StoryEditorOCM
OstaloBOĆANJE: PRIOPĆENJE BOĆARSKOG KLUBA METKOVIĆ

'Mi nismo prekinuli susret, kriv je sudac koji je bio vidno alkoholiziran!'

Piše Antonio Vojvodić
7. ožujka 2017. - 00:06

Ne stišava se bura nakon prekinute utakmice u Sinju između Gorčine i Metkovića. Utakmica je odlučivala o prvaku druge lige – jug, ali nije odigrana do kraja. Jedna sudačka odluka izazvala je velike proteste Metkovića, koji su dobili jedan crveni i tri žuta kartona. Nakon toga u teren je ušla i publika i utakmica se više nije nastavila. Ekipa Gorčine i suci tvrde da su Metkovčani prekinuli susret, dok gostujuća momčad sve to demantira. Iako će prema disciplinskom pravilniku disciplinski sudac vjerojatno donijeti odluku kojom će Gorčini pripasti tri boda, Metkovčani neće odustati, spremni su se žaliti i Hrvatskom olimpijskom odboru. Donosimo u cijelosti priopćenje predsjednika BK Metković Petra Španjića.
 
Vezano za događaje prilikom odigravanja utakmice između BK Gorčina i BK Metković u Sinju dana 04.03.2017. god. možemo izjaviti slijedeće:

Prilikom odigravanja utakmice između BK Metković i BK Gorčina u Metkoviću, u prvom dijelu prvenstva gosti su dobili spomenutu utakmicu 12-10 bez ijedne sporne situacije, sa nekoliko izlazaka sudaca gdje je svaki put odluka bila na strani gostiju, bez ijednog povika sa tribina, klupe domaćina ili slično, ne treba spominjat bez ikakvih kartoa. Mi, kao domaćin smo čestitali gostima na dobroj utakmici i na zasluženoj pobjedi.

U Sinju su se dešavale sasvim druge stvari. Odmah po dolasku i neposredno prije početka utakmice jedan navijač ( njegove podatke sad neću iznosit, ali njegova izjava će bit priložena u postupku) je čuo voditelja BK Gorčina Tonća Jurjevića kako sucu Pezi daje upute da kad god bude škakljivo izbaciva protivničke boće zbog prijestupa što će iritirat gostujuće igrače nakon čega im treba davati kartone. Prije samog početka utakmice sudac Pezo prilazi voditelju BK Metkoviću i obraća mu se riječima ovo je odlučujuća utakmica opomeni svoje igrače sve ću im svirat, a posebno opomeni igrača Juru Krstičevića njega ću odmah kaznit kad se bude veselit za dobro odigranu boću. Ne znamo što ovo znači osim pritiska, a odakle sudac zna Juru Krstičevića nije nam poznato jer mu nije sudio godinama.

Odmah po početku utakmice domaći igrači se vesele na dobro odigrane boće a sudac to tolerira, da bi odmah iza toga Juri Krstičeviću na dobro odigranu buću daju bijeli karton. Igraču domaćih Kujundžiću na izravno smetanje igraču Markici Dodigu prilikom gađanja ključne boće u igri pojedinačno ne daju nikakvu opomenu. Priliko gađanja vrlo bitne boće u predzadnjoj ruci u igri par igraču BK Metković Ivici Krstičevića nakon dobrog pogotka sviraju prijestup na nagovor voditelja Tonćija Jurjevića iako postoje i trag i svjedoci da je gazio po sred linije za izbačaj. Nakon nekoliko minuta po završetku prvih igara i nakon upita Krstičevića Ivice kako zašto je svira prijestup na ispravnom izbačaju istom daju žuti karton. Nakon toga sudac Kragić koji se nalazio pokraj klupe za gostujuće igrače iz čistog mira bez da mu se Jure Krstičević ičim obratio ili da je išta govorio dolazi do istog i daje mu izravni crveni karton. Na upit voditelja BK Metkovića da mu objasni zašto mu je dao crveni karton i njemu pokazuje žuti karton.

U tom trenutku publika koja se skupila u velikom broju sa svih strana ulazi u teren izrevoltirana ovakvim suđenje i donošenjem takvih sudačkih odluka, gdje se zadržaje oko 30. minuta. Nakon 30. minuta sudac Pezo dolazi do domaćina i govori im da treba prijaviti igrača za igru brzinsko izbijanje gdje mu voditelj BK Metković govori da ne postoje uvjeti za nastavak odigravanja susreta, da je publika na terenu, te postavlja upit organizatoru da li je spomenuta utakmica prijavljena nadležnoj policijskoj postaji kao javno okupljanje sukladno Zakonu o javnom okupljanju, kao i naputku HBS-a prilikom odigravanja susreta u spomenutim ligama, na što voditelj Tonći Jurjević izjavljuje da nije prijavio javno okupljanje. Mi tada tražimo da se obavijesti nadležna pol. postaja te da se izvrši alkotestiranje suca Peze zbog vidljivih znakova alkoholiziranosti, ali također zbog normalnog nastavka odigravanja susreta i sigurnosti navijača i gostujućih igrača. Tada voditelj BK Gorčina Tonći Jurjević govori sucu Pezi da prekine utakmicu i svira kraj, što je ovaj i uradio.

Treba još jednom naglasiti da voditelj i igrači BK Metković u nijednom trenutku nisu odbili nastaviti igrat utakmicu, te da su željeli nastavit igrati kad se za to stvore uvjeti kojih u gore opisanim trenucima nije bilo.
O svemu navedenom ćemo morat izvijestit institucije, ponajmanje one u HBS ili Boćarskom savezu SD županije savezu jer se tu radi o očitom sukobu interesa u odnosu na gosp. Tončija Jurjevića, ali ostale da i to HOO i ostale institucije od policije i ODO-a kao i sve zainteresirane novinare i medije, jer OVO više nema smisla. – stoji u priopćenju predsjednika BK Metković.

20. travanj 2024 09:44