StoryEditorOCM
OstaloSENIORSKO PRVENSTVO HRVATSKE U JUDU

TRI MEDALJE, NAJSJAJNIJA ZA ŽUPU DUBROVAČKU Nema bolje u državi od Ive Oberan, Dubrovniku 1966. srebro i bronca

16. veljače 2019. - 16:32
Iva Oberan je seniorska državna prvakinja u kategoriji do 63 kilograma. Judašica Župe dubrovačke je u konkurenciji sedam natjecateljica dobila sve tri borbe u Zagrebu, na tatamiju dvorane u Sutlinskim vrelima. Na kraju, u trećoj borbi, u finalu, bila je bolja od Vesne Beljić iz Like Zagreb. Odluka je pala u 'produžetku'. Beljić je dobila tri kazne, te izgubila, a Oberan, koja je pokazala daleko više u finalu, stigla je do novog velikog uspjeha. Prvi put je seniorska prvakinja Hrvatske. Prošle godine je prvi put bila u finalu seniorskog prvenstva, te osvojila srebro. Prije toga je imala dvije bronce sa seniorskog. Prošlu, 2018. godinu, zaključila je s dva naslova državne prvakinja. Prvo slavlje na juniorskom, a potom na mlađe seniorskom prvenstvu. Sad je niz nastavila. Treće državno prvenstvo u nizu na kojem je osvojila naslov najbolje.

Na korak do istog uspjeha, naslova državne seniorske prvakinje, ostala je Petrunjela Pavić, članica Dubrovnika 1966., koja je u finalu kategorije do 78 kilograma (6 natjecateljica) poražena od Brigite Ljube, članice Pujanki. Pavić je bila slobodna na startu, a potom uspješna u polufinalu. Prošle godine je Pavić prvi put stajala na pobjedničkom postolju seniorskog prvenstva. Bila je treća. Sad je i ona, kao i Oberan, napravila korak naprijed. Ovo je njezin najveći uspjeh na seniorskom državnom prvenstvu.

Judo klub Dubrovnik 1966. je pod vodstvom trenera Matea Semiza ukupno osvojio dvije medalje. Drugu je izborila Bruna Bilić, koja je bila treća u kategoriji do 52 kilograma u kojoj se natjecalo osam judašica. Poražena je na startu, a nakon toga je s dvije pobjede izborila pobjedničko postolje. Bruni Bilić je ovo treća medalja sa seniorskog državnog prvenstva, druga u nizu brončana. Ima i jedno srebro. Marko Vareškić je u kategoriji do 81 kilogram zauzeo sedmo mjesto. S dvije pobjede je stigao do borbe za polufinale u kojoj je poražen. Potom je u repasažu dobio prvu, ali ne i drugu borbu. U njegovoj kategoriji bilo je 18 natjecatelja. Anđela Violić je zbog ozljede, koju je zadobila nakon zaključenja prijava, morala odustati od nastupa u kategoriji do 70 kilograma.  

Od troje judoka Dubrovnika plasman je ostvario Ivan Hrnić, koji je bio sedmi u kategoriji do 66 kilograma u konkurenciji 13 natjecatelja. Hrnić je poražen na startu i u drugoj borbi u repasažu nakon što je dobio prvu. Andrea Šuljak je u kategoriji do 78 kilograma (6 natjecateljica) s dva poraza zauzela na kraju peto mjesto. Ante Raguž u kategoriji do 81 kilogram je izgubio obje borbe (18 natjecatelja).

Od četvorice judaša Ura Nagea - Leon Đapić je u kategoriji do 66 kilograma zauzeo peto mjesto (13 natjecatelja). S dvije pobjede je stigao do polufinala, ali nakon toga upisao dva poraza, u polufinalu te u borbi za treće mjesto. Mauricio Bratičević i Fran Kužnin su ostali bez pobjede u kategoriji do 60 kilograma (16 natjecatelja) s tim što je Kužnin za razliku od Bratičevića imao priliku za popravni u repasažu. Leon Konjevod je na startu bio uspješan u kategoriji do 73 kilograma, najbrojnijoj na prvenstvu (25 natjecatelja). Nakon toga je poražen u borbi za polufinale, te u repasažu. 

Judo klub Župa dubrovačka je pod vodstvom Danijela Kapca i Ivana Oberana nastupila s dvoje judoka. Dragan Oberan poražen je na startu natjecanja u kategoriji do 73 kilograma.

FOTO Iva Oberan, judašica Župe dubrovačke i hrvatska reprezentativka
19. travanj 2024 07:10