StoryEditorOCM
OstaloMEĐUNARODNA VESLAČKA REGATA STUDENTSKIH OSMERACA

FESTA U GRUŽU NA VESLA U 57 SLIKA Semper Primus (Uvijek prvi) 19. put! 

25. listopada 2018. - 16:47
Stigli su iz Poljske, Slovenije, oni su redovni sudionici. Ove godine prvi put posada iz Italije, i to su susjedi s one strane Jadrana stigli u jakom sastavu, s veslačima iza kojih su nastupi na svjetskim i europskim prvenstvima. Zatim, došli su suci iz Austrije i Italije. Naravno, hrvatske posade su bile opet najbrojnije, te hrvatski suci među kojima je najpoznatije ime Nikša Skelin, bivši hrvatski reprezentativac, osvajač olimpijskog srebra prije 14 godina u Ateni s bratom Sinišom u dvojcu bez kormilara, te brončane olimpijske medalje u osmercu osvojene 2000. u Sydneyju. Njemu, koji ima dva srebra i broncu sa svjetskih prvenstava, nije prvi put kako sudi na međunarodnoj veslačkoj regati studentskih osmeraca 'Semper Primus', koja je ove godine održana po 19. put, a koju su otvorili utrkom veterani. Nakon njih je startalo šest posada studentica, a na kraj šest posada studenata. Veslači Universiteta 'Aldo Moro' iz Barija bili su, očekivano, najbolji. U konkurenciji studentica zlato je završilo oko vrata posade AZS Wratislavia iz Poljske.

Posebnost regate jest što se održava u Gruškom akvatoriju (sa startom na Kantafigu i ciljem na glavnom mulu) i što je njezina duljina 1201 metar, a ne uobičajenih 2000 metara. Od samih početaka regata privlači pozornost, zbog atraktivne lokacije, ali i međunarodnog karaktera.

- Sa zadovoljstvom se sjećamo samih početaka naše regate kada su na regatnoj stazi u Gružu 2000-te godine okupilo 10 osmeraca,a već iduću godinu više od 20 osmeraca. Zaista možemo biti zadovoljni masovnošću i prihvaćenošću regate, kako u akademskim krugovima, tako i u široj društvenoj zajednici Grada. Veslanje je u Hrvatskoj najmasovniji studentski sport koji se još od sredine devedesetih godina prošlog stoljeća širi hrvatskim sveučilištima, a među prvima smo upravo mi u Dubrovniku prepoznali atraktivnost i funkcionalnost veslanja u okviru akademske zajednice. Jer veslanje je pravi izvorni sport bez pretjerane komercijalizacije, a veslači su obično visokoobrazovani ljudi, a tijekom studija i najuspješniji studenti. Mnoge se svjetske sveučilišne regate mogu pohvaliti blistavijom i i dužom tradicijom od naše, ali samo se mi možemo pohvaliti da smo stariji od sveučilišta kojem pripadamo. Upravo i iz toga razloga moto regate 'Semper Primus' (Uvijek prvi) sa zadovoljstvom ističemo – rekao je Marko Potrebica, predsjednik Veslačkog kluba Neptun te Organizacijskog odbora, jedan od pokretača regate te neizostavni sudionik svih izdanja regate.

- Želio bih se na kraju zahvaliti svima koji su pomogli  da ova regata zaživi i da se održi do današnjeg dana, a posebno organizatoru regate Studentskom zboru Sveučilišta u Dubrovniku, te suorganizatorima regate Sveučilištu u Dubrovniku, Studentskom centru Dubrovnik, Hrvatskom veslačkom savezu, Dubrovačkom sveučilišnom sportskom savezu, Hrvatskom sveučilišnom sportskom savezu, Veslačkom savezu Zagreba, Dalmatinskom veslačkom savezu, te svim članovima Veslačkog kluba Neptun - naglasio je Potrebica.
REZULTATI Semper Primus 2018.
VETERANI
1. Grad Metković 3:18.6, 2. Grad Dubrovnik 3:24.0

STUDENICE 
1. AZS Wratislavia (Poljska) 3:39.6, 2. Sveučilište u Splitu 3:39.9, 3. Wroclac University (Poljska) 3:45.9, 4. Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu 3:55.6, 5. Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu 4:03.4, 6. Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu 4:09.2.

STUDENTI 
1. University 'Aldo Moro' C.U.C. Bari (Italija) 2:40.8, 2. University of Maribor (Slovenija) 2:46.1, 3. Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilište Zagreb 2:55.9, 4. Medicinski fakultet Sveučilišta Zagreb 2:59.4, 5. Sveučilište u Dubrovniku 3:21.3, 6. Veleučilište 'Lavoslav Ružička' u Vukovaru DNF.  
 

25. travanj 2024 03:01