StoryEditorOCM
OstaloPLOČANIN LUKA GAŠPAR NA PRIJEMU KOD ČELNIKA ŽUPANIJE

BRAVO ZA SVJETSKOG JUNIORSKOG DOPRVAKA 'Luka je svestran, može igrati svih šest disciplina!' 

2. studenog 2018. - 15:40
Devet godina se druži s boćama. U svojoj 18. godini ispisao je povijest boćanja na hrvatskom jugu. Jedini je iz najjužnije hrvatske županije koji se može pohvaliti s medaljama s europskog i svjetskog prvenstva. Pločanin Luka Gašpar je debi na velikim natjecanjima imao na Europskom juniorskom prvenstvu u Francuskoj početkom ove godine i s njega se vratio s brončanom medaljom. Sad se vratio sa Svjetskog juniorskog prvenstva koje je održano u Kini. Donio je dvije srebrne medalje. Svjetski je doprvak u bližanju i izbijanju u krug, te parovima klasično.

- Na Europskom prvenstvu je uzeo broncu u preciznom. Dakle, tri medalje u tri različite discipline. Luka je svestran. Može igrati svih šest disciplina, koje se igraju na SP-u - naglasio je Luko Hendić, tajnik Boćarskog saveza Dubrovačko-neretvanske županije.

Luka Gašpar je priželjkivao da na SP-u, gdje su 24 države imale svoje predstavnike, bude među osam najboljih.

- Da, biti među osam, da nisam išao bez razloga – naglasio je. Na kraju je igrao dva finala, a u oba izgubio minimalnom razlikom. Bližanje i izbijanje u krug s 21:20, a parove sa 7:6.

Čelnici županije su upriličili prijem njemu u čast. Župan Nikola Dobroslavić, njegova zamjenica Žaklina Marević te pročelnica Jelena Dadić nisu skrivali oduševljenje posljednjim rezultatom 18-godišnjeg Pločanina. Na prijemu se razgovaralo o Svjetskom prvenstvu u Kini, činjenici kako je hrvatsko boćanje sam svjetski vrh. Zanimalo je čelnike županije koliko Luka trenira, u kojim uvjetima trenira. Oni u zimskim mjesecima, istaknuo je svjetski juniorski doprvak, nisu idealni u Pločama jer nema boćarske dvorane. Svaki dan trenira dva do dva i po sata. Igra za tri ekipe. Kao boćar  do 18 godina može igrat za dva kluba u dva različita ranga. U novoj sezoni nastupat će matični klub, trećeligaša Ploče, te za Metković, koji je opet Prva liga. Plus još ove godine igrat će i za reprezentaciju županijskog saveza u Hrvatskoj juniorskoj ligi.

Na prijemu nitko nije skrivao oduševljenje kad su čuli kako je Luka za pet minuta ispalio 43 boće i pogodio svaki put. To mu je osobni rekord, a svjetski je 50 pogođenih od 51.

- Znaš onda što je cilj – poželio je župan Luki obaranje svjetskog rekorda, te da 2024. godine, ako boćanje postane olimpijski sport, što svi očekuju jer su Francuzi domaćini, nastupi na najvećem svjetskom natjecanju, i naravno, kao s EP-a i SP-a, vrati se s medaljom.
20. travanj 2024 07:21