StoryEditorOCM
OstaloJUDAŠICA DUBROVNIKA, MLAĐE SENIORSKA PRVAKINJA EUROPE

IVANA ŠUTALO 'Osjećaj fenomenalan, a tek trenutak kad stojiš na vrhu pobjedničkog postolja i svira tvoja himna...'

13. studenog 2016. - 19:32

Odlično, super, a što ću vam reći. Osjećaj fenomenalan, a tek trenutak kad stojiš na vrhu pobjedničkog postolja i svira tvoja himna, tebi u čast... Ne znam kako bih opisala taj trenutak. Jednostavno, bilo je prekrasno – slavi Ivana Šutalo svoj najveći uspjeh u karijeri. Judašica Dubrovnika je mlađe seniorska prvakinja Europe u kategoriji preko 78 kilograma.

- Ovo je ujedno prvo zlato za hrvatski judo u povijesti na mlađe seniorskom prvenstvu Europe – dodaje Ivana.

Iz Dubrovnika do Tel Aviva je išla preko Zagreba i Istanbula. Kad se zbroje sva tri leta u zraku je bila četiri sata, a kad se zbroje sve tri njezine borbe u Izraelu niti tri minute nije provela na tatamiju. Minuta i pol joj je trebala za pobjedu protiv Poljakinje Anne Zalecne, niti minuta protiv Ukrajinke Yelyzavete Kalanine, a već nakon 20 sekundi je čvrsto zgrabila Turkinju Sebilu Akbulut u finalu. Počelo je tada odbrojavanje, kad je prošlo 15 sekundi mogla je slaviti.

- Druga borba je bila najteža. Najveći strah sam imala od Ukrajinke. Je li bila trema uoči finala jer je Turkinja iznenadila sve, a imperativ bio na meni jer sam prvi nositelj? Ne, ne, budući sam već osigurala najvažnije. Medalju nisam mogla izgubiti. Međutim, s ogromnom željom da u svojoj zadnjoj godini u mlađe seniorskom uzrastu pokupim napokon to zlato sam ušla u finale. I taj način je bio pravi.

Svoj niz uspjeha počela je u Poreču krajem 2012. godine. Prvo juniorska doprvakinja Europe. Nakon toga svake godine medalja s velikog natjecanja.

- Joj, sad se ne mogu na prvu sjetiti koja mi je ovo medalja – zastala je na trenutak. Potom opet eksplozija radosti s druge strane 'žice'.

- Presretna sam. Svake godine korak bolje - naglasila je.

U 2016. je stigla do prvog mjesta na rang listi, a sad je potvrdila kako se gore nije našla slučajno. Bila je uistinu dominantna na tatamiju u Tel Avivu. Tri borbe, tri pobjede za tri minute. Ivana se sa zlatom oko vrata, naslovom najbolje u Europi vraća u Dubrovnik u ponedjeljak, 14. studenoga sa svojim trenerom profesorom Željkom Đapićem.

- Trener je presretan, baš presretan. Toliko smo truda uložili u ovaj uspjeh. Sve se isplatilo. Slavit ćemo i kad se vratimo doma.

19. travanj 2024 06:44