StoryEditorOCM
OstaloATLETIČARKA DUBROVNIKA, DRŽAVNA DOPRVAKINJA U VIŠEBOJU

MARTA MUSLADIN Trči i skače od jutra do mraka!

21. svibnja 2017. - 13:56

Tri godine trenira atletiku. Tri puta je već nastupala na državnom. Dva puta sa starijima, a ovo joj je bio drugo državno natjecanja u svom uzrastu, ali prvo u višeboju. U dvije od tri discipline, trčanju i bacanju vortexa, oborila je osobne rekorde. U trećoj je skočila u dalj 4 metra i 34 centimetra.

- Osobni rekord u skoku u dalj sam ostvarila na prethodnom natjecanju. Tada sam skočila 4 metra i 58 centimetara.

Pet, šest natjecanja je imala ove godine uoči nastupa na državnom u višeboju gdje je osvojila naslov državne doprvakinje. Marti Musladin, rođenoj 23. srpnja 2006. godine, srebro je prva medalja s državnih prvenstava. I sad kad se spominje rezultat u skoku u dalj, malo, baš malo je nedostajalo za onu najsjajniju medalju. Prevedeno u centimetre, pet, šest centimetara bolji skok i skočila bi na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja. Međutim, druge dvije discipline su bile iznad očekivanja te je Marta i sa srebrom presretna. Ne skriva to. Ponosno pokazuje svoju medalju i nada se kako će i na idućim natjecanjima opet biti među najboljima.

Marta je učenica 4A razreda Osnovne škole Ivana Gundulića (učiteljica Anica Arkulin). U razredu je jedina atletičarka, ali čitav razred je u sportu. Drugi treniraju plivanje, nogomet, vaterpolo, odbojku, košarku, rukomet…

- Ja volim trčati i skakati.

Išla je u Sportsku školicu, i tako na jednom mjerenju, tko može dalje skočiti s mjesta, najbolji rezultat u starijem godištu bio je oko 140 centimetra, a Marta je ‘odletjela’ preko 170. Profesor Saša Selmanović je na kraju predložio je ode na atletiku. Otišla je i ostala.

- Volim atletiku – još je jednom ponovila.

Pet puta tjedno ide u Lapad na trening. Sluša i radi sve što kaže trenerica Darija Ljubojević. Gleda, otkriva tata Đuro, bivši vaterpolist Juga, na televiziji prijenose atletskih natjecanja. Nije se ni trenutka razmišljala kad smo je upitali koja joj je najdraža disciplina.

- Skok u dalj.

Sviđa joj se kako skače Ivana Španović, uspješna srpska atletičarka, osvajačica medalja sa svih velikih natjecanja. Imala je Marta priliku susresti je i slikati se s njom. Bilo je to u Zagrebu. Ivana je bila na Hanžekovićevom memorijalu, a Marta je nastupala na završnici Erste plave lige, koja je održana u sklopu mitinga.

Što je cilj do kraja ove godine, preskočiti pet metara?

- Bilo bi lijepo – rekla je Marta. Slegnula potom ramenima. Nekako joj se u ovom trenutku ta daljina čini daleko, ali, vjeruje, brzo će i preko pet metara. Potom napasti šest te sedam (svjetski rekord je 7 metara i 52 centimetra). Ako ne ove godine preko pet metara, onda neka budu petice u školi – dodajemo nakon čega se u razgovor opet uključio Đuro Musladin. Kaže Martin tata kako je to već tako.

- Dođe iz škole – riješi zadaću, već što ima. Nauči te se ide igrati, a vanka je kao na treningu. Ljeti, kad nema škole, kad je na Kalamoti, trči i skače od jutra do mraka te ne staje.

24. travanj 2024 13:51