Sport Ostalo

ZAVRŠENA TRADICIONALNA FESTA POD JEDRIMA OD OREBIĆA DO DUBROVNIKA

38. JUŽNODALMATINSKA REGATA U SPOMEN NA GOSPARA ANDRA KNEŽEVIĆA Ode pokal Atlantske plovidbe u vitrine splitskog Labuda

ZAVRŠENA TRADICIONALNA FESTA POD JEDRIMA OD OREBIĆA DO DUBROVNIKA

Nakon Mareusa – ime Petite Amie će biti napisano na veliki prijelazni pokal Atlantske plovidbe, pokrovitelja regate. Emil Tomašević za kormilom broda splitskog Labuda pobjednik je tradicionalne Južnodalmatinske regate, njenog 38. izdanja, čiju organizaciju od 1981. godine 'potpisuju' dubrovački Orsan i Peliška jedra iz Orebića.

- Samo nam se 1981. godine, i evo ove dogodilo da smo morali pomicat start jer nije bilo vjetra, a jednom se dogodilo da smo pokale dijelili na Mljetu jer je u Dubrovniku i okolici gorjelo, te smo regatu zaključili nakon druge etape – prisjetio se uoči završne feste pod jedrima, dodjele nagrada koja se po tradiciji održava u đardinu hotela Lapad, Marinko Mikulandra, predsjednik Jedriličarskog kluba Orsan.

Tomaševiću je pokal za prvo mjesto po ORC-u, u trajno vlasništvo, te veliki prijelazni pokal uručio u ime Atlantske plovidbe Niko Bratoš. Petite Amie je bio treći nakon prve etape od Orebića do Pomene, ali u preostale dvije etape najbolji. Prvog dana je gledao u leđa prošlogodišnjem pobjedniku, brodu Mareus splitskog Spinuta, te Dubrovniku, koji je bio drugi nakon prve etape. Ali, već nakon druge etape je preuzeo vodstvo, te ga znao sačuvati do cilja u Dubrovniku.

Po OPEN-u slavio je Full Pelt s kormilarom Antom Antunovićem iz Jedriličarskog kluba Split. Prvi nakon prve etape, prvi i u drugoj, a drugi u trećoj posljednjoj. Drugi u prvoj i drugoj etapi bio je Overload, također brod Jedriličarskog kluba Split za čijim je kormilom bio Siniša Kaliterna, a koji je slavio u zadnjoj etapi. Orsanov Dubrovnik s Davorom Duževićem za kormilom treći u prvoj i drugoj etapi, ali deseti u trećoj, te ga je na kraju pretekla Stradivaria Jadrana Gamulina i Balda Miloglava, koja je bila peta u prvoj, te četvrta u drugoj i trećoj etapi, a što joj je na kraju donijelo ukupno treće mjesto po OPEN-u. Nagradu Full Peltu, najbržem brodu, dodijelila je europarlamentarka Dubravka Šuica, inače članica uprave Jedriličarskog kluba Orsan.

Među deset najbržih, po OPEN-u, bila su još dva broda Orsana, i to Anima (Niko Kmetović) na osmom, te Arhimed (Eugen Miljan) na devetom mjestu.

Po skupinama Stradivaria (Orsan) bila je najbolja u skupini 1 u kojoj je pokal za drugo mjesto pripao brodu Crazy (Fabijan Rojić / Helios), u skupini 2 prvi je Overload, drugi Dubrovnik, a treći Mareus. U skupini 3 Full Pelt je bio najbrži, drugi Sabre (Miroslav Jakubčik/Split), a treći Gib (Goran Oreb/Artina). U skupini 4 slavila je Nataly (Žarko Đanović/Orsan), drugi je bio Fugu (Damir Kraljević/Labud), a treći Analea (Igor Šikić/Orsan). U skupini 5 prva je bila Bokeljka (Niko Vuksanović/Opatija), druga Irini (Irina Sulaver/SAD). U skupini 6 prvi Arhimed, drugi Lenoba (Jasenko Kravarović/Orsan), te u skupini 7 prvi Petite Amie, druga Regina 2 (Nikola Zečević/Cavtat), a treći Lero (Ivo Kvestić/Orsan).

Pokale su im uručili članovi Upravnog odbora Jedriličarskog kluba Orsan, Pavo Dabrović i Tonći Peović, Zdravko Šabić iz Jedriličarskog kluba Peliška jedra, dopredsjednik Orsana Tonći Kordić, zatim županijski pročelnik Ivo Klaić, zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Orlanda Tokić i predsjednik Orsana Marinko Mikulandra.

Ovogodišnja 38. Južnodalmatinska regata održala se u spomen na gospara Andra Kneževića, legendarnog, ne samo dubrovačkog, već i hrvatskog jedriličara, člana Orsana, koji nas je početkom 2018. godine napustio u 91. godini.

Gospar Andro je 65 godina aktivno jedrio, a od toga proveo je 31 godinu na Orsanovoj legendarnoj jedrilici ‘Bobara’ s kojom je ostvario vrhunske rezultate. Jedrenju je naučio brojne generacije Orsanovaca, a u radu kluba sudjelovao je aktivno sve do posljednjih dana života. Sudbina je htjela da svoje oči zauvijek zaklopi baš u lučici Orsan 28. siječnja ove godine.

Naslovnica Ostalo

Najčitanije

Najnovije

Zapalilo se smeće na Grabovici

Zapalilo se smeće na Grabovici
Oko 6 sati ujutro došlo je do požara na Grabovici gdje se zapalilo smeće. U akciji gašenja požara sudjeluje 13 p...
Zapalilo se smeće na Grabovici

Automobil se prevrnuo na krov

Automobil se prevrnuo na krov
Na državnoj cesti D-8 oko 18:00 sati došlo je do teže prometne nesreće u kojoj je ozljeđena jedna osoba. Automob...
Automobil se prevrnuo na krov