StoryEditorOCM
OstaloTRADICIONALNI PLIVAČKI MARATON U ORGANIZACIJI VATERPOLSKE UDRUGE DANČE U OBJEKTIVU NAŠEG FOTOREPORTERA ŽELJKA TUTNJEVIĆA

USPOMENA NA GOSPARA ĐURA KOLIĆA Ana Matković pobjednica svih deset Maratona, Mario Šurković prvi put na najvišoj stepenici!

Piše PSD.
4. kolovoza 2018. - 17:52

Prvo o Ani Matković, koja je opet prva, i koja je jedina u povijesti Memorijalnog plivačkog maratona 'Đuro Kolić' bila prva. Naime, 24-godišnja, bivša Jugašica, a posljednjih godina glavna uzdanica Plivačkog kluba Primorje CO iz Rijeke i hrvatska reprezentativka, slavila je na svih deset izdanja maratona u ženskoj konkurenciji. Samo je njezino ime na listi pobjednica.

Zatim o Mariu Šurkoviću. Najuspješniji član Plivačkog kluba Jug u posljednje vrijeme, koji je prošli tjedan osvojio čak 14 medalja na državnom ljetnom prvenstvu u 50-metarskom bazenu od čega tri naslova prvaka u mlađe juniorskoj konkurenciji, pobjednik je desetog izdanja maratona. Njegovo ime je upisano na listu pobjednika nakon što je prošle godine slavio Lovro Serdarević, godinu prije Serdarevića najbolji bio Đivo Matović, zatim 2015. Jakša Diklić… Mnogi se sjećaju kako je prva izdanja Maratona osvajao Roko Šimunović.

Zanimljivo, kad je u pitanju 15-godišnji Šurković, bio je ovo njegov treći nastup na Maratonu. Sad ima medalje sva tri sjaja.

Memorijalni plivački maraton 'Đuro Kolić', organizator je Vaterpolska udruga Danče, održava se u spomen na legendarnog Dančara, bivšeg plivača i vaterpolistu Juga, dugogodišnjeg člana uprave najtrofejnijeg hrvatskog vaterpolskog kluba, koji je početkom 90-ih bio i njegov predsjednik. Gospar Đuro Kolić je dugi niz godina obnašao visoke dužnosti u vaterpolskom savezu bivše države, a potom u Hrvatskom vaterpolskom savezu. Radio je u 'Atlantskoj plovidbi'. Mnogi ga pamte i po angažmanu u hrvatskom pregovaračkom timu s okupatorskom vojskom u najtežim danima za Dubrovnik i dubrovačko područje u vrijeme Domovinskog rata. Bio je član HSLS, predsjednik Gradskog vijeća grada Dubrovnika, kasnije nezavisni gradski vijećnik…

Gospar Đuro, koji nas je napustio krajem travnja 2008. godine, imao običaj svaki dan plivati na Dančama. Plivačkim maratonom Dančari čuvaju uspomenu na njega.

Ovogodišnji, deseti po redu Maraton, koji se održava u nekoliko uzrasnih kategorija, održana je opet utrka rekreativaca, kao i dječja utrka, okupio je više od 150 sudionika. 

T.V.

FOTO MARATON
Naš fotoreporter Željko Tutnjević i ove godine je napravio 'foto maraton' na Memorijalnom plivačkom maratonu 'Đuro Kolić'.

SEMAFOR
Rekreativna utrka (Ž): 1. Katarina Matović (6:52:42), 2. Tonka Bušković (7:07:91), 3. Gracija Filipović (7:22:55), rekreativna (M): 1. Luka Đurović (6:45:14), 2. Ben Menzi (6:55:72), 3. Roko Zvone (7:06:63).

Maraton (Ž): 1. Ana Matković (22:23:02), 2. Ana Lučić (25:01:63), 3. Antonia Šurković (27:36:24), maraton (M): 1. Mario Šurković (20:57:09), 2. Đivo Matović (21:00:72), 3. Đivo Damić (21:15:27).

17. travanj 2024 11:35