StoryEditorOCM
OstaloDRŽAVNE NAGRADE ZA SPORT

SVEČANOST U HRVATSKOM SABORU Pljesak i za Miha Boškovića

27. studenog 2018. - 20:56
Drugi godinu u nizu u Hrvatskom saboru održana je svečanost dodjele Državne nagrade za sport 'Franjo Bučar'. Među dobitnicima godišnjih nagrada za 2018. godinu je i jedan od najboljih hrvatskih vaterpolista svih vremena, Miho Bošković, olimpijski pobjednik 2012., svjetski prvak 2007. i europski prvak 2010. godine, igrač koji je na tri uzastopna svjetska prvenstva (2007., 2009. i 2011.) izabran u najbolju momčad, te igrač koji je dva puta ponio laskavi naslov najboljeg igrača Europe (2007. i 2012. godine). Naravno, Bošković je osim s reprezentacijom Hrvatske nizao i uspjehe s klubovima. S Jugom je najveći uspjeh ostvario 2006. osvojivši naslov prvaka Europe, te europski Superkup.

Osim Miha, koji je prije dvije godine zaključio svoju uspješnu karijeru, godišnju Državnu nagradu za sport 'Franjo Bučar' dobili su još Hrvatska muška nogometna reprezentacija, Zlatko Dalić, Luka Modrić, Josip Bilić, Tin Srbić, Ivo Trumbić, Dino Sinovčić, Neven Bertičević, Boško Božić, Vjekoslav Šafranić i Petra Deša, dok su Nagrade za životno djelo dobili Vladimir Janković, Milka Babović i posthumno Mate Parlov.

Nagrađenim sportašima u ime predsjednika Vlade i svoje osobno ime čestitao je ministar Damir Krstičević.

- Ovo ljeto imali smo priliku svjedočiti primjeru naših nogometaša i našeg izbornika, gdje su pokazali, kako igra, zajedništvo, hrabrost, požrtvovnost i timski duh postižu pogodak, daju rezultat. Također, ponosni smo i na hrvatske tenisače koji su osvojili Davis cup i vrhunske sportaše, ugovorne pričuvnike Hrvatske vojske, braću Martina i Valenta Sinkovića, kao i na sve ostale vrhunske sportaše, koji su osvojili čitav niz medalja i priznanja – istaknuo je Krstičević.

Dodjeli nagrade između ostalih još su nazočili Tomislav Madžar, izaslanik predsjednice RH, te predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Državna nagrada za sport 'Franjo Bučar', najviše priznanje koje Republika Hrvatska dodjeljuje za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značenja za razvoj športa u Republici Hrvatskoj, dodjeljuje se od 1991. godine.
19. travanj 2024 15:56