StoryEditorOCM
OstaloATLETSKA REPREZENTATIVKA HRVATSKE IZ OREBIĆA

17-GODIŠNJA MARIJA TOLJ Leti kugla, leti disk, i lete sve dalje i dalje

4. rujna 2017. - 12:13

Počela je s kuglom. Danas baca i disk. Neki dan je bacala disk na 67. Memorijalu Borisa Hanžekovića u Zagrebu. 

- Prvi put sam nastupila na Hanžeku i sama ta činjenica je za mene bila velika čast. Trema je na kraju napravila svoje jer prvi put sam bacala pred punim tribinama. Neopisiv je to bio osjećaj, prekrasan osjećaj, ali me je obuzeo strah – priznala je nakon nastupa.

Disk je zbog Sandre Perković bio glavna disciplina Hanžeka..

- Sandra je moj uzor. Bilo je prekrasno biti tu pored nje kada baca te vidjeti kako njezin disk leti dva puta dalje od rekorda mitinga.

Disk Sandre Perković je letio preko 70 metara, i to dva puta. Pljeskala je i Marija dok je Sandra skakala u krugu od sreće.

- Da, bilo je prekrasno. Svaka joj čast.

Marija svoj atletski put nije počela s diskom u ruci, već s kuglom.

- U osnovnoj školi sam bacala kuglu. Kako sam bila najbolja na tim školskim natjecanjima rodila se ljubav prema kugli. Zbog kugle sam otišla u Zagreb, i tu sam krenula ozbiljnije trenirati atletiku. Pokojni Ivan Ivančić mi je na jednom treningu dao da probam baciti disk. U tom trenutku se odmah rodila ljubav prema disku iako mi je, ponavljam, kugla bila prva disciplina. Sad se to promijenilo kako sam napredovala u disku. Sad mi je disk postao prva disciplina.

Dakle, Marija Tolj je bacačica kugle ili diska?

- Diska, diska, ali na početku karijere bacačica kugle. Kao najbolja u bacanju kugle na školskom natjecanju u Orebiću sam išla u Makarsku na daljnje natjecanje na kojem su nastupili najbolji iz ostalih osnovnih škola Dubrovačko-neretvanske županije. I tamo sam osvojila prvo mjesto. Bacila sam dva metra dalje od druge. Tako je sve počelo. Našla sam sport koji meni odgovara. Koji volim.

Mariji je 2014. s nepunih 15 godina otišla iz Orebića u Zagreb.

- Da, otišla sam u srednju školu u Zagreb najviše kako bi mogla trenirati atletiku.

Nastupala je 2015. prvi put na zimskom bacačkom prvenstvu u Splitu. Brzo je izborila mjesto u reprezentaciji, a na velikim natjecanjima dva puta je bila četvrta na Europskim prvenstvima.

- Ha, dva puta četvrta… Teško je opisati taj osjećaj kad ste dobro bacali, a opet vam je tako malo nedostajalo za osvojiti medalju. Sretni ste zbog daljine, a nesretni zbog mjesta na kojem ste na kraju bili iako je četvrto mjesto vrlo dobar rezultat. Pa i sada na Hanžekovićevom memorijalu sam bacila svoj drugi najbolji rezultat u karijeri. Međutim, sad sam bila nezadovoljna jer sam znala da je moglo biti bolje. Opet, već sam rekla: trema je učinila svoje. Ipak je bio sjajan osjećaj nastupiti pred prepunim tribinama, biti skupa s takvim veličinama, Sandrom i ostalima…

U svom uzrastu Marija je najbolja u državi. Trenira pod paskom Mađara Rolanda Varge.

- Moj trener još uvijek nastupa, baca disk. Članica sam Atletskog kluba Dinamo Zrinjevac. Šest puta tjedno treniram. Prvo imam sat vremena bacanja, a nakon toga radim u teretani. Imam specifične vježbe koje moram raditi. Zatim dosta radim na tehnici bacanja.

Je li tijekom nastupa na Hanžekovićevom memorijalu savjetima pomogla Sandra Perković?

- Na samom natjecanju ne komuniciram s drugim sportašima, ustvari, nitko ne komunicira s drugima već je svatko maksimalno skoncentriran na svoj nastup. Trener je bio zadovoljan. Znate, imala sam pauzu nakon koje sam počela opet trenirati. Nije bilo u planu da nastupim na Hanžekovićevom memorijalu, ali, kad sam doznala kako nastupam, pokušala sam se što bolje pripremiti. Imala sam samo četiri treninga prije nastupa. Disk je išao preko 50 metara.

Opet će uzeti i kuglu.

- Da, za nju ću se pripremati jer mi je za mjesec, dva državno u dvorani. Iako mi kugla nije prva disciplina, tu sam dobra. Državna sam rekorderka u kugli u uzrastu za mlađe juniorke. Što se tiče diska, prvo natjecanje će tek biti za nekoliko mjeseci, zimsko državno bacačko prvenstvo u Splitu. Zbog toga ćemo sad raditi više na tehnici kad je riječ o disku. Tek u drugom, trećem mjesecu ćemo raditi na snazi.

Marija je i iduće godine juniorka.

- Sad treba raditi i samo raditi.

Čeka je između ostalog Svjetsko juniorsko prvenstvo.

- Najvažnije je da ne bude ozljeda. Trenirati te se spremati za natjecanja mi nikad nije bilo teško.  

Državna prvakinja u kugli
Prošle godine Marija je prvi put slavila na seniorskom dvoranskom Prvenstvu Hrvatske. Kuglu, koja je teška 4 kilograma, bacila je 14 metara i 18 centimetara te svoj prvi naslov seniorske državne prvakinje u bacanju kugle. Te 2016. bila je najbolja i u konkurenciji mlađih juniorki, juniorki te mlađih seniorki. Srušila je tri državna rekorda.

Četvrti disk Europe
Marija, rođena 29. studenoga 1999. godine, bila je 2016. godine četvrta u bacanju diska na Europskom mlađe juniorskom prvenstvu u Tbilisiju, a ove godine opet četvrta i to na Europskom juniorskom prvenstvu u Grossetu.
 

24. travanj 2024 03:45