StoryEditorOCM
OstaloJEDRENJE

ŠTRAJK U KATALONIJI ODGODIO POČETAK Orsanovac čeka početak Europskog prvenstva u Barceloni

3. listopada 2017. - 19:35

Nakon što je sredinom rujna nastupio na Svjetskom prvenstvu, kojem je domaćin bio Split, Alec Cvinar, jedriličar Orsana, sudionik je Europskog prvenstva, koje se do 8. listopada održava u Barceloni. Dubrovčanin, juniorski prvak Hrvatske, jedan od najmlađih sudionika, nastupa u klasi Laser Standard. 

- Konkurencija je gotovo pa ista kao u Splitu. Alecu je i ovaj nastup još jedna velika škola, prilika za steći iskustvo. Trebat će još dosta učiti, trebat će proći nekoliko godina da se dođe gdje su danas najbolji, a najbolji su danas jedriličari koji imaju oko 30-ak godina, i koji su takoreći cijeli život u jedrenju, koji su prošli put kakav prolazi danas Alec - naglasio je trener Marijan Pamuklić uz kojeg je s Alecom u Barceloni još jedan član dubrovačkog Orsana, kondicijski trener Tomaž Jurišić.

Europsko prvenstvo u Barceloni još nije počelo, a trebalo je danas. Razlog su događanja u Katalonija, koja je ovog utorka u općem štrajku. Njime se upozorava na nedopustivo kršenje ljudskih prava i sloboda španjolske policije, koja je prije dva dana pokušala spriječiti održavanje referenduma o neovisnosti Katalonije. U tom pokušaju španjolske policije da spriječi izjašnjavanje, ozlijeđene su 893 osobe, od kojih četiri teško... Prema podacima katalonskih vlasti, glasalo je 2,26 milijuna birača od njih 5,3 milijuna s pravom glasa. Čak njih 90 posto, koji su izašli na izbore, izjasnilo se za neovisnost. 

- Zbog štrajka, a u štrajku su između ostalog i suci prvenstva, danas se nije jedrilo. Tako da bi sutra, u srijedu, trebale početi kvalifikacije, međutim, najava je kako neće biti vjetra te nisam siguran kad ćemo krenuti. Uglavnom, čekamo. U Barceloni je oko 140 natjecatelja samo u klasi Laser Standard u kojoj nastupa Alec - dodao je Pamuklić. 

U Barceloni se održavaju tri prvenstva u Laser klasama. U olimpijskom Laseru Standard za muškarce, olimpijskom Laser Radialu za žene i neolimpijskom Laser Radialu za muškarce. Jedri se u formatu uobičajenom za klasu Laser, 12 jedrenja u 6 dana u dvije serije - kvalifikacijskoj i finalnoj. Kako stoji na službenoj stranici Hrvatskog jedriličarskog saveza na startnoj listi Laser Standard su četvorica hrvatskih jedriličara, uz jedinog člana Orsana, Cvinara, tu su još Tonči Stipanović, Filip Jurišić i Mario Novak. Na listi radialki su Sandra Lulić, Karmen Perković, Anđela De Micheli Vitturi i Lea Kliškinić, a u disciplini LRD za muškarce nastupaju Dominik Perković, Stipe Gašpić i Marin Mandić.

- Alecu je ovo drugo veliko međunarodno seniorsko natjecanja, prvo je bilo SP u Splitu prije neki dan, a računajući juniorska svjetska i europska prvenstva na kojima je nastupio, računajući i druge klase u kojima se natjecao, ovo mu je sedmo veliko natjecanje - podsjetio je trener Orsana.

16. travanj 2024 16:13