StoryEditorOCM
OstaloPLIVANJE

HRVATSKA PLIVAČKA REPREZENTACIJA PRIPREMALA SE U KORČULI Sve je bilo super, i sve za pet!

Piše Dora Mikelić
27. listopada 2018. - 21:13
Savršen bazen, savršeni djelatnici, savršeni uvjeti, teretana, smještaj, hrana… Ukratko, sve je savršeno – više puta su naglasili i plivači i treneri Hrvatske plivačke reprezentacije, koja je odradila sedmodnevne pripreme u Korčuli. Oduševljenje Korčulom nije krio ni izbornik Hrvatske plivačke reprezentacije Lovrenco Franičević.

Reprezentacija je na Korčulu došla zahvaljujući Mariju Todoroviću, poznatom hrvatskom plivaču, inače rođenom Korčulaninu, koji se nakon završetka plivačke karijere vratio na otok postavši glavni plivački trener u Korčulanskom plivačkom klubu. Reprezentacija se odlučila odazvati na njegov poziv, kaže Franičević, što se pokazao kao izvrsna odluka.

- Uvjeti su fenomenalni. Imali smo na raspolaganju cijeli bazen, termine koji nam odgovaraju, na bazenu smo imali mogućnost odrađivanja i suhog treninga, smještaj u hotelu Liburna je fantastičan, a hrana je izvrsna i ovo je prvi put da se plivači nisu žalili da nemaju dovoljno za jesti. Osim toga, Todorović je izvrstan domaćin, bilo nam je jako lijepo u Korčuli i sigurno ćemo opet doći - oduševljeno je objašnjavao izbornik Franičević te dodao: Ovaj dio priprema uvijek odrađujemo u 25-metarskim bazenima. Na pripreme je došlo 35 plivača, od seniora do šireg popisa mlađih juniora, odnosno budućih reprezentativaca. Od seniora tu su samo najbolji plivači koji već imali kriterije za nadolazeće nastupe na svjetskim i europski prvenstvima. Pridružili su nam se i plivači KPK-a koji su do sad ostvarili zapažene rezultate što je za njih bio pozitivan šok i jako dobro iskustvo.

Kao i svake pripreme, i ove su bile jako intenzivne, plivaču su, kaže Franičević u pogonu bili od jutra do mraka. Buđenje je bilo u 6.30 sati, u 7 sati je bio doručak, a u 7.30 su već svi bili na bazenu do 10 sati. Nakon toga je bio suhi trening do 11.30 sati. Ručak je bio u 12.30 sati. Ponovno bazen do 17 sati. Oporavak i istezanje do 18 sati, a u 19 sati je bila večera. Samo jedan dan su plivači dobili slobodno popodne kako bi mogli prošetati gradom i malo bolje upoznati Korčulu.

Kako ističe Franičević, situacija u hrvatskom plivanju nije idealna, financije su ograničene i ove su pripreme minimum ulaganja u reprezentaciju. Ipak, suradnju s trenerima iz svih dijelova Hrvatske ocijenio je kao izvrsno iskustvo u nadi kako će se stručni tim u budućnosti proširiti. Pitali smo ga i da ocijeni trenutno stanje hrvatskog plivanja.

- Dogodila nam se nagla i brutalna smjena generacija, imali smo jako puno dobrih plivača koji su ostvarili uspjehe na svjetskoj razini, međutim, nakon njihovog odlaska nastala je rupa. Treneri koji su bili zaokupljeni tim plivačima nisu imali prostora prenositi znanja mlađim generacijama. U ovom trenutku imamo dosta trenera koji s talentiranim klincima polako izlaze iz sjene i od kojih očekujemo kako će u budućnosti biti nositelji reprezentacije. Neki su od njih već ostvarili zapažene rezultate“-objašnjava Franičević.

Jedan od njih zasigurno je 19-godišnji Marin Mogić, član splitskog Jadrana, koji je na prošlogodišnjem Europskom juniorskom prvenstvu u Izraelu osvojio brončanu medalju na 800 metara slobodno. U istoj se disciplini prije dva mjeseca, na Europskom seniorskom prvenstvu u Glasgowu,  plasirao u finale gdje je zauzeo odlično osmo mjesto oborivši hrvatski rekord. San mu je, kaže, nastupiti na Olimpijskim igrama za što još mora u ožujku potvrditi A normu, a u Korčuli je, ističe, do sad imao najbolje uvjete na pripremama.

- Prvi sam put bio u Korčuli i zaista uživao. Bilo je lijepo, opuštajuće, ovo su mi bile prve pripreme tijekom kojih mogu uživati u miru i tišini nakon treninga. Kako nam je prvi dio priprema uvijek u malim bazenima, inače idemo u Zadar ili Slavonski brod. Nigdje nismo imali ovako dobre uvjete, Korčula je pravo osvježenje. Smještaj je savršen, hrane je bilo napretek i bila je jako ukusna. Bazen je savršen, kao i ekipa koja radi na bazenu. Prvi dan pripremamo smo imali pruge od konopa koje su bile malo labave, već sljedeći dan su nam stavili natjecateljske pruge. Oduševljen sam kako se brinuli o nama – istaknuo je Mogić.

Ništa manje oduševljen nije bio ni njegov reprezentativni kolega, Nikola Obrovac, inače član zagrebačkog Medveščaka kojem su ovo prve pripreme s reprezentacijom.

- Korčula je definitivno najljepši otok na Jadranu, sad sam siguran. Nema gužve, lijepo je vrijeme, uvjeti za treniranje su idealni, ali i sve ostalo je bilo idealno, od hotela, hrane do kreveta – zaključio je Obrovac, sprinter na 50 i 100 metara prsno koji je u zadnjih šest sezona osvajao medalje na svim svjetskim i europskim juniorskim natjecanjima.

Nakon Korčule reprezentativci su produžili prema Šibeniku na Jadran Grand prix, a potom na Svjetski kup u Pekingu. Ciljevi reprezentacije su definirani, otkriva nam Franičević, vrijeme je da se hrvatsko plivanje vrati na stare staze slave te da se stvore temelji planskog i sustavnog rada s plivačima kako se ovakva nagla smjena generacija ne bi ponovila. Najveći cilj je ipak što više plivača s A normom za Olimpijske igre budući da, kaže Franičević, nema veće časti za sportaša do nastupanja na olimpijadi. Vrlo je vjerojatno da su na Gradskom bazenu Gojko Arneri plivali budući olimpijci, a Korčulani su se potrudili ugostiti ih na najbolji mogući način.
25. travanj 2024 05:07