StoryEditorOCM
OstaloTRADICIONALNI IZBOR 'SLOBODNE DALMACIJE' ZA NAJBOLJE U SPORTU U 2017. GODINI

SPORTSKO IME DALMACIJE Jugaši najbolja momčad, sestre Jurković najveće nade!

2. veljače 2018. - 15:57

Seniori Vaterpolskog kluba Jug Croatia osiguranje laureati su u izboru Slobodne Dalmacije za najbolje u sportu tijekom 2017. godine. Proglašen je za najbolju momčad. Nagrada im je uručena u staroj gradskoj vijećnici na splitskoj Pjaci gdje su se našali u društvu odbojkašica Marine Kaštela, koje su ponijele nagradu za najbolju žensku ekipu, dok su u konkurenciji za najbolju sportašicu odnosno sportaša slavii plivačica/maratonka Dina Levačić i K-1 borac Antonio Plazibat. Jugašima je nagradu uručio Jadran Kapor, glavni urednik Slobodne Dalmacije.

Još jedna nagrada Slobodna Dalmacije stigla je u Dubrovačko-neretvansku županiju. Naime, za najveće nade dalmatinskog sporta proglašene su veslačice, sestre blizanke, Ivana i Josipa Jurković iz Vela Luke.

Za najbolje sportaše, sportašice, momčadi i ekipe glasovali su naši čitatelji putem interneta te 44 člana stručnog žirija. Najbolji po glasovima publike u pojedinoj kategoriji dobio je 10 bodova, drugi 8, treći 6, četvrti 4 i peti 2 boda, isto tako najbolji po glasovima žirija u pojedinoj kategoriji dobio je 10 bodova, drugi 8, treći 6, četvrti 4 i peti 2 boda. Potom smo zbrojili bodove čitatelja i bodove stručnog žirija i dobili konačni poredak.

Plazibat je osvojio 16 bodova, atletičar Stipe Žunić i Jugov vaterpolist Marko Bijač po 14 bodova, četvrti je bio nogometaš Nikola Vlašić... U utrci za najbolju sportašicu Levačić je dobila 18 bodova, a članica Kick boxing kluba Pitbull iz Splita Lucija Bilobrk 14 bodova... Jugaši su dobili 18 bodova, drugi su bili odbojkaši Madosti Ribola Kaštela sa 16, dok su treći u konkurenciji za najbolju momčad bili ragbijaši Nade s 10 bodova... Odbojkašice Marina Kaštela su dobile 18 bodova, četiri više od judo reprezentacije u kojoj je i članica Dubrovnika Ivana Šutalo, a koje su osvojile ekipnu broncu na Europskom seniorskom prvenstvu.

Vaterpolisti Jug CO
U obrazloženju stoji: 'Vaterpolski klub Jug CO opet je dominirao u Hrvatskoj, a ostao na korak da još jednom pokori i Europu. U finalu LEN Lige prvaka u Budimpešti, pred devet tisuća gledatelja u Duna Areni, mađarski Szolnoki bio je u finalu bolji sa 10:5.

Jugaši su zato osvojili sve na domaćem planu, u finalu Triglav regionalne lige pobijedili su u svome Gružu Jadran Carine iz Herceg Novog sa čak 15:3.Potom su u svibnju osvojili i 13. titulu prvaka Hrvatske pobijedivši u finalu doigravanja zagrebačku Mladost (u prvoj su utakmici sa 7:1, u drugoj s 13:6 te u trećoj s 11:4). Na kraju godine su u finalu Kupa dobili splitski Jadran s 11:4 i tako zaokružili fantastičnu sezonu'.

Ivana i Josipa Jurković
Gotovo tisuću Velolučana, kao i ljubitelja sporta iz okolnih mjesta, okupilo se na "velu rivu" u Veloj Luci kako bi dočekali blizanke Ivanu i Josipu Jurković, veslačice Veslačkog kluba Ošjak koje su, zajedno s Brunom Milinović i Izabelom Krakić osvojile svjetsko juniorsko zlato u četvercu na SP-u u Litvi.

Sestre Jurković osvojile su u četvercu zlato za Hrvatsku i na Europskom juniorskom prvenstvu u Njemačkoj. Veslale su također sa Zagrepčankama, Brunom Milinović i Izabelom Krakić, članicama Veslačkog kluba Trešnjevka!

Još kao juniorke, postale su prve članice kluba sa zlatom oko vrata na seniorskom prvenstvu države. Spomenuti uspjeh na državnom prvenstvu ostvarile su u dvojcu na pariće.

Ivana i Josipa su blizanke iz Vela Luke na otoku Korčuli, Ivana je starija dvije minute, a Josipi su tijekom poroda stali otkucaji srca. Neko vrijeme su provele u inkubatoru.

Danas su već sedam godina vladarice kategorije dvojac na pariće popularno nazvan dubl i nemaju konkurencije na državnoj razini, a već dvije godine osvajaju zlata i u četvrcu što su potvrdile i u Litvi.

24. travanj 2024 00:13