Sport Ostalo

PLOČANIN LUKA GAŠPAR NA PRIJEMU KOD ČELNIKA ŽUPANIJE

BRAVO ZA SVJETSKOG JUNIORSKOG DOPRVAKA 'Luka je svestran, može igrati svih šest disciplina!' 

PLOČANIN LUKA GAŠPAR NA PRIJEMU KOD ČELNIKA ŽUPANIJE
Devet godina se druži s boćama. U svojoj 18. godini ispisao je povijest boćanja na hrvatskom jugu. Jedini je iz najjužnije hrvatske županije koji se može pohvaliti s medaljama s europskog i svjetskog prvenstva. Pločanin Luka Gašpar je debi na velikim natjecanjima imao na Europskom juniorskom prvenstvu u Francuskoj početkom ove godine i s njega se vratio s brončanom medaljom. Sad se vratio sa Svjetskog juniorskog prvenstva koje je održano u Kini. Donio je dvije srebrne medalje. Svjetski je doprvak u bližanju i izbijanju u krug, te parovima klasično.

- Na Europskom prvenstvu je uzeo broncu u preciznom. Dakle, tri medalje u tri različite discipline. Luka je svestran. Može igrati svih šest disciplina, koje se igraju na SP-u - naglasio je Luko Hendić, tajnik Boćarskog saveza Dubrovačko-neretvanske županije.

Luka Gašpar je priželjkivao da na SP-u, gdje su 24 države imale svoje predstavnike, bude među osam najboljih.

- Da, biti među osam, da nisam išao bez razloga – naglasio je. Na kraju je igrao dva finala, a u oba izgubio minimalnom razlikom. Bližanje i izbijanje u krug s 21:20, a parove sa 7:6.

Čelnici županije su upriličili prijem njemu u čast. Župan Nikola Dobroslavić, njegova zamjenica Žaklina Marević te pročelnica Jelena Dadić nisu skrivali oduševljenje posljednjim rezultatom 18-godišnjeg Pločanina. Na prijemu se razgovaralo o Svjetskom prvenstvu u Kini, činjenici kako je hrvatsko boćanje sam svjetski vrh. Zanimalo je čelnike županije koliko Luka trenira, u kojim uvjetima trenira. Oni u zimskim mjesecima, istaknuo je svjetski juniorski doprvak, nisu idealni u Pločama jer nema boćarske dvorane. Svaki dan trenira dva do dva i po sata. Igra za tri ekipe. Kao boćar  do 18 godina može igrat za dva kluba u dva različita ranga. U novoj sezoni nastupat će matični klub, trećeligaša Ploče, te za Metković, koji je opet Prva liga. Plus još ove godine igrat će i za reprezentaciju županijskog saveza u Hrvatskoj juniorskoj ligi.

Na prijemu nitko nije skrivao oduševljenje kad su čuli kako je Luka za pet minuta ispalio 43 boće i pogodio svaki put. To mu je osobni rekord, a svjetski je 50 pogođenih od 51.

- Znaš onda što je cilj – poželio je župan Luki obaranje svjetskog rekorda, te da 2024. godine, ako boćanje postane olimpijski sport, što svi očekuju jer su Francuzi domaćini, nastupi na najvećem svjetskom natjecanju, i naravno, kao s EP-a i SP-a, vrati se s medaljom.
Naslovnica Ostalo

Najčitanije

Najnovije