StoryEditorOCM
OstaloOTVORENO JUNIORSKO PRVENSTVO HRVATSKE U BADMINTONU 'VALAMAR JUNIOR OPEN'

Ratko Galjer: 'Naš turnir je treći najbolji turnir u Europi!'

26. travnja 2018. - 10:53

Za razliku od prošle godine, ove nema međunarodnog turnira za pomladak, ali četvrto izdanje Valamar Junior Opena, Otvorenog juniorskog prvenstva Hrvatske za natjecatelje do 19 godina trajat će dan duže, ukupno četiri dana, od četvrtka do nedjelje u Sportskoj dvorani u Gospinom polju. Razlog je daleko veći interes jer stoji kako je naš turnir jedan od posljednjih kvalifikacijskih za nastup na Olimpijskim igrama mladih, koje se ove godine održavaju u Argentini – istaknuo je Ratko Galjer, predsjednik Hrvatskog badmintonskog saveza, direktor turnira Valamar Junior Open te trener dubrovačkog badimntonskog kluba Aedium.

Prvo izdanje turnira u Dubrovniku održano je 2015. godine. Prošle godine je u Gospinom polju nastupio Francuz Arnaud Merkle, koji je mjesec dana prije na Europskom prvenstvu osvojio srebro, ali on nije bio najbolje plasirani igrač sa svjetske rang liste, koji je igrao u Gospinom polju.

- Naš turnir se boduje za svjetsku juniorsku rang listu i to je razlog zbog čega imamo visoko rangirane igrače.

Galjer je 2015. najzaslužniji za organizaciju turnira. Danas otkriva zbog čega je zavrnuo rukave te upisao grad Dubrovnik u kalendar svjetske badmintonske federacije.

- Nisam bio zadovoljan organizacijom turnira u Zagrebu. Smatrao sam kako u Dubrovniku to možemo bolje i kvalitetnije napraviti. Krajem 2014. smo se odlučili realizirati tu ideju. Badminton je predivan sport. Rekreacijski sport broj jedan jer je u većini azijskih zemlja sport broj jedan. U Europi je popularan najviše u sjevernoj Europi. Zvuči nestvarno, ali Danska je ekipni prvak svijeta. Njihovi najbolji igrači ne dolaze na naš turnir, ne idu ni na druge turnire iz razloga jer njihovi najbolji juniori i juniorke već igraju seniorske turnire i osvajaju bodove za seniorsku svjetsku rang listu. Međutim, svi ostali najbolji iz Europe stižu u Dubrovnik. Na kraju ne dolazi onoliko koliko smo očekivali, a zbog čega smo i produžili turnir za jedan dan jer je u Aziji u isto vrijeme Grand Prix, ali opet pljušte rekordi po broju država i sudionika našeg turnira – podvukao je direktor turnira Valamar Junior Open.

Prošle godine su u Dubrovniku bili natjecatelji iz 26 država. Prije toga 2016. godine juniori i juniorke iz 15 država.

- Ove godine imamo prijavljene natjecatelje iz 35 država sa četiri kontinenta što je devet država više nego prošle godine.
Pohvalit će se Galjer kako su samo dva Grand Prix-a, koja se održavaju u Europi, jači i kvalitetniji turniri od dubrovačkog.
Dolaze nam iz Azije igrači iz Šri Lanke, Indije i Pakistana, s afričkog kontinenta igrači iz Egipta, Alžira i JAR-e… Da, naš turnir je danas treći najjači turnir u Europi po broju zemalja – pohvalio se Galjer, koji je prošle godine na sjednici Ravnateljskog odbora Badminton Europe (BEC) izabran u dva povjerenstva, u Komercijalno povjerenstvo i u Povjerenstvo za vrhunski sport.

Svaki dan od 10 sati
Početak natjecanja je svakog dana, od četvrtka do nedjelje, u 10 sati. Prva dva dana, 26. i 27. travnja, igrat će se do 18, 19 sati, a u subotu do 17 sati. U nedjelju, 29. travnja, posljednjeg dana turnira igraju se samo finalni mečevi. Prvi počinje u 10 sati. Oko 12.30 bi trebali biti svečanost proglašenja najuspješnijih pojedinaca turnira – rekao je Galjer te uputio pozivnicu gledateljima.

- Na turniru igraju ponajbolje igračice i igrači do 19 godina. Naravno, najzanimljivije će biti u subotu poslijepodne, te u nedjelju. Tko nije upoznat s badmintonom, neka dođe, uvjeren sam kako će se zaljubiti u ovaj predivan sport.

24. travanj 2024 02:02