StoryEditorOCM
OstaloJEDRENJE

DUBROVAČKA REGATA Odgovor na pitanje tko će biti pobjednik dao je tek zadnji plov

8. listopada 2018. - 11:24
Maksimalna tri plova su održana treći dan, kao i drugi dan. Ukupno ih je, budući se nije jedrilo u petak, održano šest. Na kraju se najslabiji rezultat odbacio, i kad se to napravilo, na vrhu je ostao Lovre Bakotić iz Jedriličarskog kluba Split. Petra Marendić iz splitskog Mornara je bila druga, a Noela Petešić iz zadarskog Uskoka treća. Četvrto mjesto je zauzeo Josip Tafra iz Jedriličarskog kluba Omiš, koji je ponio naslov najboljeg u konkurenciji natjecatelja do 12 godina...

U nedjelju, kao i u subotu, mali jedriličari su imali odlične uvjete, ali zahtjevne. Puhalo je čas jugo, čas levanat, od 10 do 15 čvorova. Dubrovačko polje je najzahtjevnije, u Splitu ili Zadru, znaš što možeš očekivat, ali u Dubrovniku ne - kaže Denis Vukas, jedan od najuspješnijih dubrovačkih jedriličara, kad je Dubrovačka regata za klasu optimist - član organizacijskog odbora.     

Iz minute u minut je trebalo razmišljati. Trebalo je non stop pratiti vjetar i konkurenciju. Tko je bolje pratio refule, tko je uspio na vrijeme se prebaciti, taj je ostvario visok plasman. Na kraju su se favoriti iskazali, između sebe su odlučivali o mjestu na pobjedničkom postolju. Bilo je, dodaje Vukas, baš super zanimljivo. Odgovor na pitanje tko će biti pobjednik Dubrovačke regate dao je tek zadnji plov, a u njemu su četiri broda 'nagurala' u samo jednu sekundu. Na kraju je taj 'foto finiš' i odlučio. Bakotić je dobio taj zadnji plov, te slavio. 

U konkurenciji najboljih hrvatskih jedriličara, došli su svi jer Dubrovačka regata ima najveći koeficijent za rang listu Hrvatskog jedriličarskog saveza, okušali su se i članovi domaćina i uspješnog organizatora regate, Jedriličarskog kluba Orsan. Nastupilo je njih deset od kojih je najviše uspjeha imao Leon Njirić. U konkurenciji 79 natjecatelja Njirić je zauzeo 21. mjesto. Za mjesto u gornjem domu, prvoj polovici ukupnog poretka, od Orsanovaca su se još izborili: Ivana Šošić, koja je bila 28., zatim Pavo Krištić na 37. i Damjan Jurišić na 39. mjestu, a vrlo blizu tog ostvarenje bio je i Robert Chiddenton, koji je na kraju zauzeo 43. mjesto. Nastupili su i članovi Jedriličarskog kluba Cavtat od kojih je najbolji plasman ostvarila Lucija Krilanović, koja je završila tri plova, te zauzela 72. mjesto. 
24. travanj 2024 12:40