StoryEditorOCM
OstaloU 11 SATI U OREBIĆU OZNAČEN START PRVE ETAPE TRADICIONALNE JEDRILIČARSKE REGATE

37. JUŽNODALMATINSKA FESTA POD JEDRIMA 'Ovo je regata od gusta!'

4. kolovoza 2017. - 15:22

U 11 sati 43 broda krenula su iz Orebića prema Pomeni, cilju prve etape 37. izdanja Južnodalmatinske regate.

Prvo izdanje Južnodalmatinske regate počelo je u Orebiću. Bova je bila ispred Vignja, pa nakon što su se okrenuli oko bove, brodovi su bili nastavili put prema Pomeni na Mljetu. Druga etapa, prisjetio se Marinko Mikulandra, aktualni predsjednik Jedriličarskog kluba Orsan, sudionik svih izdanja regate, bila je od Pomene do Prožure, mjesta također na Mljetu.

- Nije se išlo tada prema Pelješcu, dok je treća etapa, kao što je i danas, bila etapa od Prožure do Dubrovnika. U idućim godinama ruta se prve i druge etape pomicala kako bi se regata produljila. Najprije se išlo oko otočića Aleksandrice ili Lirice. S godinama je dolazilo sve više brodova s malo dubljim kolumbama, pa nas je bilo strah, zbog plićine, ako se ide oko Lirice, da se netko ne nasuče. Zato je već dugi niz godina bova ispred otočića – prisjetio se Mikulandra.

Kad je regata počela svoj povijesni put, mjesta koja je posjećivala bila su znatno drugačija nego danas.

- Ostala mi je u uspomeni Pomena, koja se tada tek počela graditi. Nije tu bilo nekoliko kuća. Prožura je bila jedna obična ribarska luka, gdje nisi imao ništa. Danas takvih luka više nema. Sami smo 80-ih sve pripremali i osjećali smo se baš ugodno u takvom ambijentu.

Prva Južnodalmatinska regata je održana krajem kolovoza 1981. godine. Nastupilo je petnaestak brodova.

- Jedne godine, 1994., bila su 62 broda. Zadnjih godina oko pedesetak. Recimo kako je tih 50-ak brodova optimalan broj jer je danas teško, s obzirom na turizam, naći više vezova u Pomeni i Prožuri početkom kolovoza. I za ovaj broj je to problem, ali, eto, zna se za regatu, pa nam izađu u susret te uspijemo sve organizirati. Treba reći kako je prvih godina start jedne godine bio iz Orebića, a druge iz Dubrovnika. No, kako je teško bilo Peliškim jedrima, klubu iz Orebića, a lakše nama podnijeti trošak organizacije završne večeri, odlučeno je da regata uvijek kreće iz Orebića, a završava u Dubrovniku.

Zadnjih godina prvi petak u kolovozu je start regate ispred Orebića, u pravilu oko podne.

- Tako će biti i ove godine. Dakle, startamo u petak, 4. kolovoza. Cilj je u nedjelju, 6. kolovoza. Svi sudionici govore kako je ovo regata od gusta. Jer, kratka je, ne jedri se puno, druženje je izvanredno, a završna svečanost je takvog ozračja u kojem se svi osjećaju da vrijede – naglasio je Mikulandra. Prošle godine je zbog nevremena otpala je druga etapa. Na kraju je regata skraćena te je cilj bio u Slanome. Ove godine, ako ne bude opet problema, završna svečanost će se održati u đardinu dubrovačkog hotela Lapad u nedjelju, 6. kolovoza, gdje će se pobjedniku uručiti pokal Atlantske plovidbe, generalnog pokrovitelja.

- Često se dogodi na regatama da se podijele nagrade, a u mjestu se ni ne zna što se događa. Ovdje je svima koji dođu vidljivo po svečanosti u hotelu Lapad kako se do jedrenja i do njih kao sudionika drži. Opet, druženje je i tijekom same regate izvanredno. Pjesma je uvijek uoči regate u Orebiću, zatim na kraju prve i druge etape. Mnogima je ljeto nezamislivo bez Južnodalmatinske regate. Neki su godinama tu, neizostavni sudionici. Sama činjenica kako mnogi dolaze godinama govori o tome kako im se sviđa Južnodalmatinska regata – istaknuo je Mikulandra.

Uvijek se na kraju završne svečanosti čuje pozdrav: 'Vidimo se dogodine'. Bit će tako i ove godine.

19. travanj 2024 13:39