Sport Ostalo

NAJPERSPEKTIVNIJA HRVATSKA ATLETIČARKA U BACAČKIM DISCIPLINAMA

MARIJA TOLJ IZ OREBIĆA Leti kugla, leti i disk!

NAJPERSPEKTIVNIJA HRVATSKA ATLETIČARKA U BACAČKIM DISCIPLINAMA

Godinu je počela naslovom državne prvakinje u bacanju kugle na juniorskom dvoransko Prvenstvu Hrvatske, koje se održalo u Rijeci krajem siječnja. Sedam dana poslije, na istom mjestu, kuglu je bacila najdalje i na mlađe seniorskom dvoranskom prvenstvu Hrvatske, a sedam dana nakon što je uzela, tj. obranila i drugi naslov državne dvoranske prvakinje u bacanju kugle, Marija Tolj je osvojila broncu na juniorskom dvoranskom prvenstvu Balkana. Kugla 17-godišnje hrvatske reprezentativke iz Orebića u glavnom gradu Bugarske letjela je 14 metara i 44 centimetara. U konkurenciji trinaest natjecateljica iz deset država samo su od nje, inače članice Atletskog kluba Dinamo Zrinjevac iz Zagreba, bile bolje Grkinja Maria Magkoulia, koja je kuglu bacila 15 metara i 2 centimetra te Rumunjka Diana Loana Tiganasu s hitcem od 14 metara i 62 centimetara.

Priča Marije Tolj je zanimljiva. Počela je atletsku karijeru s kuglom, osvaja danas s kuglom naslove državne prvakinje, sad i medalju na juniorskom prvenstvu Balkana, ali njezina glavna disciplina je disk, a ne kugla.

- U osnovnoj školi sam bacala kuglu. Kako sam bila najbolja na tim školskim natjecanjima rodila se ljubav prema kugli. Zbog kugle sam otišla u Zagreb, i tu sam krenula ozbiljnije trenirati atletiku. Pokojni Ivan Ivančić mi je na jednom treningu dao da probam baciti disk. U tom trenutku se odmah rodila ljubav prema disku iako mi je, ponavljam, kugla bila prva disciplina. Sad se to promijenilo kako sam napredovala u disku. Sad mi je disk postao prva disciplina – istaknula je nakon nastupa na 67. Memorijalu Borisa Hanžekovića u Zagrebu. Bilo je to krajem kolovoza prošle godine. Njoj je to bio prvi nastup na Hanžeku. Nije skrivala oduševljenje te večeri što je imala čast nastupiti u društvu najboljih svjetskih bacačica diska, skupa sa svojim uzorom, Sandrom Perković. Tada je prvi put bacala pred punim tribinama.

- Neopisiv je to bio osjećaj, prekrasan osjećaj, ali me je obuzeo strah – priznala je nakon nastupa.

Na pitanje, je li bacačica kugle ili diska, odgovorila je: - Diska, diska.

Mariji je 2014. s nepunih 15 godina otišla iz Orebića u Zagreb. Najviše iz razloga kako bi mogla trenirati atletiku. Brzo je izborila mjesto u reprezentaciji. U svom uzrastu je bez premca, a 2016. prvi put i seniorska prvakinja, i to dvoranska, i to u bacanju kugle. Te godine bila je najbolja i u konkurenciji mlađih juniorki, juniorki te mlađih seniorki. Srušila je tri državna rekorda.

Rođena je 29. studenoga 1999. godine. Disk? Najbolja u državi u svom uzrastu, a 2016. godine četvrta na Europskom mlađe juniorskom prvenstvu u Tbilisiju, a prošle godine opet četvrta i to na Europskom juniorskom prvenstvu u Grossetu.

- Ha, dva puta četvrta u Europi u bacanju diska… Teško je opisati taj osjećaj kad ste dobro bacali, a opet vam je tako malo nedostajalo za osvojiti medalju. Sretni ste zbog daljine, a nesretni zbog mjesta na kojem ste na kraju bili iako je četvrto mjesto vrlo dobar rezultat.

Od ove godine je juniorka, a ove godine je Svjetsko juniorsko prvenstvu u finskom Tampereu od 10. do 15. srpnja. Naravno, cilj joj je biti tamo i pokušati baciti disk što dalje. Ipak, dok je hladno, pokušati će nastaviti svoj niz s kuglom u ruci na državnim dvoranskim prvenstvima. Seniorsko dvoransko prvenstvo Hrvatske je 24. veljače.

Naslovnica Ostalo

Najčitanije

Najnovije

Novi broj Dubrovačkog vjesnika

Novi broj Dubrovačkog vjesnika
ISTRAŽILI SMO JESU LI ISKUSNI POLICAJCI DOISTA POSTALI ŽRTVE ZLOSTAVLJANJA NA POSLU RASPITALI SMO SE HOĆE LI JA...
Novi broj Dubrovačkog vjesnika