StoryEditorOCM
OstaloVESLANJE

TRADICIONALNA REGATA NA RIJECI DUBROVAČKOJ Prije 78 godina se išlo autobusom s Pila do Sustjepana, pa brodom do Mokošice... 

24. travnja 2018. - 14:32

Na pitanje kada je prvi put održana regata na Rijeci dubrovačkoj u Veslačkom klubu Neptun pokazuju sliku plakata iz 1940. godine. Dubrovački klub je bio organizator 11. kolovoza te godine državnog prvenstva. S obzirom na datum, bilo je to posljednje državno prvenstvo Kraljevine Jugoslavije.

Neptun nije imao svoje natjecatelje na završnici tog državnog prvenstva, a među deset klubova, koji su nastupili na spomenutom natjecanju bila su tri dalmatinska kluba, splitski Gusar, zatim još jedan splitski klub – HVK te šibenska Krka.
Prva trka je počela u 3 sata poslijepodne, a dva sata prije su autobusi tadašnjeg 'Radnog Odbora' kretali s Pila prema Sustjepanu odakle su gledatelji brodovima prevoženi na drugu stranu Rijeke dubrovačke, do Mokošice, kako bi mogli pratiti natjecanje. Mjesto na tribini je koštalo 25 tadašnjih dinara, dok je stajanje bilo 10 dinara s tim da je u cijenu ulaznice bio uključen prijevoz autobusom i brodom.

- I tada smo bili odlični organizatori – razvukao je osmijeh Maro Kapović, tajnik Veslačkog kluba Neptun, koji je gotovo 78 godina poslije spomenutog natjecanja bio domaćin treće regate Kupa Dalmacije, također na stazi na Rijeci dubrovačkoj.

- Iz godine u godinu organizacija regate u Dubrovniku je sve bolja i bolja. Čestitke Neptunu - istaknuo je Juraj Gamulin, predsjednik Veslačkog saveza Dalmacije. Legendarni Gago je prije Domovinskog rata bio tajnik, a potom na čelu dalmatinskog veslanja, i to više od četvrt stoljeća.

I kad je već priča otišla tako 'daleko', nekoliko desetljeća unatrag, Kapović, koji je sa Suadom Ahmetovićem potpisao monografiju Veslačkog kluba Neptun, a čija se povijest piše od 1923. godine, zna kako je dubrovački klub prije organizirao regate sa startom na Lokrumu i ciljem na kašama, lukobranu stare gradske luke.

- Regate Kupa Dalmacije su se počele održavati početkom 80-ih. Svake godine do početka Domovinskog rata bili smo na Rijeci dubrovačkoj domaćini jedne regate Kupa Dalmacije. Da, 1991. godine je bila zadnja. Pet godina smo čekali na novu, a od te 1996. godine do danas neprekidno smo domaćini. Plus, u Luci Gruž smo suorganizatori krajem godine međunarodne regate studentskih osmeraca 'Semper Primus' -  rekao je Kapović.

Regata Kupa Dalmacije na Rijeci dubrovačkoj okupi sve generacije dubrovačkih veslača. Svi su i ove godine zavrnuli rukave kako bi regata uspjela počevši od Marka Potrebice, predsjednika kluba, koji je predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, do najmlađih članova kluba. Tu nisu samo aktualni članovi uprave, treneri i natjecatelji, već i bivši. Iz Molunta je do Rijeke dubrovačke potegnuo i jedan od najstarijih članova Neptuna, Ivica Grgić Grga.

- Uvijek je tako, i ne samo u Dubrovniku. Lijepo je uvijek sresti sve te ljude koji su učinili puno, u ovom slučaju za dubrovačko veslanje, a samim time za dalmatinsko i hrvatsko. Ove godine smo imali lijepo vrijeme. Natjecatelji su zadovoljni, a kad je tako, moramo i mi – rekao je Gamulin.

31 trka, 300 natjecatelja...
Treća regata Kupa Dalmacije 2018. u brojkama: ukupno 31 trka, oko 300 natjecatelja. Nije došla jedino šibenska Krka. Svi ostali dalmatinski klubovi su bili u Dubrovniku plus iz BiH - Veslački klub Rama.

Najviše zlata na Rijeci dubrovačkoj izveslao je splitski Mornar (7), a jedno manje zadarski Jadran. Po četiri zlata osvojili su članovi Biokova (Makarska), Dupina (Tisno) i Marina Kaštela, po dva Neptuna i splitskog Gusara, te po jedno Ošjaka (Vela Luka) i Neretvanskog gusara (Metković).

Nakon Dubrovnika - Makarska
Iduća, 4. regata Kupa Dalmacije je 19. svibnja u Makarskoj – Memorijal 'Tonći Skender'.

20. travanj 2024 10:27