StoryEditorOCM
OstaloDVODNEVNI PLIVAČKI MITING U GRUŽU

PLIVAČKI KLUB JUG ZOVE U GRUŽ Opet zlatni stižu na Zlatnog Orlanda!

5. travnja 2019. - 22:29
Hrvatski klubovi šalju opet svoje najbolje plivačice i plivače u Gruž. Tako je bilo i prošle godine. Očekivano nakon što je krajem 2017. godine Hrvatski plivački savez radeći kalendar za iduću godinu odlučio da jedna od ukupno šest stanica Grand Prix-a bude Zlatni Orlando, tradicionalni međunarodni plivački miting, najveća godišnja priredba Plivačkog kluba Jug.

Zbog toga smo već prošle godine vidjeli u Gružu poznata imena, koja nismo vidjeli godinama. Bila je Ana Matković, Dubrovkinja iz riječkog Primorja CO, višestruka državna prvakinja. Došla je zagrebačka Mladost u najjačem sastavu. Ni nje u Gružu nije bilo godinama. Nisu mogli proći neopaženo bivši reprezentativci, danas treneri, Miloš Milošević i Mario Todorović. Prvi u dresu riječkog Primorja, drugi Korčulanskog plivačkog kluba. Sa svojim "mladosašima" bio je Lovrenco Franičević, glavni trener zagrebačkog kluba i hrvatski izbornik.

Zlatni Orlando je do 2018. bio brojan miting, ali ne toliko kvalitetan. Bio je kontrolni miting za većinu, ali nakon što je ušao u kalendar HPS-ovog Grand Prix-a, stigli su i oni (naj)bolji.

- Našem klubu je ukazana čast da je Zlatni Orlando uvršten u HPS-ov sustav Grand Prix mitinga. Prošle godine smo imali natjecatelje iz 26 klubova. Bile su plivačice i plivači iz šest država sa čime smo također bili zadovoljni. Činjenica da je Grand Prix doprinijelo je da imamo kvalitetnije natjecanje. Istina, ne tako brojno. Ali, sa 140 natjecatelja imali smo dnevno po tri sata plivanja, a ne pet, šest sati dnevno, a što je bio slučaj kad su mogli nastupiti i kadeti te je natjecanje bilo daleko brojnije. Sa 140 natjecatelja sve je išlo tečnije, te svima zanimljivije. Uglavnom, imao je ulazak našeg mitinga u sustav Grand Prix-a dobrih i loših strana, ovisi kako se gleda. Međutim, najvažnije, i jedno i drugo je bilo zanimljivo – rekao je tada Frane Ćirak, šef struke Plivačkog kluba Jug.

Ove godine očekuje se ponovno dolazak najboljih iz Crne Gore, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Mađarske i Hrvatske. Očekuje se i više natjecatelja - oko dvjesto.

- Pripremili smo posebne nagrade za najuspješnije pojedince u svakoj kategoriji – istaknuli su iz Plivačkog kluba Jug.

Natjecanje će se održati u dva dijela, a na programu će biti ukupno 16 pojedinačnih disciplina u muškoj i isto toliko u ženskoj konkurenciji. Prvi dio natjecanja počinje u subotu, 6. travnja, u 15.30 sati, a drugi dio u nedjelju, 7. travnja, u 10.30 sati. Petnaest minuta prije početka prvog dijela održat će se svečano otvaranje mitinga. Vrata Bazena u Gružu su širom otvorena za sve ljubitelje plivanja.

U zadnje vrijeme i Jugaši, pogotovo plivači, Mario Šurković prije svih, ostvaruju sve bolje i bolje rezultate. Jug je prošle godine imao dvojicu na najvećoj stepenici pobjedničkog postolja. Uz Šurkovića - Michel Brassard. Obojica su nastupila neki dan na Četveroboju. Mario Šurković je tada isplivao normu za Europsko juniorsko prvenstvo koje će se početkom srpnja održati u ruskom Kazanju. Rezultat na 100 slobodno - 51.91 - treće je najbolje vrijeme ove sezone u Europi u njegovom uzrastu.
24. travanj 2024 14:47