StoryEditorOCM
OstaloJUDO

KADETSKO PRVENSTVO HRVATSKE Četiri kluba s hrvatskog juga među osvajačima medalja: tri je osvojio Dubrovnik 1966., dvije Ura Nage i Konavle Cavtat, a jednu Župa dubrovačka

3. veljače 2019. - 13:36
Četiri od pet klubova iz Dubrovačko-neretvanske županije su među osvajačima medalja na kadetskom prvenstvu Hrvatske, koje se održalo u Splitu. Najuspješniji je od njih Judo klub Dubrovnik 1966. s tri medalje: Nika Viđen je doprvakinja Hrvatske u kategoriji do 57 kilograma, dok su Paula Belemečić u kategoriji preko 70 kilograma i Marko Vareškić u kategoriji do 81 kilogram izborili broncu.

Viđen je s tri pobjede stigla do finala u kojem je poražena od Ines Filipović, članice Zagreba. Viđen je tako ponovila prošlogodišnji uspjeh. Inače, 2018. Viđen je na državnim prvenstvima osvojila dvije medalje. Bila je mlađe kadetska prvakinja Hrvatske u kategoriji do 57 kilograma, tekadetska doprvakinja. Prvu medalju s državnih prvenstava osvojila je 2016. kada je bila državna doprvakinja u kategoriji do 52 kilograma u uzrastu djevojčica.

Belemečić je pobjedom počela nastup u Splitu nakon čega je poražena u polufinalu, ali je kroz repasaž stigla do bronce. Dobila je dvije od ukupno tri borbe na prvenstvu. Vareškić je imao isti put - pobjeda na startu, a zatim poraz. Dobio je priliku za popravni u repasažu. S nove dvije pobjede, ukupno tri, stigao je do bronce.

Judo klub Župa dubrovačka je bogatija za jednu medalju, i to srebrnu. Blago Krtalić je državni doprvak u kategoriji do 90 kilograma. Nakon što je bio slobodan na startu, dobio je prvog nositelja, Frana Kaića iz Zagrebačke judo škole te se plasirao u polufinale u kojem je savladao još jednog nositelja, Nikolu Botića iz Kaštela. U finalu je od njega bio bolji Leo Herić iz Judo kluba Krk. Krtaliću je ovo druga medalja s državnih prvenstava. Prije četiri godine je bio brončani u uzrastu dječaka u kategoriji do 55 kilograma. 

Osim Dubrovnika 1966. i Župe dubrovačke među osvajačima medalja našao se i Judo klub Ura Nage iz Dubrovnika, koji je bogatiji za dvije brončane medalje. Gabriel Giljača je bio treći u kategoriji preko 90 kilograma, a Fran Kužnin u kategoriji do 55 kilograma. Giljača je bio slobodan u četvrtfinalu nakon čega je poražen u borbi za finale, te se borio za broncu i pobijedio. Kužnin je pak s dvije pobjede stigao do polufinala, a nakon što nije uspio izboriti finale, borio se i slavio u borbi za treće mjesto. 

Dvije brončane medalje osvojio je i Judo klub Konavle Cavtat. Četvrta mjesta osvojili su Fran Obradović u kategoriji do 46 kilograma te u kategoriji do 44 kilograma Petra Đurković.   

Najviše uspjeha na prvenstvu imali su članovi Judo kluba Kaštela (četiri zlatne, jedna srebrna i pet brončanih medalja). Na prvenstvu je nastupilo 189 judoka iz 32 kluba. Osim Dubrovnika 1966., Župe dubrovačke, Ura Nage i KOnavle Cavtata iz naše županije natjecali su se još članovi Dubrovnika
20. travanj 2024 01:24