijani su u klasi 'A' osvojili i srebro i broncu.

I u klasi 'B' ista slika: sve je otišlo u Italiju, a u klasi 'C' zlato u Estoniju, srebro u Češku, a bronca u Španjolsku. U klasi 'B' nastupilo je 47 brodova, a u klasi 'C' 50 brodova.

20. travanj 2024 16:26