StoryEditorOCM
OstaloATLETIKA

EUROPSKO SENIORSKO PRVENSTVO Mlada Orebićanka 16. u kvalifikacijama u kojima je najbolja bila Sandra Perković

9. kolovoza 2018. - 21:51

Marija Tolj je nastupila u kvalifikacijama bacanja diska četvrtog dana Europskog atletskog prvenstva u Berlinu. 18-godišnja Orebićanka, druga najmlađa bacačica diska na EP-u, prestupila je u prvoj seriji, u drugoj je bacila disk 52 metra i 79 centimetara, a u trećoj je ostvarila svoj najbolji rezultat u kvalifikacijama – 55 metara i 52 centimetra, međutim, na kraju nedovoljno za plasman u finale. Zauzela je ukupno 16. mjesto u konkurenciji 29 natjecateljica. Bila je točno metar kratka za finale budući je dvanaesti rezultat kvalifikacija ostvarila Grkinja Hrisoula Anagnostopoulou, koja je disk bacila 56 metara i 52 centimetra. Jedina koja je mlađa od Tolj na prvenstvu, i to svega dva mjeseca i tri dana, Nizozemka Jorinde van Klinken, zauzela je 20. mjesto s hicem 54 metra i 33 centimetra.

Kvalifikacijska norma je bila 58 metara i 50 centimetara, a što je između ostalog pošlo za rukom Sandri Perković, te još šest natjecateljica. Najbolja hrvatska atletičarka imala je najbolji rezultat kvalifikacija. Već u prvoj seriji je njezin disk letio do 64 metra i 54 centimetra. Budući u finalu nastupa dvanaest najboljih, 'vrata' finala su se otvorila za još pet najboljih od onih koje nisu ispunile normu. 

Tolj je debitantica na seniorskom EP-u. Ove zime je osvojila zlato na Europskom bacačkom kupu. Iako juniorka nastupila je te slavila u kategoriji mlađih seniorki s hicem 55 metara i 23 centimetra. U Splitu je početkom godine ispunila normu za nastup na Europskom seniorskom prvenstvu, a taj njezin hitac od 57 metara i 90 centimetara bio je najbolji rezultat u svijetu u juniorskoj konkurenciji.

I dok Tolj skuplja iskustvo, te u svom uzrastu niže odlične rezultate, Perković će u na Olimpijskom stadionu u Berlinu pokušati ispisati u subotu navečer, kad je finale u bacanju diska, povijest. Uspjeli li osvojiti zlato postat će prva atletičarka koja je osvojila pet uzastopnih naslova prvaka Europe u istoj disciplini!

20. travanj 2024 12:36